Am fost la Summer Well 2018 pentru atracțiile consacrate ale acestui festival ca o vacanță, cel mai important eveniment muzical anual desfășurat lângă orașul meu: muzică, ambianță, companie, socializare, chiar și pentru drumul în sine, care întărește ideea de expediție și aventură urbană.


Din punct de vedere muzical, ce mi-a plăcut la line-up-ul festivalului înainte de a participa la el a fost, evident, capul de afiș – Bastille, trupa pe care o ratasem în 2014 la Buftea, dar am văzut-o acum doi ani la Bonțida și mi-a produs o puternică impresie. În egală măsură însă, am fost interesat de Cigarettes After Sex, trupa americană care a făcut o frumoasă carieră pe YouTube până când a ajuns cunoscută în toată lumea, grație includerii unei piese în serialul „Povestea slujitoarei”. Și, desigur, eram curios să aflu cum cântă live The Kooks, Sofi Tukker, precum și HMLTD – despre ultimele două trupe nu știam mare lucru, le ascultasem doar de curiozitate.
Din motive evidente, n-am reușit să ajung vineri seara la Night Picnic 2018. Cei care au ajuns însă au fost privilegiați – spun asta, după ce am văzut pe contul de Facebook al festivalului repetiția Orchestrei Simfonice București pentru energica piesă „To The Door” a revelației britanice HMLTD.

Rehearsing for Summer Well Festival

HMLTD, To The Door – repetând cu Andrei Tudor pentru Night Picnic 2018, Summer Well Festival – Summer Well Festival 2018 – Orchestra Simfonica Bucuresti – Bucharest Symphony Orchestra. Fiindcă regula este ca la Night Picnic sa interpretăm piesele lineup-ului din festival, mulțumim Albert Alexandru și Dragoş Stama pentru aranjamente.

Publicată de Orchestra Simfonică București – Bucharest Symphony Orchestra pe Miercuri, 8 August 2018

Sâmbătă însă am ajuns fix înainte de concertul Cigarettes After Sex și n-am mai avut niciun motiv de regret: recitalul a fost impecabil. Sound-ul tânguitor, element de coeziune al întregii discografii CAS ce pare o reinterpretare a aceleiași melodii, s-a lipit de sufletul publicului bucureștean, aș zice, mai cu seamă, de componenta feminină a acestuia.
Duminică a fost, cum era de așteptat, ziua Bastille, britanicii având o prestație entuziasmantă, cu o notă deosebită pentru capacitatea lor de a suna altfel într-o țară în care au mai cântat, de fiecare dată diferit.
O să stârnesc câteva zâmbete, dar nu m-a dezamăgit nici tandemul american Sofi Tukker, în pofida sound-ului house care m-a făcut să-l asemăn celui de la o petrecere sătească dintr-un club olandez mititel al anilor 2000. Newyorkezii au avut însă o prezență scenică energică și au sedus un public care cred că nu se dă în vânt, în mod curent, după EDM.
Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult, și zău că ajunge să asculți o singură frază muzicală ca să ajungi la această concluzie, a fost flamboiantul, eclecticul, postmodernul grup britanic HMLTD, care a susținut un show excelent ieri după-amiază. NME, „biblia” muzicală din Insulă, nu s-a înșelat denumindu-i pe acești băieți „cea mai palpitantă trupă nouă a Marii Britanii”.
Citisem că muzica lor e un soi de bastard al sonorităților Bauhaus, Skrillex și Fat White Family. Apoi, i-am urmărit, pe pagina de Facebook a festivalului, în fabulosul interviu-taifas „Tea Party with HMLTD! After Show interview LIVE from Summer Well 2018”.

HMLTD After Show interview LIVE

Tea Party with HMLTD! After Show interview LIVE from Summer Well 2018

Publicată de Summer Well Festival pe Duminică, 12 August 2018

După toate aceste detalii, nu-mi rămâne decât să conchid că Domeniul Știrbey a avut vara asta privilegiul să găzduiască o extravaganță care taie respirația. Mi-e imposibil să-i încadrez pe băieții ăștia – inițial, se numeau, ironic, Happy Meal LTD., până când s-a sesizat McDonald’s! – din punct de vedere muzical: ceva între glam rock, surf rock, ska, trap și EDM!!!

Acești băieți de la HMLTD au zguduit scena la Summer Well 2018

Dar că au umplut scena cu o performanță muzicală și o apariție de-o extravaganță ravisantă, n-am niciun dubiu. Pentru mine, ei au fost cei mai buni, chiar cu riscul de a nedreptăți, de exemplu, show-ul coerent, rotund, entuziasmant, al băieților de la The Kooks.
Iar pentru că festivalul începe atunci când când te urci în mașină, am remarcat că anul acesta, în virtutea parteneriatului cu festivalul, OMV a decis să amenajeze o parcare de 100+ de locuri, fix lângă intrarea pe Domeniul Știrbey, pentru a asigura gratuit distracție fără griji la Summer Well 2018.
La revedere, Summer Well. Ne vedem anul viitor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − two =