Pe 26 mai, vom petrece o noapte vieneză la București. Pentru mine, posibilitatea de a urmări în aer liber, în propriul meu oraș, Concertul unei Nopți de Vară al Orchestrei Filarmonice din Viena e ce mai încântătoare veste posibilă.

N-am făcut niciodată un secret din faptul că Viena, unde am fost de șase ori, e orașul meu de suflet. Acolo am făcut turul orașului pe bicicletă când la noi încă nu existau piste. Știu MuseumsQuartier pe de rost și am pierdut șirul vizitelor la Schonbrunn, Hofburg sau Prater. Între plăcerile mele vinovate se numără, imposibil de ierarhizat, ștrudelul cu mere savurat în Landtmann Cafe, tortul Sacher, adulmecarea aromelor de scorțișoară și de turtă dulce la Târgul de Crăciun.

Dar ce mă atrage cel mai tare la Viena e marea muzică. Doar imaginați-vă ce a însemnat pentru mine  –  la fiecare 1 ianuarie, urmăresc în picioare și emoționat peste poate, să tot fie 40 de ani neîntrerupți, Marșul lui Radetzky – ocazia de a asista, într-o vară, la un concert la Musikverein. Am luat loc în rândul 4, alături de cel mai stilat cuplu pe care l-am văzut vreodată (să insist asupra eleganței desăvârșite a tinerei japoneze îmbrăcate din cap până în picioare în YSL?), și am ovaționat un concert aniversar Mozart, încheiat, splendidă probă de umor austriac, cu Strauss! Să îți mai povestesc că am dirijat virtual Filarmonica din Viena la Muzeul Sunetului și că am băut șampanie pe balconul Operei din Viena, în pauza unui concert al minunatului pianist și jazzman Chick Corea?

Din toate aceste motive și din nenumărate altele, sunt nespus de bucuros că Bucureștiul va transmite pe 26 mai Concertul unei Nopți de Vară al Orchestrei Filarmonice din Viena, eveniment organizat de Biroul de Turism al Vienei și desfășurat în magnificele grădini ale Palatului Schonbrunn. Doar patru orașe europene (București, Londra, Madrid și Monza, dintr-un total de 50 aflate în întreaga lume) au acest privilegiu!

VIE SNC2015 - Final © RichardSchuster (1)

La noi, concertul va fi transmis de la ora 21.15 în Parcul Unirii, accesul fiind liber. Vei putea savura un program care include opere ale lui Georges Bizet, Hector Berlioz, Francis Poulenc si Maurice Ravel, dirijor fiind Semyon Bychkov. În Parcul Unirii, vei avea la dispoziție un ecran de 6m x 3, 4m, într-o machetă a celebrei Gloriette vieneze – pavilionul aflat în apropierea palatului. Organizatorii au pregătit paturi de picnic, pentru ca evenimentul să poată fi ascultat în cele mai bune condiții, iar dacă vremea ne joacă vreo festă, sunt și pelerine de ploaie.

Cum sună numele tău?

Pe 25 mai, cu o zi înainte de eveniment, Biroul de Turism al Vienei va organiza în Parcul Unirii un stand cu informații despre concert și despre Viena ca destinație turistică. Tot aici, vei putea testa jocul muzical interactiv NAMADEUS, care face muzică din numele celor care îl joacă, tranformându-l într-o interpretare originală a lui Mozart. Acest joc a fost disponibil pentru publicul bucureștean pentru o primă interacțiune în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, pe 21 mai, în curtea Muzeului Național de Artă.

Revelion la Viena

Toți participanții la concertul de pe 26 mai vor putea lua parte la concurs al cărui premiu este o excursie pentru două persoane la Viena, în perioada 29 decembrie 2016 – 1 ianuarie 2017, care include zborul, cazarea într-un hotel de patru stele, cartele Vienna Card asigurând acces gratuit în mijloacele de transport în comun, dar și un Meet & Greet cu Orchestra Filarmonica din Viena în timpul unei repetiții pentru Concertul de Anul Nou. Pentru a putea câștiga acest premiu, trebuie doar să împărtășești cele mai frumoase impresii scrise sau fotografice din timpul Concertului unei Nopți de Vară pe conturile de social media, cu hashtag-ul #viennaconcert.

Mai multe informații despre eveniment sau despre Viena găsiți pe concert.vienna.info.

Fotografii de Richard Schuster
Fotografii de Richard Schuster

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × two =