Îndeobște citesc mai multe cărți deodată – cititul cred că e un refugiu ideal și, în egală măsură, cea mai bună măsură anticaniculă. Citesc, cât pot de mult, în pofida faptului că Facebook ne amenință că în cinci ani va dispărea cuvântul scris și vom comunica doar prin video. Cititul e ineluctabil și ajută la suplețea minții, mai ales în vremuri în care aceasta din urmă are parte de atâtea nopți!

Cu atât mai abitir car cărțile după mine cu cât e vorba despre niște autori – Radu Paraschivescu, Vladimir Tismăneanu, Marius Stan și Andrei Crăciun – de a căror amiciție mă bucur și o prețuiesc nespus.

Cu volumul lui Radu Paraschivescu, „Cum gândesc politicienii (cum? gândesc politicienii?!)” – editura Humanitas, sunt în faza cea mai avansată. E un catalog de perle pe cât de autentice, pe atât de abracadabrante, atent culese de Radu, selecționer unic al mostrelor de prostie nudă din spațiul public românesc. Deși aparent e atât de multă prostie senină la noi încât cu greu poate fi cuprinsă, simpaticul om de litere are flerul și răbdarea de a selecta numai carne macră, întru delectarea celor dedulciți la meteahna de a râde, cu poftă vinovată, de alții.

IMG_8191

„Dosar Lenin. Vraja nihilismului” de Marius Stan și Vladimir Tismăneanu, apărută la Curtea Veche Publishing, e o experiență intensă. Cum abia am început-o, îl las pe Mircea Mihăieș să o descrie: „Titlul acestei investigaţii de o acută actualitate şi de o casantă luciditate ar fi putut fi Cartea îngrijorărilor. Dincolo de excepţionala informaţie — adică dincolo de caracterul istoric, informativ, documentar şi ideologic — ea este un sever avertisment la adresa fascinaţiei reprezentate în lumea de azi de revenirea demonilor nihilişti.” Adaug doar că am avut prilejul unei revederi cu Marius și Volo înainte ca politologul să se întoarcă în State și m-am bucurat de fiecare minut petrecut cu acești oameni rari.

IMG_8192

În fine, dar deloc în ultimul rând, semnalez volumul doi al „Baricadelor” (editura Herg Benet) lui Andrei Crăciun, noua colecție de publicistică lansată de tânărul și talentatul confrate.

IMG_8193

Am reușit să-i fiu și anul acesta alături cu ocazia lansării cărții „Baricadele II”: m-am ales cu un autograf (în care Andrei pomenește de ușorul accident auto suferit anul trecut, când venea cu taxiul, boierește, la nunta mea!) acordat pentru soția mea, cu o și mai mare admirație față de Lia Bugnar, care i-a făcut o caracterizare splendidă micului om mare al presei autohtone, și cu bucuria reîntâlnirii cu părinții junelui Crăciun. O să întrebați, poate, ce are canicula cu aceste cărți. Aveți dreptate, dar canicula ce are cu noi?

– Mă găsiți și pe Facebook horiaghibutiu.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen − fourteen =