Când am primit invitația de a scrie despre cineva care poate fi socotit „1 din 100“ și care ar putea fi foarte bine un model, un prieten sau un profesor, m-am gândit instantaneu la Ciprian Marica. La fel s-ar putea spune despre el, ținând cont de numărul pe care-l poartă atât la reprezentativa de fotbal a României, cât și la echipa de club, că e un „9“ peste alți 999 de jucători de pe postul său. Cu toate, că de fapt, în felul său, e unic.

Nu de azi, de ieri, Ciprian e singurul nostru vârf autentic și cu valoare validată de fotbalul internațional. Înaintea sa, fotbalul românesc a avut destui atacanți care au umplut tribunele și sufletele suporterilor de recunoștință. În prezent, îl avem doar pe băiatul ăsta care a bătut mingea în spatele blocului în cartierul său bucureștean (nu tocmai central), pentru a ajunge, de foarte tânăr, în fotbalul mare de pe continent – într-o primă fază, la Șahtior Donețk, chiar înaintea lui Mircea Lucescu. După ce au lucrat împreună, marele antrenor avea să spună că puștiul din Maica Domnului era peste Rooney. Un compliment care ar putea să înmoaie picioarele multora. Nu și  pe ale lui Marica, fostul dinamovist plecând din Ucraina în Germania, o țară în care puțini fotbaliști români au convins. A jucat la Stuttgart, apoi la Schalke 04, pentru a ajunge acum la Getafe, în campionatul în care evoluează Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid ori Valencia, pe cea din urmă înfruntând-o chiar aseară (Getafe a câștigat cu 3-1 în deplasare, prima victorie a antrenorului Cosmin Contra, golul de 2-1 fiind înscris de Ciprian). În mod evident, la club, Marica se confruntă cu o postură similară celei de la naționala României: e liderul unei echipe care poate mai mult.

Ciprian mai e însă lider la ceva la care e posibil să nu te fi gândit, dar care contează tot mai mult în lumea în care trăim. E cel mai activ jucător roman din rețelele sociale! Are peste 255.000 de aprecieri pe pagina sa oficială de Facebook. Firește, în bună măsură, pentru notorietatea ta, deși nu trebuie excluse nici like-urile venite de la fete care îl plac pe acest dandy, un tip pedant, cu un stil vestimentar îngrijit și care se ține departe de tabloide și de toată zarva asta vedetistică generatoare de falsă audiență.

1618047_632669296780829_763332649_o

Personal, cred că mai e ceva relevant. Dincolo de faptul că e chiar el autorul postărilor sale, Ciprian e un tip atașat trup și suflet culorilor românești. Deși patriotismul e atât de demonetizat la noi, Marica nu se sfiește să creadă în valorile sportului nostru, din fotbal sau din afara lui, precum și în puterea unor ambasadori sportivi de a face să se vorbească și laudativ despre România. Când naționala are nevoie de sprijin, Ciprian îi cheamă pe fani alături ca un lider de galerie. Și îi răsplătește cum poate. Uneori, lăsând impresia că e singur pe teren, cum s-a întâmplat în meciul România-Estonia, în care a izbutit o dublă și a trimis naționala la barajul de calificare pentru Campionatul Mondial.

Marica a fost căpitanul „tricolorilor“ și când a înfruntat Brazilia, la retragerea lui Ronaldo, și când a jucat contra Argentinei, luna aceasta, ocazie cu care l-am văzut pe Messi la București. Și nu i s-a urcat banderola la cap, ca să folosesc o expresie fotbalistică. A rămas un băiat care n-a uitat de unde a plecat, deși a ajuns departe.

Din acest motiv, și din 99 altele, îl consider 1 din 100!

HG

  • Tullamore D.E.W. va oferi, pentru acest concurs, o sticlă de whiskey autentic irlandez. Pentru a intra în posesia ei, tot ceea ce trebuie să faci este să lași un comentariu în care să răspunzi unei întrebări simple: ce înseamnă să fii 1 din 100
DISTRIBUIȚI

15 COMENTARII

  1. Mai bine zis 1 la 100(de ani),Ciprian e un jucător complet poate nu așa de complet în ceea ce îl privește prestațiile din teren, poate nu este el cel mai tehnic sau cel mai bun atacant însă viața extra-sportivă și bunulsimț din teren și din anafra lui l-au făcut să fie înainte de toate OM și toate la un loc l-au propulsat acolo unde îi este locul, nu la echipele mari la care a jucat, ci în inimile românilor… cred că laudele nu își mai au rostul … știm foarte bine că în ziua de azi rar întălnim oameni cu o așa educație… Ciprian a fost UNU DIN 100 sau singurul din 100 care joacă la națională joacă pentru țară și suporteri … nu ca majoritatea jucătorilor pentru propria carieră și publicitate peste hotare. Mereu a fost solidar cu probleme românilor,chiar postase pe pagina lui de facebook un articol în care atrăgea atenția cu porcăriile din politica românească, chiar dacă acolo unde este îi este foarte bine … Sunt foarte multe lucruri bune de spus despre el … Cred că asta înseamnă să fii 1 la 100 ,iar dacă titlul articolului s-ar fi numit 1 la 20 de milioane nu cred că ar fi fost o exagerare … Ciprian nu este doar un ambasador al fotbalului peste hotare este un ambasador al poporului român, aceasta este adevărata față a cetățianului român sau cel puțin asta ar trebui să ne caracterizeze pe noi toți românii patriotismul și educația.

  2. El a fost printre primii care a investit in imaginea lui (dintre futboleori) cirianmarica.ro. In legatura cu postarile de pe facebook imi place ca e original si nu e avid dupa like-uri si deloc obositor in postari irilevante.

  3. 1/100 poate fi interpretat in mai multe feluri. Raspunsul meu legat de intrebarea ta se va lega de urmatorul fapt: cand pleci la drum cu 100 de proiecte in gand, cand nimeni nu-ti da nicio sansa in a realiza vreunul din ele, iar incapatanarea (vointa) ta reuseste sa-si duca unul la capat acela se poate numi progres,succes…1 din 100…Uneori, suficient, se poate rezuma la 1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen + eleven =