„România în 7 gesturi”, noua carte a reputatului scriitor și publicist Radu Paraschivescu, se citește pe nerăsuflate. E însă o carte pe care n-ai ține-o pe noptieră. Nu din pricina scriiturii, Doamne ferește, ci a personajelor ce-i populează paginile. Așa cum observă autorul în Cuvântul înainte, avem ocazia să cunoaștem mai bine personaje reale: fripturistul, licheaua, criminalul, cinicul, mizerabilul, lașul și mojicul. Dar Radu merge mai departe: pe lângă  7 schițe antologice ale unor figuri publice ante sau postdecembriste, scriitorul ne prezintă, în stilul său inconfundabil, și anatomia unor gesturi reprobabile comise în spațiul public autohton.

Autorul, la Târgul de Crate Gaudeamus. Foto: contul de Facebook al editurii Humanitas
Autorul, la Târgul de Carte Gaudeamus. Fotografie de Radu Sandovici

Radu Paraschivescu e un om de o delicatețe, de un tact și de un calm rarisime. Mi-e peste putință să mi-l închipui scos din sărite. În această antologie a rușinii, îl simți pe autor altfel decât îl știai. Verbul e la fel de sclipitor, iar mini-portretele sale ar fi făcut odinioară turul saloanelor literare și ar fi circulat ca butade. Din întreg volumul transpare însă o mâhnire teribilă, o „largo desolato” de a fi conațional și contemporan cu cei din bestiarul descris. Probabil, așa face Radu când își iese din papuci – în loc să-și piardă cumpătul, se întristează.

Dacă și un om imperturbabil precum Radu poate fi scos din ale lui de cei pe care îi creionează – cu de acum proverbialul său sarcasm blând – vă cam dați seama ce personaje abominabile sunt în carte. Îmi iau îngăduința de a folosi câteva citate. Parcurgându-le și descoperind despre cine e vorba, veți înțelege ce l-a adus pe autor în preajma graniței cu lehamitea. Asta nu i-a secat expresiile plastice, nu i-a deturnat acribia jurnalistică de a-și demonstra cu fapte irefutabile construcțiile și nici nu i-a scurtat stoica documentare.

  1. „Când, obosit de atâta muncă în folosul spiritual al comunității, se va plimba pe strada care-i poartă numele, pășind agale pe asfaltul astfel înnobilat, Mihai Tatulici se va călca singur în picioare”.
  2. „Hotărât lucru, dacă s-ar acorda un Oscar pentru fățărnicie, Cornelius Roșiianu n-ar trebui să lipsească dintre nominalizați”.
  3. „Ion Iliescu e, probabil, singurul președinte din lumea liberă care își formează o armată personală.”
  4. „Reporterul înspiră adânc, sub imperiul emoției pe care i-o produce postura de trend-setter. – Doamnă, am venit să vă spunem că soțul dumneavoastră a murit. Accident de avion. Sunteți văduvă.”
  5. „Ai impresia că Meme Stoica a fost vopsit cu pastă de boia”.
  6. „Cu tot apetitul lui pentru violență, cu întreaga arhitectură a timorării pe care o pune în operă, Ioane Becali n-a reușit să fie mai mult decât un mafiot parodic.”
  7. „Nu trebuie să fii un cunoscător exigent al genului liric ca să-ți dai seama că versurile lui Corneliu Vadim Tudor trăsnesc a rigolă”.

paraschivescu

 

– Mă găsiți și pe pagina de Facebook a blogului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 3 =