bobby_paunescu

„Copacul“ lui Zsolt Kerestely a reînflorit, prin vocea Angelei Gheorghiu și în regia lui Bobby Păunescu. Acesta e cel mai notabil lucru pe care l-a făcut recent cineastul, determinând-o pe cântăreața de notorietate mondială să declare: „Am ales să lucrez cu Bobby Păunescu pentru înclinarea sa desăvârșită către bun gust în film“.

Am văzut videoclipul, distribuit de Bobby pe Facebook, la câteva ore după ce îmi răspunsese la chestionar, așa că nu există nicio referire la „Copac“ (oricum, întrebările rămân aceleași, n-am intenționat să le schimb nici pentru un tip care mi-a fost patron!). Faptul că mi-a răspuns merită în sine alt videoclip, deoarece Bobby e un tip discret, una la mână, și al naibii de ocupat, în consecință, greu de prins, doi la mână. L-am hărțuit de-a dreptul, profitând de faptul că îl cunosc acceptabil de bine și că, asta află abia acum, mi se mai întâmplă să râd ca nebunul, din senin, de replica „mie-mi place sexul mai animal!“. E din „Francesca“, lungmetrajul de debut, pe care l-a scris, regizat și produs. Pe scurt, i-am scris mesaje pe Facebook, pe mail, pe telefon, amintindu-i că dacă n-aș fi fost insistent ca un ziarist old-school, m-ar fi dat afară când eram angajatul său!

La un moment dat, m-a sunat și m-a întrebat dacă mă culc la miezul nopții și i-am zis că mi-aș dori, dar nu-mi iese niciodată, deși mă scol ridicol de devreme. În noaptea următoare, m-a sunat la 1.17, cam la 3 minute după ce adormisem ca o valiză-n gară. I-am citit cu ochii cârpiți întrebările (mă rog, cine știe rubrica și-a dat seama că nu e un interviu propriu-zis), iar după ce am închis, am constatat că nu se înregistrase pe telefonul meu lejer depășit, neconform cu standardele unui ziarist „tradigital“ (adică lucrez în tradiționalul tipar, dar mă joc și online). După un moment de stupefacție și un fluierat subțire a pagubă („îl mai prind pe Bobby la Paștele cailor…“), l-am transcris din memorie, pe loc, la sfatul (a se citi somația) prietenei mele. Urmarea? M-am trezit mai târziu a doua zi și am pierdut „caimacul“ la știrea cu „Copacul“, dar oricum a dat-o cam toată presa relevantă.

Așadar, chestionarul cu Bobby „Prinde-mă! Dacă poți!“ Păunescu, cu mențiunea că la alte ore, mai cumsecade decât cea la care am vorbit, cineastul e mult mai volubil:

De ce te temi cel mai tare?

De nesiguranță. De ce nu pot controla.

Care e prima ta amintire?

Mi-e foarte greu să o disting pe prima. Dar parcă sunt cu ai mei, undeva la Milano…

Pe cine admiri cel mai mult și de ce?

Familia mea, știi, sunt foarte legat de ea (n.a. – Bobby are pe coperta de la Facebook o poză cu el și cu părinții!).

Ce îți place la înfățișarea ta?

Faptul că am o apariție de om bun.

Care e cel mai prețios lucru pe care îl deții?

Indiscutabil, familia, restul sunt doar detalii.

Cine ar juca rolul tău într-un film?

Indubitabil, actorul Italian Gian Maria Volonte.

Ce-ți reproșezi cel mai des?

Faptul că încep multe lucruri deodată și n-apuc să le termin, așa cum mi-am propus.

Ce ai fi făcut la fel de bine profesional, dacă n-ai fi ales actuala carieră?

Poate ai să râzi, dar mi-ar fi plăcut să fiu preot. Îmi plac oamenii devotați unei cauze.

Cum ți se spunea când erai mic?

Ca și acum, Bobby.

Care e cea mai mare realizare a ta?

Firește, sunt mai multe, dar m-aș opri la două dintre ele. După o vizionare în Italia a filmului „Francesca“, s-au strâns lângă mine mai multe familii de români, care mi-au mulțumit, înlăcrimați. Am fost deopotrivă emoționat când niște italieni care avuseseră o menajeră din România mi-au zis că abia văzând filmul au înțeles de ce plecase de la ei.

Care e cel mai frumos lucru care s-a spus despre tine vreodată?

Cred că a fost cronica din „Variety“ (n.a. – în cunoscuta publicație americană, Derek Elley a apreciat debutul lui Păunescu drept „provocator“, considerând că „stilul vizual greoi, în mod evident deliberat, degajă savoarea unui home movie făcut pe 35 mm.“

Cum ai dori să-și amintească  posteritatea de tine?

Ca de un om care a făcut ce a vrut, fără să-i deranjeze pe ceilalți.

–         Bobby Păunescu e cineast și fondator la Mandragora Movies

Videoclipul piesei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − five =