E o vineri care anticipă zilele caniculare ce vor urma când ajung la ultimul etaj al Muzeului Național de Artă Contemporană, pentru un prim contact cu expoziția „Eva şi Emerick” a artistei Yael Efrati, din cadrul campaniei „Ascultă ce vezi”. Lumina prânzului se strecoară în sala de expoziție și transformă soarele într-un artist cu propria sa contribuție la arta contemporană, mărind umbrele care se răsfrâng asupra exponatelor.
Voi privi lucrările în același timp în care voi asculta o perspectivă alternativă asupra artei, cu ajutorul unui tur audio-ghidat*. Va fi perspectiva mea și perspectiva lor, cei despre care nu știu mare lucru, dar pe care încerc să-i înțeleg. Cei pe care mă voi strădui să-i înțeleg sunt pacienții diagnosticați cu schizofrenie.
Am o grijă aproape patologică față de cuvinte, iar folosirea lor în contexte nepotrivite mă deranjează. Or, din păcate, în vorbirea curentă, e destul de uzuală utilizarea termenului „schizofren”. Știm însă ce înseamnă asta?
Și știam eu, înaintea acestei campanii ce are drept obiectiv creşterea nivelului de informare cu privire la schizofrenie şi opţiunile de tratament, cum percep ei ce vedem toți? Mda, foarte vag. Dacă sondez prin cotloanele memoriei, descopăr că citisem în „New York Times”, ziarul despre care cred că oferă lumii perspectiva corectă asupra lucrurilor, o poveste răscolitoare. Am căutat-o pe Net, ca să fiu sigur că n-am false amintiri. Se intitulează „De succes și schizofrenic”. Începe așa: „În urmă cu treizeci de ani, am fost diagnosticată cu schizofrenie. Previziunea era sumbră: nu aveam să trăiesc niciodată independent, să am o slujbă, să găsesc un partener iubitor, să mă mărit. Casa mea avea să fie un centru de îngrijire, iar zilele mele, petrecute urmărind televizorul într-o încăpere de zi, alături de alți oameni șubreziți de boli mintale”.
M-am uitat lung la o fotografie a lui Elyn Saks, autoarea aceste confesiuni (am căutat-o pe Google): o sexagenară a cărei frumusețe s-a definit o dată cu trecerea timpului, cu o privire scrutătoare, ca o radiografie. E schizofrenică, dar și-a luat destinul în propriile mâini – azi e un respectat profesor universitar. Prestigioasa Fundație MacArthur i-a dat ceea ce se numește o „bursă de geniu”.
Cu gândul la Elyn, ascult audio-ghidul*, care îmi facilitează înțelegerea persoanelor diagnosticate cu schizofrenie, grație unei interpretări creative a exponatelor lui Yael Efrati.
Bun, dar ce voi înțelege din această expoziție de artă contemporană? În primul rând, dincolo de propriile mele interpretări ale amplasării și ale contextualizării unor lucrări – sunt degustător avansat, dar nu specialist în artă – voi înțelege, poate, că perspectivele diferite ne definesc ca persoane.
Iar după ce voi fi încheiat turul, voi conștientiza că nu e deloc rău să avem perspective diferite. Și că aceia care au șansa de a auzi perspectiva pacienților asupra artei trebuie să știe că persoanele diagnosticate cu schizofrenie pot avea o viață normală, cu o medicație corectă.
Când plec de la expoziție, pe care o puteți vizita până pe 22 iunie, jocul difuz al soarelui în încăpere s-a încheiat, iar umbrele s-au retras.
Ce trebuie să știi despre „Ascultă ce vezi”
– „Ascultă ce vezi” e o campanie de informare cu privire la schizofrenie (simptome, diagnosticare, noi metode de tratament, dar și limitarea stigmei asociate acestei boli) – una dintre cele mai severe boli mintale.
– mesajul central al campaniei este următorul: „realitatea cunoaşte o singură interpretare, însă perspectivele asupra artei pot fi diferite”.
– e important ca publicul larg să afle, prin intermediul acestei campanii de informare şi sensibilizare a opiniei publice, că schizofrenia este o boala cronică. Aceasta începe lent și necesită tratament pe întreaga durată a vieţii pacientului. Schizofrenia nu are o cauză anume, sau un factor care determină declanşarea acesteia. Apariţia acestei afecţiuni mintale este influenţată de un cumul de factori.
– Persoanele afectate de schizofrenie îşi pot redobândi viaţa normală, prin urmarea constantă, cu regularitate, a tratamentului (medicaţie şi psihoterapie) – aspect care are un rol esenţial.
– Ca opţiuni de medicaţie, pacienţii au la dispoziţie medicamentele cu administrare zilnică, pe cale orală, şi alternativele injectabile cu eliberare prelungită.
– „Campania „Ascultă ce vezi” este o invitație la dialog pe un subiect încă tabu în România lui 2018 unde lipsa de informare și sensibilitate afectează în mod dramatic viețile persoanelor diagnosticate cu schizofrenie.
– Campania este construită pornind de la un adevăr puternic legat de pacienții diagnosticaţi cu schizofrenie, care au tendința de a găsi în artă, pictură, desen, precum și în alte forme de creație, un refugiu. „Nu sunt puține cazurile când oameni afectați de schizofrenie sunt considerați geniali, cu puternice înclinații artistice. Avem o adevărată arhivă de artă de la pacienții cu care lucrăm, încurajându-i să persevereze, ca o completare mai mult decât binevenită a psihoterapiei.” declară Ștefan Bandol, Președinte Asociația ARIPI.
– Campania este realizată de Janssen, companie farmaceutică a Johnson&Johnson Romania, în parteneriat cu Asociația Aripi și Centrul pentru Inovare în Domeniul Medical-Inomedica. Proiectul este derulat în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate Publică din Senatul României – parteneriat în vederea promovării sănătăţii mintale. Scopul companiei Janssen este acela de a aborda şi propune soluţii pentru unele dintre cele mai importante necesităţi medicale ale momentului, corelate cu următoarele arii terapeutice: boli infecţioase (HIV/ SIDA și tuberculoză), hematologie și oncologie (mielom multiplu, cancer de prostată, limfom cu celule de manta, leucemie limfocitară cronică şi macroglobulinemia Waldenström), imunologie (psoriazis, artrită psoriazică şi boala Crohn) şi neuroştiinţe (schizofrenie, Alzheimer, ADHD şi epilepsie). Începând cu anul 2017, Janssen facilitează accesul la terapiile Biogen pentru pacienţii nou-diagnosticaţi cu scleroză multiplă, cât şi al acelora care se află în stadii avansate ale afecţiunii şi care au experienţa recăderilor succesive în parcursul terapeutic.
*înregistrarea a fost realizată cu sprijinul unui colaborator al studioului de înregistrare
Mă puteți găsi și pe pagina de Facebook a blogului.