„100 de români care mă inspiră” e un proiect personal, care marchează Centenarul Unirii. N-are nimic festivist în sine și nu e asociat niciunei celebrări a statului sau vreunei campanii – e, pur și simplu, alegerea mea de a prezenta oameni speciali din țara în care, ei bine, am ales să trăiesc.
Veți găsi în această rubrică, zilnic, până pe 1 decembrie 2018, niște oameni care mă inspiră și cărora le-am pus același set de întrebări. La final, acest mozaic uman va recompune, într-un fel, și țara care mă reprezintă.

Atena Boca e o sursă de inspirație pentru oricine și o luptătoare care merită întreaga prețuire. Militează pentru schimbarea statutului mamei din România, a escaladat Kilimanjaro și a stârnit admirația șefei operațiunilor Facebook când a purtat o ie românească.

Ce i-ai spune despre tine cuiva care nu te cunoaște?
Că sunt femeia ce încearcă să schimbe statutul mamei în România, acela în care rolul ei în viitorul țării este poate cel mai important. I-aș spune despre credința mea că fiecare țară începe cu o mamă! Că iubesc munții, satul românesc și familia. Că simt că am venit pe pământ ca să învățăm acceptarea și să lăsam pământul un pic mai bun decât l-am găsit. Că nu trece zi în care să nu încerc să repar, să vindec, să aflu cine sunt chiar dacă doare. Că vreau să învăț să trăiesc în adevăr.

Care este persoana cea mai apropiată de tine?
Soțul meu, prietenul meu și cel mai mare susținător al nebuniilor mele. Persoana căreia i-am spus într-o dimineață de 5 decembrie că vreau să plec pe Kilimanjaro, având un copil de doar 2 ani acasă și care seara mi-a pus în ghetele pregătite pentru Moș o cagulă de munte.

Cine ți-a făcut cel mai mare bine? Dar tu cui i-ai făcut cel mai mare bine?
O doamnă în vârstă, care fără să mă cunoască, pe un munte, atunci când eram copil, mi-a spus că vede în mine o putere extraordinară. Că eu am să schimb lumea! Am crezut-o! Și am învățat că ce spunem unui om poate fi blestem sau binecuvantare. Noi alegem! Cred că am șansa să fac bine oamenilor pe care îi accept așa cum sunt ei, fără a-i judeca.

Dacă ar fi să alegi un episod din viața ta de până acum pe care să-l povestești nepoților la bătrânețe, care ar fi?

Noaptea ascensiunii finale pe Kilimanjaro, atunci când am crezut că nu mă mai întorc. Atunci când mi-am rugat în gând soțul și copilul să mă aducă acasă, mai bine de trei ore încontinuu. Atunci când m-am simțit cel mai aproape de mine, de cer, de moarte.

Un moment în care ai simțit că s-a prăbușit lumea peste tine și cum l-ai depășit?
Momentul în care prietena mea și-a pierdut copilul. Nu am știut că poate exista atâta durere și atâta iubire în așa ceva. M-am rugat, încă mă rog.

Despre ce moment din istoria României i-ai povesti unui străin și de ce?
Despre Revoluția din 1989, așa cum am văzut și am trăit eu acel moment. Disperarea bunicilor mei că nu își găseau copiii, casa unchiului meu arzând de la focurile de armă ale unei armate descreierate, extazul oamenilor la prinderea lui Ceaușescu, entuziasmul tinerilor ce plecau în piețe, emoția unui moment istoric.

În ce loc din România ți-ai petrece un weekend cu persoana cea mai dragă?
În satul de munte al copilăriei mele, acolo unde timpul curge altfel, oamenii sunt ai mei, diminețile sunt echilibru. La poalele munților Făgăraș, Porumbacu de Sus.

Ultima dată când te-ai simțit bine că ești româncă.
La întâlnirea cu Sheryl Sandberg, COO Facebook, atunci când am purtat ia românească și toți angajații Facebook mă opreau să mă întrebe de ea. La fiecare ieșire în stradă a ultimilor doi ani.

Ultima dată când te-ai simțit stânjenită că ești româncă.
De fiecare dată când sunt nevoită să explic străinilor că nu suntem o țară din lumea a treia. De fiecare dată când cei care ne reprezintă peste hotare își strâmbă coloana pentru doi lei.

De ce trăiești în România? Te-ai gândit vreodată serios să pleci?
Am cumva credința că nu ne-am născut degeaba într-un loc. Că bunele și relele avem nevoie să le trăim, că ne construiesc, că evoluam spiritual prin fiecare. Scopul meu e să cresc, să evoluez, să mă ajut pe mine și apoi pe alți oameni, oriunde m-aș afla. Doar că pentru ai mei am mai mult drag, sunt mai legată, mai conectată. Deși de multe ori m-am gândit la acel bilet de avion doar dus, doar m-am gândit.

Ce faci de 1 decembrie de obicei? Sau un 1 decembrie pe care nu-l poți uita.
Vom ieși toți patru pe străzi, vom citi despre această zi, vom picta în trei culori, vom trimite un gând și o rugăciune tuturor acelora care au murit pentru ca noi să avem șansa unei vieți mai bune. Și vom povesti despre asta cu copiii noștri.

  • Mâine, 25 noiembrie, de la ora 18.30, la DB Connect, „La primul bebe” marchează 6 ani de existență prin evenimentul „Totul începe cu o mamă! Mame celebre care inspiră”. Mame din comunitatea „La primul bebe” vor auzi povești de viață ale unor mame celebre: Atena Boca (fondator „La primul bebe”), Alice Năstase Buciuta, Amalia Enache, Paula Herlo, Camelia Șucu, Petronela Rotar, Sanda Nicola și Urania Cremene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eleven + six =