Câteva cuvinte despre o degustare specială, care mi-a amintit de călătoria mea în insula grecească Samos, unde am găsit strugurii soiului Muscat. Din care se fac poate cele mai aromate vinuri din lume, care, la rândul lor, contribuie la ceea ce în 1888 se chema coniac (până au rezervat francezii numele), apoi brandy (s-a adjudecat și acesta), iar acum îi zice, simplu, Metaxa. Iată cum am degustat elixirul îngerilor, pe numele său pământean Metaxa Angels’ Treasure.

METAXA ANGELS' Treasure - Close-up on the Decanter

  1. Înainte de a lua prima gură din elixirul îngerilor provenit din sticla de Metaxa Angels’ Treasure, privesc recipientul cu aerul cunoscătorului – nu mă consider expert, deși am o diplomă de „academician Metaxa”, dobândită după o vizită în celebrele pivnițe unde stau comorile moștenite de la Spyros Metaxa, în apropiere de Atena.

The House of Metaxa - The dark of the Cellars2. La a doua gură din licoarea de culoarea chihlimbarului, mijesc ochii, iar apoi surâd, amintindu-mi de lecțiile lui Costas, stăpânul aromelor. Constantinos Raptis, al 5-lea Metaxa Master din istorie, lucrează de peste un sfert de veac la această casă de producție, unde a sosit de pe băncile Universității din Atena (se specializase în chimie și în oenologie). Ca Metaxa Master, e singurul care știe secretul combinării distilatului cu plante aromatice. E și singurul care știe și a gustat ce se găsește în butoaiele originale Nr. 1, 2, 3 și 4 Metaxa, cele ale familiei fondatoare.

Alături de Costas Raptis, stăpânul aromelor Metaxa
Alături de Costas Raptis, stăpânul aromelor Metaxa

3. La a treia gură sunt ispitit să vă dezvălui de ce îi spune Angels’ Treasure. Pentru că ani de zile, Raptis a fost obsedat de „partea îngerilor”. Trebuie să știți că distilatele lăsate la maturat în butoaie interacționează cu mediul înconjurător. Prin evaporare, apa și alcoolul se strecoară prin porii butoaielor. În condiții de umiditate, alcoolul se evaporă mai repede și mai ușor decât apa, lăsând licoarea intrată la maturare cu o concentrație mai mică de alcool. Evaporarea din timpul maturării se cheamă „Angels’ share”, adică partea îngerilor.

4.La a patra gură, savuros gustul deopotrivă catifelat și mătăsos. Dacă a fi expert, ar trebui să simt note de citrice, mai cu seamă de portocale amare, mixul de diferite soiuri de ardei, ciocolată amara, tutun și lemn de stejar franțuzesc din butoaiele aflate în pivnițele Metaxa.

5. La a cincea gură, aș vrea să vă povestesc despre o întâlnire de pomină.

O întâlnire între doi artiști olfactivi: Pierre Aulas și Costas Raptis.
O întâlnire între doi artiști olfactivi: Pierre Aulas și Costas Raptis.

Când a creat Angels’ Treasure, Costas Raptis a vrut să împărtășească aromele fascinante cu cineva care chiar se pricepe. Acel cineva e Pierre Aulas, un guru al parfumurilor, acum director artistic olfactiv pentru mari case de modă pe care le sprijină în dezvoltarea unor miresme de vis – Thierry Mugler, Azzaro, Chloe, Balenciaga, Shiseido sau Miu Miu.

Costas Raptis & Pierre Aulas - The Creative Encounter (5)

6. La a șasea gură, savurez îndelung finalul – cum se zice în termeni de specialitate – fiindcă e intens, complex și persistă.

Fotografii: Iorgos Kaplanidis. Stilistă: Ioanna Alexatou. Stilist de modă: Spyros Savvinos. Asistentă stil: Lena Tsokopulou.

– Mă găsiți și pe Facebook horiaghibutiu.ro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 2 =