Am descoperit-o pe Antoaneta Cojocaru într-o cronică la „Pescărușul” după Cehov, a mai tânărului confrate Andrei Crăciun, și mi-a fost ciudă că în orașul meu, la teatrul meu favorit, apăruse o actriță redutabilă, pe care n-apucasem să o văd. În scurt timp, aveam să-mi fac temele.

Antoaneta Cojocaru, văzută de Adi Bulboacă
Antoaneta Cojocaru, văzută de Adi Bulboacă

Mai întâi, am urmărit-o în „Hell” după Lolita Pille într-o nouă dramatizare de Chris Simion, în care i-am remarcat subtilitatea gestuală, inteligența rostirii și debordantul angajament fizic (actrița, predestinată scenei, a făcut balet). După care, verdictul: „Antoaneta Cojocaru va fi, indubitabil, o divă a scenei românești. Până atunci se mulțumește cu condiția de actriță trăiristă, ceea ce nu-i deloc puțin. Registrul comic în care-și plasează prestația o face să se simtă în elementul său” (prin divă nu înțelegeam, firește, calitatea de a fi capricioasă!). Așa am calificat-o după „The Bach Files”, ceea ce cred că e cel mai modern spectacol al stagiunii actuale. În fine, după spectacolul „Cea mai puternică” de August Strindberg, certitudinea: „artista Antoaneta Cojocaru calcă apăsat pe drumul consacrării”.

Vă propun azi un interviu cu Antoaneta Cojocaru (38 de ani), actrița căreia i s-a împlinit ce visa în adolescență, prin talent, pasiune și devoțiune pentru artele scenice. Poate că întrebările sunt ușurele și un pic indiscrete, cum se poartă acuma, dar răspunsurile Antoanetei vă vor face să gustați din voluptatea francheții.

Cine a jucat cel mai important rol în educația ta? Cum a făcut asta?

Mama. Mi-a construit sufletul. Mi-a dat aripi. M-a încurajat constant și a știut să treacă peste momentele de criză. M-a învățat să fiu liberă și puternică, fiind caldă și autentică. Apoi pe plan profesional, profesorul meu Ion Cojar. Prin atenția și încrederea cu care m-a înconjurat. Pentru că nu am simțit că mă minte vreodată.

Ce trăsătură de caracter ai moștenit de la ai tăi?

De la mama – speranța, credința și nevoia de liniște, de la tata – modestia, cinstea și determinarea.

Ce modele de conduită ai avut în familie?

Mama și bunicul meu, din partea mamei. Mama, pentru valorile pe care le are și pe care a avut puterea să mi le transmită și pentru că nu a abandonat ceva vreodată. Bunicul meu, pentru noblețea cu care a existat până la sfârșit.

Cine e persoana cea mai influentă din viața ta?

Mama.

Cine e persoana în care ai cea mai mare încredere? Cine are cea mai mare încredere în tine?

Mama.

Dă-ne un exemplu de lucru la care visai în adolescență și s-a tranformat în realitate la maturitate.

Visam să fac parte din lumea teatrului, visam să dansez pe scenă, visam să joc la Bulandra și să merg în turnee în străinătate, visam să stau în centru în București, visam să întâlnesc un om cu matur, care să nu îmi îngrădească libertatea sufletului și cu care să împărtășesc dragostea mea de teatru. Toate acestea s-au împlinit.

Te consideri o persoană idealistă?

Daaa! Definitiv…

Ce părere ai despre persoanele care nu știu să danseze?

Eu cred că dansul e înăuntrul lor, doar nu l-au descoperit încă.

Ai depins vreodată de sufleuri?

Niciodată.

Cum reacționezi la critici?

Încerc să iau ce-i constructiv din ele, atâta timp cât nu sunt mitocănești. În general, mă îndoiesc și nu cred că adevărul e la mine.

Ești o persoană calmă? Ce faci când te enervezi?

În general, sunt calmă, ba mai mult, caut să mă abțin când mă enervez… Dar când mă sperii tare, țip… Asta se întâmplă când simt că nu comunic cu interlocutorul… Nu plec niciodată dintr-un conflict și nu sparg, nu trântesc etc.

Ce părere ai despre punctualitate?

Spune multe despre respect, interes, armonie. Din păcate însă, nu sunt punctuală mereu, pentru că adesea sunt pe fugă dintr-un loc in altul.

Cu ce ocazie ești generoasă?

Îmi place să fiu generoasă. Uneori îmi place prea tare! Nu caut o ocazie specială. Așa îmi e mie bine.

De la ce nu te poți abține?

De la fumat și băut multe cafele. Îmi plac amândouă.

Cum și la ce oră începe o zi perfectă pentru tine?

E o zi NORMALĂ. Normalitatea însemnând că lucrurile funcționează de la sine, fără să fie împinse de la spate… O zi în care lucrez cu oameni motivați și profesioniști. E o zi în care reușesc să am și grijă de mine. O zi î care joc cu parteneri valoroși. O zi în care sunt cu mama. O zi în care am timp seara să mă gândesc la ce a reprezentat ziua aceea pentru mine.

Ce ai consumat azi-dimineață la micul dejun?

O cafea mare cu lapte.

Care e cel mai mare regret al tău? Dar al părinților față de tine?

Al meu, că nu sunt balerină. Al lor, cred, că încă nu am casa mea și copii.

Îți  convine ce vezi în oglindă?

În general, da.

Ce faci când te trezești cu musafiri nepoftiți?

Mă adaptez.

Porți vreodată capot la domiciliu?

Nu prea.

Câți bani cash ai în portofel acum?

Am doar pe card.

Când și de ce te-ai căutat pe Google ultima oară?

Mai demult, nu mai știu exact când. Eram curioasă dacă a apărut ceva nou despre spectacolele în care joc.

– Interviul a fost realizat pentru Adevărul.

– Mă găsiți și pe Facebook horiaghibutiu.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 5 =