Marcel Iureș joacă în cel mai frumos rol pe care l-a primit, Florin Piersic ia premiul pentru întreaga carieră la Premiile Gopo, „Tango” de Mrozek e pus în scenă la Bulandra, scriitoarea catalană Care Santos revine la București și începe târgul Kilipirim – acestea sunt cele 5 evenimente culturale pe care le consider de neratat.

1.„«Octav» este, de departe, cel mai frumos rol pe care l-am primit până acum. M-a cucerit de la prima citire. Acest rol este o provocare actoricească pentru mine, deoarece presupune să interpretez personajul unui copil din perspectiva unui adult”, spune Marcel Iureș, protagonistul filmului „Octav”, lungmetrajul de debut al regizorului Serge Ioan Celebidachi. Filmările au început pe 21 martie, țin până pe 27 aprilie și au loc la Câmpulung și Buftea. Distribuția coproducției româno-britanice cuprinde nume rezonante ale cinematografiei românești: Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Ioan Andrei Ionescu, Mihai Dinvale, Maria Obretin. Muzica e compusă de Vladimir Cosma, imaginea fiind realizată de reputatul Blasco Girato, colaborator al regizorilor David Lean și Giuseppe Tornatore. Pe scurt, abia aștept să văd acest film în cinematografe.

Ștefan Iureș în „Octav”
Ștefan Iureș în „Octav”

2. Florin Piersic va primi Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul Galei Premiilor Gopo, ce va avea loc pe 28 martie, la Teatrul Național I. L. Caragiale din București și va fi transmisă în direct, de la ora 19.00, pe TVR 2 și TVR HD. De-a lungul carierei sale, Florin Piersic a avut o colaborare prodigioasă cu regizorul Ion Popescu-Gopo, al cărui nume îl poartă cel mai important eveniment dedicat valorilor cinematografiei românești. Probabil că nu voi ajunge la ceremonie, dar măcar în reluare și tot o să urmăresc Gala.

Florin Piersic Senior va fi răsplătit cu un premiu pentru întreaga activitate
Florin Piersic Senior va fi răsplătit cu un premiu pentru întreaga activitate

3. Tot luni, 28 martie, de la ora 19.00, la Sala Toma Caragiu Studio Space, e programată premiera spectacolului masterclass „TANGO” de Sławomir Mrožek, în regia Laurei Vlad. În distribuție: Doru Ana, Ana-Ioana Macaria, Mirela Gorea, Ion Chelaru, Constantin Dogioiu, Ionuţ Toader, Eliza Păuna. La acest spectacol mi-am propus să ajung orice ar fi!

„TANGO” de Mrozek, un nou spectacol la Bulandra
„TANGO” de Mrozek, un nou spectacol la Bulandra

4. Marți, 29 martie, scriitoarea spaniolă Care Santos revine la București, pentru a-și lansa romanul „Poftă de ciocolată”, la librăria Humanitas de la Cișmigiu, de la ora 19.00. Am avut onoarea să o cunosc pe rafinata romancieră, i-am citit cu nesaț alte două romane, abia aștept să o ascult din nou, dincolo de prezența plină de farmec, e și o vorbitoare foarte bună de engleză, iar autografe dă în limba fiecărei țări pe care o vizitează (data trecută, mi-a scris „lectură plăcută!”).

care santos

5. Miercuri, 30 martie, începe cel mai mare târg de carte cu discount – Kilipirim. Zilnic, între orele 10 și 22.00, până duminică, 3 aprilie, la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călărași, ne așteaptă cărți la 1 leu și reduceri de până la 90%, intrarea fiind liberă. Curat chilipir!

afis kilipirim primavara 2016

 

– Mă găsiți și pe Facebook horiaghibutiu.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × one =