Ești la spital după ce ai un suferit un accident îngrozitor. Chirurgul îți spune că mai ai trei ore de trăit și că n-are rost să faci nicio operație. Părinții tăi insistă. Intervenția are loc și ești salvat. Îți vei continua viața imobilizat într-un cărucior.

Aceasta e povestea vieții recente a lui George Baltă, fostul jucător de rugby care, în urmă cu șapte ani, la o grămadă, într-un meci amical al Olimpiei cu echipa națională, s-a trezit cu 600 de kilograme în ceafă. Urmarea o spune cu o voce fără inflexiuni și cu o privire oțelită, dar senină, cum au doar oamenii foarte greu încercați, cei care aleg să reziste și să-și înfrunte destinul. „Azi am două joburi și îmi întrețin singur familia. Țin o casă în spate“. În spate, adică exact partea corpului care nu-l mai ajută. Alegeți dumneavoastră, cei care vă puteți deplasa fără rotile, de câtă omenie e nevoie pentru a-i înțelege amara ironie. Și mai spune George un lucru mișcător, de la masa conferinței de presă ținută azi-dimineața la Biblioteca Națională din București: „recuperarea e adevăratul sport de performanță, nu cei zece ani de rugby…“. Iar recuperarea merge bine, adaugă George, deși e foarte costisitoare. „Important e să ai oameni tari lângă tine, care să te împingă de la spate“, conchide fostul sportiv.

Încerc să-mi ignor nodul din gât și să scriu mai departe.

Pentru George și pentru trei milioane de oameni care suferă de leziuni la măduva spinării (9% dintre aceștia s-au accidentat pe terenul de sport), Red Bull va fi organizatorul oficial al evenimentului „Wings for Life World Run“, o cursă cum n-a mai fost, care va avea loc anul viitor, pe cinci continente, în același timp (în București, ultramaratonul va începe la ora 13.00, pe 4 mai 2014. La startul acestui ultamaraton care se va ține în 40 de țări se vor alinia vedete mondiale, de la Daid Coulthard la Eddie Jordan. La noi, amabasadorii competiției sunt George Baltă, Mihaela Rădulescu (evident, motorul de imagine), inepuizabilul Toma Coconea, ultramaratonistul pe șapte continente (și fost component al trupei Gaz pe Foc!) Andrei Roșu, precum și comisarul de traseu, directorul cursei, Daniel Pisică.

Pentru că mi-am făcut un obicei din asta, fără să-mi fi propus așa ceva!, evident, am pus primul o întrebare ambasadorilor cursei. I-am întrebat, pe fiecare în parte, care consideră că va fi marele său premiu după această cursă fără precedent. Mihaela Rădulescu, vedeta precizând că și-a mobilizat până și nonagenara bunică!, a mărturisit că premiul cel mare e să vadă cât mai mulți oameni care, de drag și din omenie, se bat pentru alții. Toma Coconea: „Pentru mine, fiecare cursă are o motivație clară: podiumul. Aici, podiumul e speranța“. Andrei Roșu: „Băiețelul meu de 5 ani ani nu înțelege de ce alerg și mă întreabă de fiecare dată. Acum, cea mai mare satisfacție va fi să-l fac să înțeleagă de ce voi alerga în acest ultramaraton“.

Comisarul cursei, Daniel Pisică, a venit și cu alte detalii. Organizatorii cursei din România se așteaptă să participe în jur de 3.000 de persoane, durata estimată fiind de 5,6 ore, iar distanța parcursă, 90-100 de kilometri. Va exista o taxă de înscriere (124 de lei până pe 1 decembrie, 150 până pe 20 februarie, 175 până pe 20 aprilie, primele două opțiuni fiind răsplătite cu un echipament personalizat. După cum a subliniat Mihaela Rădulescu, în proporție de 100%, banii vor ajunge la fundația Wings for Life, a cărei misiune e să găsească un remediu pentru vindecarea traumatismelor măduvei spinării.

Ambasadorii Wings for Life
Ambasadorii Wings for Life
Mihaela Radulescu
Mihaela Radulescu

Preiau integral comunicatul de presă:

Toma Coconea, unul dintre ambasadorii români ai ultramaratonului caritabil de pe 4 mai 2014
Toma Coconea, unul dintre ambasadorii români ai ultramaratonului caritabil de pe 4 mai 2014

Alergare / Wings for Life World Run / Pana la 40 de curse simultan pe cinci continente

intreaga lume va alerga pentru cei care nu pot

Pe 4 mai 2014 unul dintre cele mai mari si unice evenimente de alergare din lume va avea loc simultan pe cinci continente sub numele de “Wings for Life World Run”. Romania se numara printre tarile care va alerga pentru cei care nu pot.

