Fotografii de Cristian Vasile
Fotografii de Cristian Vasile

#dorința mea nemărturisită se îndeplinește joi, 26 mai, când în Parcul Unirii din București se transmite în direct, pe un ecran uriaș, Vienna Summer Night Concert – un gest de curtoazie făcut de Orchestra Filarmonicii Vieneze față de melomanii fideli, dar și față de publicul din 50 de orașe de pe glob, printre care și Bucureștiul. Însă până la 21.30, când începe spectacolul organizat de Biroul de Turism al Vienei, particip la un cocktail, la etajul 11 al unui hotel de la Kilometrul O, alături de organizatori și de presa acreditată. Vorbim despre muzică și despre cafenele, din Viena și din București, îl revăd pe Igu, prin bunăvoința căruia voi ilustra articolul despre sărbătoarea bucureșteană a muzicii transmise din grădinile Palatului Schonbrunn, unde s-au strâns 100.000 de oameni (vor fi câteva mii bune și în Parcul Unirii).

768A8048

#renunț la încă un pahar de șampanie și ajung mai repede în Parcul Unirii, pentru a surprinde câteva instantanee de atmosferă. Care, în treacăt fie spus, e nespus de civilizată. Spectatorii stau la cozi rezonabile pentru a-și lua „kit”-ul de concert (paturi de picnic și pelerine de ploaie), se așază pe scaunele confortabile și elegante, se aplaudă prezența în număr mare și absența ploii, mesajul emoționat și emoționant al Adelei Frăsineanu, brașoveancă la origine, singura noastră conațională din Orchestra Filarmonicii Vieneze. „În acest moment, un fluture s-a așezat pe piciorul cuiva din Viena. Când va poposi pe al tău?”, sună o reclamă derulată pe ecranul uriaș, aflat într-o replică a poate celei mai cunoscute gloriete din lume, cea din grădinile Palatului Schonbrunn. Toată lumea face fotografii, poate pentru că a citit despre spectacol pe concert.vienna.info, dar cu siguranță și pentru că dacă adaugi hashtag-ul #viennaconcert pe Instagram sau Twitter, poți câștiga un city break de vis: o excursie pentru două persoane la Viena, în perioada 29 decembrie 2016 – 1 ianuarie 2017, care include zborul, cazarea într-un hotel de patru stele, cartele Vienna Card asigurând acces gratuit în mijloacele de transport în comun, dar și un Meet & Greet cu Orchestra Filarmonica din Viena în timpul unei repetiții pentru Concertul de Anul Nou.

768A8188

#mi se face pielea pielea de găină când orchestra dirijată de Semyon Bychkov interpretează cancan-ul din ultimul act al operei „Orfeu în Infern” de Jacques Offenbach. Publicul bucureștean recunoaște pitoreasca bucată muzicală inclusă în Concertul de Anul Nou al filarmonicii vieneze și aplaudă ca la Musikverein.

768A8328

#fac o mică glumă la urechea soției, într-o scurtă pauză a concertului: faptul că asistăm în același timp cu cei din Londra, Madrid și Monza la concertul vienez transformă seara într-un Eurovision. Dar un Eurovision fără competiție și ținute fistichii, ci al bucuriei de a asculta împreună, în aer liber, acordurile muzicii clasice.

#solicit, în gând, și o bucată austriacă (știam că în program sunt incluși Berlioz, Bizet, Poulenc și Ravel). Și această dorință mi se va îndeplini la final, când spectatorii vienezi, dar și mulți bucureșteni, vor valsa pe muzica lui Strauss-fiul.

#la momentul în care se încheie interpretarea cele mai cunoscute piese a lui Ravel, mă gândesc că nicicând n-a sunat mai frumos „Bolero”-ul în orașul în care locuiesc de aproape cinci decenii.

#sigur a fost o seară cu totul specială. Mulțumim, Viena, și la bună revedere!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ten + 12 =