Bulevardul Aviatorilor 8A e noua adresă a creativității din oraș, iar Qreator – un atelier, un spațiu de expoziție, un hub și, de fapt, toate astea la un loc.

Dintre definițiile creativității, favoritele mele sunt două. Prima consideră această trăsătură umană ca fiind rodul unei minți nonconformiste dublate de un ochi disciplinat. A doua e mai plastică și zice așa: dacă vrei să vezi cum e o minte creativă, imaginează-ți un browser cu 2.857 de tab-uri deschise. În același timp.

Sau, cel mai simplu, vizitează Qreator by IQOS, spațiul care a fost realizat pentru a deveni un catalizator al creativității din București. E deschis publicului larg din 22 septembrie, are un amplasament de invidiat (practic, ce-ți poți dori mai mult decât un sediu aflat pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde, fix lângă o stație de metrou și în inima oraşului?), iar vila care găzduiește acest hub este un prestigiu pe care turbulențele istoriei din secolul trecut n-au izbutit să-l risipească.

Pentru mine, ca jurnalist, Qreator e ideal. Pot veni aici să fac interviuri fără ca invitatul meu să fie nevoit să se salute cu jumătate de terasă. Pot să particip la vernisaje ținute într-un spațiu corespunzător. Ori, într-o bună zi, în care open space-ul de la birou și discuțiile inerente legate de cât și când trebuie să funcționeze aerul condiționat mi se par brusc obositoare, pot să vin aici și să lucrez netulburat.

Qreator – cronologia unei transformări uluitoare

Lungul drum al Vilei Oromolu către Qreator by IQOS înregistrează următoarele borne temporare:

  • 1926-1927: casa e ridicată după planurile lui Petre Antonescu, influent arhitect din perioada interbelică (de numele său se leagă edificii de referință, precum Arcul de Triumf, Palatul Kretzulescu, Şcoala de Drept sau Primăria). I se spune Vila Oromolu după fostul guvernator al BNR, Mihai Olomolu, pe care l-ar fi costat o avere (s-a împrumutat de 6,5 milioane de lei interbelici)
  • 1944: bombardamentele din 1944 afectează grav clădirea; un an mai târziu, Mihai Oromolu încetează din viață.
  • 1945: statul român ia clădirea în custodie.
  • 2004: vila e returnată succesorilor lui Oromolu.
  • 2009: un puternic incendiu distruge vila aproape în totalitate.
  • 2011: vila intră în proprietatea New Europe Property Investment, o companie sud-africană, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din România. Lucrările de restaurare încep imediat, după planurile avangardistului arhitect Dorin Ștefan. Proiectul de restaurare pune în valoare arhitectura clasică a clădirii cu ajutorul celor mai moderne tehnologii ale prezentului.
  • 2017: vila își redeschide porțile, sub numele de Qreator by IQOS.

Ce este Qreator by IQOS

Cum vă spuneam, Qreator e un spațiu neconvențional întins într-un monument istoric. Dar înainte de asta, e un hub destinat celor mai creative comunităţi din București și din restul țării, fiind dispus pe două niveluri (parter şi etaj) şi structurat în opt camere. La parter se regăsesc Camera Tehnologiei şi Camera pentru Co-Creare, precum şi un bar, adică o zonă re-energizare. Etajul 1 completează universul creativităţii cu o Cameră de Dans şi Film, o Cameră de Muzică, echipată cu instrumente muzicale, o Cameră de Arte Vizuale, unde creativii se pot exprima prin intermediul fotografiei sau al picturii, o Cameră de Relaxare şi o cameră destinată experienţelor mereu în schimbare. Toate camerele sunt echipate cu instrumentele necesare procesului de creaţie, puse la dispoziţia tuturor celor care îşi doresc să dea viaţă ideilor lor. Fie că este vorba de pictură, fotografie, instalaţie, film sau dans, QREATOR este gândit atât ca atelier, cât şi ca spaţiu de expoziţie.

Nu vă spun un secret, anul acesta am devenit consumator de tutun care se încălzește, nu arde, prin urmare nu pot să găsesc altfel decât benefic faptul că acest hub dispune şi de două zone IQOS Concept, unde fumătorii adulţi pot avea parte de sesiuni individuale de testare a produsului, asistenţă personalizată şi acces la cele mai recente lansări, ediţii limitate şi la o gamă largă de accesorii.

V-aș putea povesti mult și bine despre cum e la Qreator – am fost prima dată într-o vizionare de presă, pentru ca a doua oară să ajung aici la evenimentul de lansare oficială a hub-ului pentru creativi. A treia oară mă voi afla aici deja cu treabă – despre care vă voi povesti cu entuziasm. Până atunci, dacă ajungeți aici de luni până vineri (între orele 9.00-20.00) sau sâmbătă și duminică (10.00-21.00), n-ar fi exclus să ne salutăm!

  • Un proiect inspirat de Qreator by IQOS.
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × three =