Într-o lume ideală, Cătălin Ștefănescu ar fi vecinul acela pe care mi-ar plăcea să-l salut când ies din bloc, pentru plimbarea matinală cu cățelușele. Pentru că nu trăim chiar într-o lume ideală, Cătălin e doar Everybody’s Darling. Presupun că nimeni dintre cei care i-au văzut emisiunea, l-au citit în „Dilema“ sau au stat de vorbă cu el nu se întreabă cum de îl place toată lumea. Răspunsul – în cazul acestui argument solid să ne mai uităm, cu delectare, la televiziunea publică – e de-o simplitate dezarmantă. Prin felul său simțit și respectuos de a fi, prin toba de cultură de care nu face paradă, prin știința rostirii și a documentării sănătoase, precum și prin modul în care îi strălucesc ochii fie că stă la taifas cu Vanessa Redgrave, fie cu Pascal Bruckner, Cătălin impune un model al bunului-simț. Mai nou, după cum îmi semnalează Simona Chițan, o prietenă care iubește mistuitor teatrul, Cătălin și-a trecut numele și-n dreptul unei dramatizări: „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?“. E un spectacol după romanul „Moromeții“ de Marin Preda și e pus în scenă de Alexandru Dabija la Teatrul Act, avându-i în distribuție pe Marcel Iureș și pe George Mihăiță. Sună atât de bine încât îmi tot propun să mă uit la calendarul reprezentațiilor, poate-mi ofer acest regal de ziua mea. Până atunci, aștept să-l revăd pe Cătălin, pe sticlă și, mai ales, în carne și oase. Nu știu dacă vi s-a întâmplat cu el sau cu altcineva, dar, după fiecare întâlnire cu acest om sofisticat și deopotrivă pur și simplu așezat, mă gâdilă plăcut, câteva zile bune, bănuiala că am trăi într-o țară cumsecade.

564566_10150630156986965_650209750_n

De ce te temi cel mai tare?

Uneori, de propria mea teamă. La fel de bine cum și rîd de ea.

Care e prima ta amintire?

O fereastră mare și un ghiveci în care bunică-mea creștea o aloe enormă.

Pe cine admiri cel mai mult și de ce?

Pe oamenii în care pot sa am încredere mai mare decît în mine. Pentru că fiecare dintre ei, într-un fel anume, duce lumea mai departe.

Ce îți place la înfățișarea ta?

Poate câte o haină.

Care e cel mai prețios lucru pe care îl deții?

N-am așa ceva. Mă bucur de oamenii în preajma cărora am norocul de a mă afla.

Cine ar juca rolul tău într-un film?

Habar n-am. Peter Sellers?

Ce-ți reproșezi cel mai des?

Că pierd vremea aiurea.

Ce ai fi făcut la fel de bine profesional, dacă n-ai fi ales actuala carieră?

Teatru și film.

Cum ți se spunea când erai mic?

Bilă.

Care e cea mai mare realizare a ta?

Mă bucur de faptul că găsesc și spun povești.

Care e cel mai frumos lucru care s-a spus despre tine vreodată?

Cu permisiunea ta, l-aș numi emoționant. S-a întâmplat să mă întâlnesc cu oameni în toată firea care mi-au spus: „Am crescut cu emisiunea ta.“

Cum ai dori să-și amintească posteritatea de tine?

Nu mă gândesc la așa ceva. Mi se pare ridicol.

–         Cătălin Ștefănescu e realizatorul emisiunii „Garantat 100%“ de pe TVR1.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × one =