Am ajuns în Banatul istoric în această toamnă, pentru a participa la proiectul Cămine în Mișcare, și am petrecut, la sfârșitul lunii trecute, trei zile de poveste.

Nu mai fusesem prin Banat de mai bine de douăzeci de ani, de pe vremea în care eram cronicar sportiv, iar în comuna Margina și în satul Zorani, între care am pendulat în cele trei zile petrecute în localitățile aflate între Lugoj și Deva, niciodată.

Ce-am căutat la Cămine în Mișcare?

Să văd cu ochii mei cum se desfășoară un proiect-pilot de promovare la capătul celălalt al țării: Cămine în Mișcare/Moving Fireplaces e singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 desfășurat în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric. A fost gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Ce-am găsit la Cămine în Mișcare?

Printre multe altele, un spectacol de teatru atât de bun încât nu mi-a venit să-mi cred ochilor că eram într-un cămin cultural dintr-o comună aflată la 500 de București, unde obișnuim să dăm noi, nu-i așa?, ora exactă.
Trec în revistă, pe rând, câteva revelații, tot atâtea ocazii de amintiri faine:
Călătoria de la Margina la Zorani, pe ritmuri de muzică de fanfară. Adică ne-am suit în căruțe trase de cai, precedate de componenții trupei Mambo Siria, care ne-au asigurat vreme de trei zile o coloană sonoră veselă și pitorească.

În cele două zile în care am dat ture cu căruțe trase de cai prin satele din jur, ghid ne-a fost actorul Ionuț Pîrvulescu de la teatrul timișorean Auăleu, bun cunoscător al zonei și strașnic pe post de vornic.
– gustul produselor locale. O notă excepțională pentru bulz și pentru carnea la ceaun, dar nu pot să uit nici prăjiturile de casă și produsele locale de la Târgul din curtea Centrului de Informare Turistică Margina și de pe platoul verde de lângă Primăria Margina.

– Vila Rodica din Margina, unde a locuit publicistul Ion Clopoțel. În grădina casei au fost organizate sesiuni de povești despre acest personaj de basm al locului, precum și o expoziție cu pești de sticlă, aflați în proprietatea unui colecționar privat, care le-a împrumutat evenimentului, spre nostimă amintire a perioadei în care se produceau în zonă asemenea obiecte kitsch, ajunse pe multe comode și televizoare din casele românilor.


– calitatea actului cultural. Piesa „Miorița”, spectacol de teatru marca Auăleu pus în scenă la Căminul Cultural Margina, e o alegorie muzicală cu măști pe care aș vedea-o jucată și-n București. Când mai ajung acești artiști la Unteatru, promit să nu-i ratez, chiar m-au impresionat, „Miorița” e o montare impecabilă.

Adaug, tot spre duioasă aducere aminte, jam session-ul inedit al instrumentiștilor trupei Auăleu cu cei de la Mambo Siria, de la repetițiile dinaintea spectacolului.

Auăleu & Mambo Syria jam-session la Margina.

Publicată de Auăleu pe Duminică, 30 Septembrie 2018

Precum și replica nemuritoare a percuționistului de la Mambo Siria: „În muzică se pot orice”!!! Nu uit de emoționanta punere în scenă „Altă zi cu soare”, un spectacol de teatru marca Solidart pe care l-am văzut la Casa Codrea din Zorani.

Zic emoționantă pentru că se bazează pe povestea reală a unui localnic, Serafin Oproni, care a refuzat colectivizarea, și am văzut spectacolul chiar în curtea care fusese scena vremurilor tulburi din „obsedantul deceniu”.


– pictura murală realizată pe o partea a Căminului Cultural din Margina de către artiștii Paula Duță (Personal Playground) și The Orion, înfățișând o barză, simbol al migrației, lângă care ne-am și fotografiat.
Nu pot încheia fără să menționez cât de tare m-au impresionat oamenii, de la promotorii culturali și voluntarii acestei acțiuni până la oficialitățile locale – am tăifăsuit pe-ndelete cu primarul din Margina și am ascultat cu plăcere istorisirile unui profesor care l-a cunoscut pe Ion Clopoțel, om de vază al comunei, alături de scriitorul Sorin Titel.


Cămine în Mișcare/Moving Fireplaces a fost produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliul Judeţean Timiş și desfășurat sub egida Anului European al Patrimoniului 2018.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − three =