„Nu vă aşteptaţi la vreo concluzie. Adevărul e că ne-am simţit copeşiţi de la început până la sfârşit de acest fenomen care implică un şir nesfârşit de factori, de la geopolitică la cele mai mărunte sentimente umane. N-am putut acoperi subiectul. Tot ce am putut face a fost să vedem acest Exod în direct şi să înţelegem că lumea pe care o ştim se schimbă fără ca ceva să-i mai poată sta în cale.” E un fragment dintr-un reportaj ca la carte publicat de ziarul „Adevărul”, semnat de Mihai Voinea și Cristian Delcea, trimișii speciali la Budapesta. http://adevarul.ro/international/europa/video-exodul-budapesta-jurnalul-ziaristi-loviti-istorie-1_55ec6dadf5eaafab2c52c326/index.html.
Adaug o selecție de 12 ziare străine care au avut criza refugiaților pe prima pagină în weekend.
„De Morgen”, Belgia. Ziarul cu cel mai bun design din lume a prezentat sâmbătă chipurile unor refugiați care au nevoie de ajutor.
„Dagens Nyheter”, Suedia. Cotidianul fondat în 1864 publică, în ediția de duminică, o sută de suedezi celebri, începând cu Zlatan Ibrahimovici, care fac apel la umanitate pe fondul crizei refugiaților.
„Los Angeles Times”, SUA. Un articol despre primul val de refugiați, epuizați, dar fericiți că au trecut de Ungaria.
„Frankfurter Allgemeine Zeitung”, Germania. Ediția de duminică propune o nouă politică de acordare a azilului în Europa.
„Nepszabadsag”, Ungaria. Ediția de sâmbătă reflectă calvarul refugiaților, de la suferință la speranță, și publică un editorial acid la adresa premierului ungar.
„The Irish Times”, Irlanda. Cotidianul irlandez consemnează în ediția de sâmbătă criticile ONU față de modul în care gestionează UE criza refugiaților.
„La Stampa”, Italia. Ziarul din Peninsulă titrează „Lungul marș al refugiaților” și alege acest subiect drept cel mai important din ediția de sâmbătă.
„Trouw”, Olanda. Ziarul european al anului 2012 alătură sâmbătă o fotografie expresivă titlului „Exodul din Ungaria”.
„The New York Times”, SUA. Cel mai influent ziar din lume relatează duminică despre sosirea refugiaților sirieni în Germania.
„Ara”, Spania. Cel mai citit cotidian scris integral în catalană cere, în ediția de sâmbătă, ajutor pentru refugiați.
„The Guardian”, Marea Britanie. Respectatul cotidian britanic constată, în ediția de sâmbătă, distanțarea primului-ministru de planul UE de salvare a refugiaților.
„The Times”, Marea Britanie. Ziarul fondat la 1785 consemnează că britanicii îi priemsc cu brațele deschise pe refugiați.