Pătrund emoționat în reședința Ambasadorului Italiei.

De fapt, de două ori emoționat: sunt invitat să petrec „una serata italiana” în plin centru al Bucureștiului și să mă bucur de „La Bella Figura”, adevăratul spirit italian, de eleganța masculină, de o selecție de preparate gourmet, precum și de „vino e canzonette”.

În același timp, emoționează grandiosul interior. E exact atât de amplu cum mi-am imaginat de câte ori visasem cu ochii deschiși la această casă, care, înainte de a intra în posesia statului italian, a avut o poveste tulburătoare. Aici s-a mutat Lia Stolojan exact acum o sută de ani: în 1916, Vintilă I.C. Brătianu, președinte al PNL, primar al Capitalei și chiar președinte al Consiliului de Miniștri de-a lungul unei cariere prodigioase, se refugiază la Iași, în timpul Marelui Război, alături de întregul guvern. Liberalul e întrebat de ce nu-și ia și soția și copilul în exilul românesc. Răspunsul său intră-n istorie: „Se rupe țara-n două, îmi rup și eu sufletul în două”. Rămasă în Capitală alături de micul Vintilică, soția omului politic, ea însăși fiică de fruntaș liberal și fost primar al Craiovei, se stabilește aici, în casa locuită de mama ei, pe strada numită acum Henri Coandă.

Un veac mai târziu, sunt întâmpinat de Excelența Sa Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei la București, și intru în splendida reședință.

Alături de Tatiana Ernuțeanu, PR Specialist, și Robert Ciobanu (Mariș made To Measure)
Alături de Tatiana Ernuțeanu, PR Specialist, și Robert Ciobanu (Mariș Made To Measure)

„Scanez” tablourile impresionante de pe pereți, mobilierul de un gust desăvârșit, știma de pe pian, deschisă la fila cântecului de leagăn al Clarei din opera „Porgy și Bess” de George Gershwin (am spus operă? Experții nu s-au decis încă dacă prima mare operă din SUA nu e, practic, musical!).

Moment liric în serata italiană de la București
Moment liric în serata italiană de la București

De la acest pian va fi acompaniată, după discursul Excelenței Sale, soprana Margarita Antoniadou, stârnind ropote de aplauze cu interpretarea sa, așa cum primise și Ambasadorul, când a mulțumit pentru solidaritatea oamenilor de pretutindeni față de italieni, greu încercați de seismele recente care au scuturat Peninsula.

Excelența Sa Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei la București
Excelența Sa Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei la București

Încăperile sunt vegheate de manechine purtând noile creații vestimentare de la Mariș Made to Measure. Se vor bucura de o companie mai mult decât selectă: costumele unui nume rezonant printre producătorii mondiali de țesături, Paolo Drago. CEO-ul de la Drago SPA e el însuși prezent printre noi și printre exponatele ce folosesc materialele sale, de la curelele celebrilor frați Barbera la gențile nu mai puțin cunoscute, Mantico zayno.

Drago, numele unor țesături de elită
Drago, numele unor țesături de elită

Vinul spumant și gustările specific italienești vor înlesni conversațiile de salon. Mă întrețin cu vechi colegi și prieteni – Barbara Lombardi, Andrei Nourescu sau Ovidiu Mureșeanu –, schimb amabilități scurte și intense cu clocotitoarea Cristina Stănciulescu, de la portalul Life.ro, cu amica de-o viață, Ruxandra Dincă de la „TV mania”, și cu mereu strălucitoarea Raluca Hagiu de la „Unica”.

Cu Ruxandra Dincă, prietenă de-o viață
Cu Ruxandra Dincă și zâmbetul ei inconfundabil

Am fost la jumătatea lunii la Milano, la aproape două decenii de când am ajuns prima dată în „Cizmă”, și nu speram să retrăiesc atât de repede „la dolce vita”, de data asta, chiar la București. Am petrecut o seară italiană veritabilă și, aș adăuga, memorabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − thirteen =