Nominalizat la Premiile Academiei Americane de Film 2014 din partea Belgiei, „Broken Circle Breakdown“ e cel mai bun film american vorbit în flamandă și produs anul trecut în Europa. Dacă ați fredonat, alături de George Clooney, melodii bluegrass de pe coloana sonoră a filmului „O Brother, Where Art Thou?“, în mod cert vă va plăcea și filmul pe care vi-l recomand, în pofida faptului că producția fraților Coen era o parodie, iar cea regizată de belgianul Felix van Groeningen, o dramă.
Ceea ce conferă caracteristici americane unui film dintr-o mică țară europeană e muzica bluegrass, personaj central nu doar al peliculei traduse la noi „Paradisul spulberat“, ci și al piesei care a fost adaptată pentru marele ecran.  Acest stil muzical popular duios, interpretat doar la instrumente acustice cu corzi, transpune acțiunea  din mediul rural belgian într-unul virtual american. Fiindcă lui Didier, interpretat de Johan Heldenbergh, nu-i place doar muzica americană, ci și stilul din Lumea Nouă de viață, așa că are o rablă de camionetă, iar când nu cântă, meșterește de zor. Ca un cowboy modern, se îndrăgostește de o fată de la un magazin de tatuaje și, suprem omagiu, o invită să cânte alături de el și de băieți.
Iar muzica asta din film face toți banii și n-ar fi de mirare ca Heldenbergh să primească, în viața reală, niște oferte de roluri de prin America. Interesant, actorul din rolul principal este și co-autorul piesei de teatru „The Broken Circle Breakdown featuring the Cover-Ups of Alabama“, ce s-a jucat cu casa închisă din Belgia până în Olanda. Când regizorul van Groeningen i-a propus adaptarea cinematografică, Heldenbergh a acceptat înjumătățirea titlului, rămas „Broken Circle Breakdown“, și și-a rafinat aptitudinile de cântăreț la banjo, chitară și mandolină. Din fercire, l-a avut mereu alături pe compozitorul coloanei sonore, Bjorn Eriksson, care cântă el însuși la chitară acustică dobro.
Sunt secvențe din coloana sonoră interpretată de TBCB Band de care ar fi fost mândru și legendarul Bill Monroe și ai săi The Blue Grass Boys, cei care au inventat acest stil muzical în anii 1940. Așa cum povestește regizorul, cântecele bluegrass îmbracă mai multe roluri în film, de la cel de a ajuta pur și simplu la depănarea poveștii până la a spori încărcătura de semnificații, cum sunt secvențele (nu e necesar niciun Spoiler Alert, nu vi-l povestesc!) în care pe fetiță o așteaptă o surpriză acasă ori spre final, în secvența în care trupa cântă la spital.
Firește, „Broken Circle Breakdown“ înseamnă mai mult decât un film cu o memorabilă coloană sonoră, la care participă chiar actori din film, n-au nevoie de dublaj vocal. E, în egală măsură, un film despre destin, despre familie și despre destrămare, despre un ateu care-și zbiară disperarea în fața publicului – practic, destule elemente care să-l facă eligibil pe piața americană.
brokencircle1
O notă specială pentru actorul Johan Heldenbergh, despre care regizorul povestește că are nenumărate puncte în comun cu personajul Didier, de la faptul că amândurora le place să fie în centrul atenției până la detaliul că au o părere despre orice.
Nu ratați „Broken Circle Breakdown“, ajuns și în cinematografele noastre în luna martie, cu mențiunea că, în acest ev digital, nu prea mai contează când rulează un film, că oricum poate fi găsit.. Mai ales că, fiind european, nu va avea nici prequel, nici sequel, ca peste Ocean. Va rămâne unul și bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

six + 15 =