Vladimir Tismăneanu a reluat în spațiul public o idee generoasă, pe care o lansase împreună cu Horia-Roman Patapievici acum câțiva ani: schimbarea numelui de Bulevardul Primăverii în Bulevardul Monica Lovinescu. Preiau apelul către premierul Cioloș și alți membri ai guvernului, semnat de profesorul Tismăneanu:
Cerem ca „Bulevardul Primăverii” să se numească „Monica Lovinescu”.
Vă rog din suflet să acționați pentru atribuirea numelui Monicăi Lovinescu Bulevardului Primăverii din București. Ar fi o mare reparație istorică și morală. Nu fac decât să reiau o propunere inițiată împreună cu H.-R. Patapievici acum câțiva ani. Primarul Sorin Oprescu a ignorat-o.

Bulevardul Primăverii s-a numit, între 1950 si 1962, Bulevardul Jdanov, după numele călăului culturii ruse, dar și al celorlalte culturi subjugate din imperiul stalinist. Numele de “Primăverii” a fost dat de echipa lui Gheorghiu-Dej, cel mai probabil la propunerea lui Leonte Răutu, Jdanovul României. Nu este așadar unul istoric. Pentru cetățenii români, indiferent de origine, primăvara va fi pe vecie asociata cu numele speranței, deci cu acela al Monicăi Lovinescu. E simplu, e limpede, e firesc! Onomastica străzilor vorbește despre realitatea sau irealitatea unei democrații.

Vă mulțumesc,

Vladimir Tismăneanu

19 noiembrie 2015, de ziua de naștere a Monicăi Lovinescu

Ader cu toată ardoarea, a unuia care a crescut cu urechea lipită de radioul care transmitea emisiunea „Teze și antiteze la Paris”, la această inițiativă generoasă. Dacă în România n-a avut loc o lustrație în toată puterea cuvântului, s-ar cuveni să lustrăm măcar străzile. Bulevardul Monica Lovinescu, acum și aici!

O infografie despre cartierul Primăverii, publicată de ziarul „Adevărul” în 2011
O infografie despre cartierul Primăverii, publicată de ziarul „Adevărul” în 2011

„Adevărul”, despre poveștile neștiute din cartierul celor cinci șefi de stat

– Mă găsiți și pe pagina de Facebook a blogului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × two =