Filmul „Dheepan” al regizorului francez Jacques Audiard se joacă la noi cu casa închisă. Cum n-a fost chip să mai găsesc bilete la reprezentația de mâine seară, din cadrul festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest”, și, în consecință, nici să particip după film la sesiunea de întrebări și răspunsuri cu însuși autorul acestui film laureat cu Palmierul de Aur 2015, m-am bucurat să asist ieri dimineață la o proiecție pentru presă.

Pentru a nu le strica surpriza celor care încă n-au văzut filmul la festival (de asemenea, va rula în cinematografe de la sfârșitul săptămânii viitoare), am ales să schițez un crochiu al excelentului film folosindu-mă doar de întrebări.

  1. Știm cine sunt refugiații cu adevărat, ce vârste au, ce trecut au, dacă realmente compun o familie, așa cum pretind când ajung în Europa? iar toate aceste necunoscute îi fac automat mai răi, mai buni sau altfel decât noi?
  2. Putem călători până la capătul lumii pentru a descoperi că ororile de care fugiserăm sunt și acolo?
  3. Se poate traduce multiculturalismul elogiat în saloanele de lux ale Parlamentului European, atunci când cobori în iarba suburbiilor, prin confruntări armate între bande rivale, acompaniate agresiv de bubuitul acestui nefericit și periferic gen muzical denumit hip-hop?
  4. Diferă țara civilizată europeană, în care autoritățile refuză să înțeleagă cum un guvern al lumii poate incendia școli, iar armata să tortureze civili, de o țară asiatică aflată într-un sângeros și autodistrugător război civil purtat între forțele armate și o mișcare secesionistă?
  5. Scapi vreodată de povara de a fi fost tigru tamil în luptele din Sri Lanka, de cântecele de luptă care ți-au intrat în sânge, de viziunea cu elefantul care stă ascuns după copaci, dar dacă va fi provocat, va fi vai și-amar?
  6. Poți să gestionezi impecabil liniștea și furia unui rol complex de protagonist, ca debutant în această ipostază, precum actorul Jesuthasan Anthonythasan, care în viața de toate zilele e romancier, dramaturg și critic literar de succes?
  7. Se bazează filmul lui Audiard pe biografia lui Anthonythasan, fost luptător, în copilărie, alături de tigrii tamili?
  8. Compararea actorului francez Vincent Rottiers cu americanul Edward Norton se sprijină doar pe o asemănare fizică?
  9. Există un umor franțuzesc de neînțeles pentru străini sau doar pentru persoanele fără simțul umorului?
  10. A ratat regizorul finalul sau e o altă subtilă probă de umor franțuzesc, din care să înțelegem că Franța poate rezolva problema refugiaților numai în Anglia?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × one =