1. Mâncarea nu se face singură
Am 45 de ani. La nici 33 am plecat de acasă, dar nu m-am rupt definitiv: ani de zile, în weekenduri, am cărat, cu troleibuzul sau cu taxiul pe o distanță ridicolă, nenumărate sufertașe cu supă, tone de șnițele, batalioane de sarmale, hectare de prăjituri. După ce m-am așezat, cum se zice, am învățat volens-nolens o sumedenie de lucruri în bucătărie. Primul a fost că mâncarea nu se face nici singură, nici atât de simplu ca la emisiunile de la televizor. Cuțitele nu taie atât de bine, cartofii se ard mai iute decât îți imaginezi, geamul de protecție de la aragaz înghite cât ulei poate, dar într-o bună zi refuză să se mai curețe etc.

2. Nu poți pune smântână și ketchup peste orice
După ce am preparat primul meu somn la cuptor și am pus-o de mămăligă (ocazie cu care am descoperit că și un profan ca mine – neîndemânatic, cu tendința de a vărsa, răsturna și scăpa orice, incapabil să estimeze cantitățile, considerând bucătăria o cameră de citit, cândva de fumat etc – are șansa lui), am învățat că nu mai trebuie să car de la mama decât ocazional, când mi-e imposibil să refuz. Dar mâncarea finită e doar o etapă scurtă, aprovizionarea și prepararea sunt cele care dau bătăi de cap. A durat ceva până să mă prind ce scumpete e la micile magazine de cartier; cum să deosebesc pătrunjelul de leuștean; ce expresie să am când cer ceva ce nu știu cum se cheamă însă știu că voi avea nevoie; câte kilograme de paste sacrifici până nu mai ies nici nefierte, nici terci; unde se introduce sticla când vrei să faci la cuptor pui pe sticlă; nu poți pune smântână și ketchup peste orice, în plus sunt nesănătoase și îngrașă.

3. Hrana sănătoasă are, uneori, și gust
Apropo, am dezvoltat o relație specială cu hrana sănătoasă și apreciez că, uneori, are și gust. Desigur, nu e cazul celei mai supraevaluate legume pe care o știu, adică broccoli. Aceasta, preparată la abur, devine atât de sănătoasă încât își pierde chiar orice gust (în schimb, lasă în vas o zeamă colorată mirosind suspect). Am descoperit spanacul, un fel de plantă care trebuie curățată și spălată până te plictisești, apoi opărită și, în sfârșit, rămâne o mână de fiertură verde care la mama acasă era garnitură, acum e pe post de fel principal. Iar ciorba de lobodă poate căpăta nuanța acea violacee doar din a treia încercare, după cum pentru mămăliga perfectă poate fi nevoie de mai bine de 10 tentative cărora ceaune emailate ori ba nu le vor supraviețui integral.

4. Sfecla roșie poate ajunge pe pereții din bucătărie
Sucul natural (pe care-l fac în fiecare dimineață de vreo doi ani, nu neapărat pentru mine) a provocat, la rândul său, destule victime de când m-am făcut băiat mare. Dar faptul că părți importante din bucătărie, începând cu pereții ori cu dulapurile și încheind cu prosoapele din material textil au păstrat urmele sfeclei nu e vina storcătorului. Afară de mici detalii – am spălat la el de mi s-a acrit pentru că are multe părți componente, la sită trebuie să freci cu periuța de se răcește cafeaua, recipientul în care sunt evacuate resturile a văzut prea mulți morcovi la viața lui, iar fructele și legumele trebuie spălate, curățate, mărunțite… -, vechiul storcător m-a învățat că sucul e bun, deși iese cam puțină zeamă pentru câte fructe și legume folosești.

5. Există un storcător de fructe care se clătește singur
Mai nou, am învățat însă că există și storcătoare care nu complică lucrurile. Storcătoare din care iese mai mult suc și în care fructele și legumele pot fi băgate întregi. Am fost atât de încântat de noul meu aparat (storcătoare Philips și mixere verticale Philips), încât am chemat un prieten la mine, să savurăm un suc proaspăt făcut în casă și să facem și un video.

Ne-au ieșit două! Micile mele stângăcii nu m-au părăsit, însă noul storcător poate fi folosit chiar și de cei care sunt doar musafiri în bucătărie. Iar al doilea filmuleț e despre ceva ce-mi ușurează și mai tare diminețile lăsându-mi timp pentru Facebook și știri sportive: tehnologia QuickClean, care mă scapă de povara curățării pulpei de fructe, întrucât noul aparat Philips e primul storcător centrifugal de pe piață cu funcție de pre-curățare. Practic, e ca și cum aș stoarce fructe, doar că torn apă, aparatul se curăță, iar apa se scurge în recipientul pentru suc.

PS. Niciun perete n-a avut de suferit în timpul filmării celor două materiale incluzând sfeclă roșie și portocale.

(P)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 3 =