Totul va fi diferit odata cu “Wings for Life World Run”: toti cei care iubesc sportul, de la alergatori part-time si amatori, pana la sportivi profesionisti pot participa la acest eveniment care schimba regulile unui maraton obisnuit; cursa nu are o distanta fixa si toti alergatorii din intreaga lume vor lua startul in acelasi timp. Niciodata, in istoria sportului nu a mai avut loc un astfel de eveniment.

Mii de alergatori vor lua startul pe 4 mai 2014 la ora 10 UTC (13.00, ora Romaniei) in peste 40 de locatii diferite de pe cinci continente, in diferite conditii de vreme si momente ale zilei. Alergatorii din California vor incepe la 3 dimineata, in timp ce in Europa va fi ora pranzului, iar in Taiwan va fi 6 dimineata.

Toate acestea pentru a ajuta la indeplinirea misiunii Wings for Life: sa gaseasca un remediu pentru vindecarea traumatismelor maduvei spinarii.

Niciodata nu a mai avut loc o competitie ca aceasta. Nu exista o linie de finis, asa cum este la fiecare cursa traditionala. Aici, participantii vor alerga in fata unei “masini oficiale de finis”, fiecare masina fiind dotata cu acelasi echipament de cronometrare conectat la un clasament mondial in timp real. Dupa o jumatate de ora dupa ce participantii au luat startul, masina oficiala de finis va pleca in urma lor cu o viteza constanta. Odata ce masina oficiala de finis depaseste un participant, pentru acesta cursa se va incheia. Asa va decurge intreaga cursa pana cand cate un singur participant de sex masculin si unul de sex feminin din intreaga lume vor ramane in competitie. Numai ei vor fi incoronati drept campionii mondiali Wings for Life World Run.

Printre concurenti si-au exprimat deja participarea fostul pilot de Formula 1 David Coulthard, surferul de renume mondial Robby Naish, fostul pilot de Formula 1 Eddie Jordan, fostul schior si actualmente pilot de curse Luc Alphand, Iron Man Marc Herremans, ultra-maratonista Sabrina Mockenhaupt si alte legende ale sportului mondial, care s-au oferit ca ambasadori voluntari ai evenimentului.

In Romania, la start se vor regasi Mihaela Radulescu, Toma Coconea, Andrei Rosu si multe alte nume ale sportului romanesc care doresc sa se alature acestei cauze.

David Coulthard a spus: “Wings for Life World Run este o initiative fantastica si ar trebui sa se implice cat mai multa lume, sa alergam impreuna, din fiecare colt al mapamondului, in acelasi timp, pentru aceeasi cauza.”

Ce l-a motivat pe Coulthard sa se alature acestui proiect este ca 100% din taxa de inscriere va merge catre Wings for Life, o fundatie care finanteaza proiecte de cercetare stiintifica de clasa mondiala si studii clinice care urmaresc vindecarea maduvei afectate.

Se estimeaza ca 3,000,000 de oameni din intreaga lume se confrunta cu afectiuni ale maduvei spinarii. In fiecare an, aproximativ 130,000 de persoane sunt implicate in accidente care le afecteaza maduva spinarii, urmate de paralizie – majoritatea persoanelor sunt victime ale unui accident rutier. Initiativele de cercetare in aceasta directie apartin in mare parte organizatiilor private. Fiind o organizatie non-profit, Wings for Life se bazeaza pe ajutor si donatii pentru a strange fonduri care sa sustina proiectele de cercetare. Wings for Life foloseste garantat 100% din donatiile primite pentru a fi folosite in proiectele de cercetare.

Cei care doresc sa ia parte la evenimentul de pe 4 Mai 2014, pana pe 20 aprilie 2014 pe www.wingsforlifeworldrun.com. Ca organizator oficial al Wings for Life World Run in toate tarile participante, Red Bull va poate asigura ca intreaga suma acumulata prin sistemul de plati European Merchant Services (EMS) va ajunge la fundatia Wings for Life.

Alergand la acest eveniment, nu numai ca vei fi parte dintr-un eveniment global cu adevarat revolutionar, dar vei ajuta la gasirea unui remediu pentru vindecarea traumatismelor maduvei spinarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + thirteen =