L-am cunoscut aseară pe Daniel Negreanu, unul dintre cei mai tari jucători din lume la poker, cu ocazia unei proiecții speciale a documentarului „KidPoker”, un lungmetraj dedicat vieții și carierei românului născut în Canada și care trăiește în SUA, în Las Vegas.

Am dat mâna cu el și am schimbat câteva vorbe în limba română, pe care a învățat-o la Toronto, unde a văzut lumina zilei în 1974.

Excentric și pitoresc, Negreanu e un veritabil personaj, dincolo de o carieră nepereche, de-a lungul căreia a avut câștiguri de peste 21 de milioane de dolari și a cucerit tot ce se poate cuceri în domeniu, de la titlul de cel mai tânăr posesor al brățării cuvenite unui campion mondial (World Series of Poker) – de unde porecla de Kid Poker – la includerea în Galeria Legendelor (Poker Hall of Fame).

Daniel e fiul plin de recunoștință al unui ieșean care nu te lăsa niciodată cu paharul gol și al unei brașovence care mai punea o lingură de mâncare în farfurie și dacă te declarai sătul. Chiar și la etajul 21 al hotelului în care ne-am cunoscut, e un tip care rămâne cu picioarele pe pământ, devotat unui sport în care se regăsește total, nu pentru sumele puse în joc sau pentru hazard, ci pentru plăcerea simplă de a juca și de a-și pune la bătaie veritabilă știință de a calcula ce au ceilalți în mână și ce spun fizionomiile adversarilor despre cărțile primite.

E mândru de originea sa, o mărturisește fără ezitare, însă fără pompă patriotardă. Dar cred că, deși născut în Canada, Negreanu e american sadea – unul care a crezut în Visul American și în mirajul La Vegas-ului, unde s-a dus de la 20 de ani și a pierdut de suficiente ori până în ziua în care a câștigat, iar de atunci nu s-a mai oprit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 2 =