Ce au avut de spus trei scriitori, Mircea Cărtărescu, Care Santos și Dan Alexe, despre recentul accident aviatic (sursa: Facebook).

MIRCEA CĂRTĂRESCU:

Mi-l imaginez cum i-a întâmpinat pe călătorii care intrau în avion, cum le-a zis ”Guten Tag” cu zâmbetul lui frumos de om tânăr în uniformă de pilot, privindu-i pe fiecare-n parte, oameni obișnuiți, cu bucurii și necazuri, cu copii, cu grija zilei de mâine, oameni ca toți oamenii, și gandindu-se-n acelasi timp: ”O să crăpați cu toții, nenorociților, mai aveți o oră de trăit, sunteți deja judecați și condamnați”. Privindu-și colegele, stewardese tinere și atrăgătoare, și gândindu-se că ele-s de vină, de ce și-au ales idioatele o meserie atât de periculoasă? Intrând în cabina de comandă și așezându-se lângă pilot, zâmbindu-i și lui ca unui om care merită respect, de la care are de-nvățat, un om stenic, cu care a-mpărțit de multe ori cabina, dar gândindu-se că nimic nu contează, că totul e oricum o comedie absurdă, că oricum s-a terminat totul, că moartea ta personală e moartea întregii lumi. O să crape și pilotul ca toți ceilalți, or să mai plângă o nevastă și doi copii, dar oricum și ei or să moară-ntr-un an, în zece sau în o sută, ce contează? Ar fi vrut să-i aibă îmbarcați în avionul său pe toți, pe absolut toți, șapte miliarde de pasageri oricum condamnați la moarte, și să se termine totul: cu cât mai repede, cu atât mai bine.

CARE SANTOS:

Care Santos

 

Nu sunt supraviețuitori. Trei cuvinte care conturează toate fațetele durerii.

DAN ALEXE:

Dan Alexe (1)

 

Nu avem confirmarea definitivă că acel tânăr copilot german a doborât avionul Germanwings și nici nu știm, în cazul în care a făcut-o, dacă era gestul unui laș, perdant absolut, care în urma unei decepții amoroase păstrează ură pe întregul univers, sau un psihopat pe care pilotul principal (plecat la toaletă) îl amenințase că nu-i va da o recomandare bună.

Nu știm, dar o pauză lungă de gândire putem face…

Să ne punem întrebarea de ce, în cazul psihopatului norvegian Breivik, manifestul de 1.500 de pagini lăsat în urmă a trebuit citit și analizat și interpretat. De ce s-a discutat doct despre imigrație, Europa, modelul norvegian și șocul civilizațiilor, când era limpede că magma dementă scrisă acolo nu merită decât atenție psihiatrică.

Un manifest care are ceva coerent în spate se rezumă la 15 fraze… Eventual chiar 15 cuvinte, dar nu 1.500 de pagini.

Ți se face piele de găină la gândul că psihopatul de pe Germanwings putea lãsa în urmă un manifest politic, când o explicație a gestului ar fi că băiatul era urât și un ejaculator precoce.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 2 =