Un grup de jurnaliști a călătorit în Țara Dornelor pentru a vedea una dintre cele mai frumoase bucăți de Românie. Au ajuns acolo la invitația Coca-Cola Hellenic, în proiectul După Noi, care ne face cunoștință cu ceea ce rămâne în urma noastră.

Din grupul acela am făcut parte și eu.

11865201_10154095763093916_389170985_o (1)

Pentru o săptămână, astă vară, am colindat, am vizitat, m-am cățărat, mi-am notat, am fotografiat,  m-am deconectat.  Am descoperit oameni interesanți și primitori, locuri splendide și trasee care-ți taie respirația, tradiții autentice, nu din cele prezente în pliantele turistice, voluntari și premianți la educația pădurii.

dorne

Bistrița aurie e mirifică și când e argintie, în toiul iernii, când aceste meleaguri binecuvântate se umplu de mirosul cozonacilor preparați în gospodării frumoase ca niște muzee și de zarva copilandrilor plecați la colindat spre case de oameni cumsecade, așteptând cuminți în straie de sărbătoare.

dornasapteseri

 

În toată perioada petrecută în acest bazin – care a fost, de-a lungul istoriei, și independent, și parte a Imperiului Austro-Ungar – am avut nenumărate revelații, atât legate de natură, cât și de modul în care comunitatea locală știe să păstreze și să dea mai departe, într-o ștafetă a splendorilor, obiceiuri și tradiții specifice zonei.

Ce rămâne după noi? Cel puțin în Țara Dornelor, cei ce vor veni după noi vor găsi peisaje unice, un ecosistem sănătos, excelent prezervat, și oameni care vor continua ce făceau bine, trainic și frumos strămoșii lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + eighteen =