Departe de a mă considera un „food critic” scorțos a cărui apariție în restaurant generează alertă în bucătărie, simplul fapt că măcar o dată pe săptămână ies în oraș pentru o recenzie mă face să acumulez inerent experiență. Așa cum un șef de sală versat poate estima dintr-o căutătură dacă ești cu soția sau cu altcineva și cât ești capabil să cheltuiești, în aceeași măsură am ajuns să observ detalii utile, să „miros” tot soiul de trucuri, să nu cer luni peștele care a fost proaspăt joi când l-a comandat bucătarul etc.

În termeni de costuri, am învățat să mă așez nonșalant la mese din localuri exclusiviste chiar când nu mă dau afară banii din casă și să plec satisfăcut chiar dacă am „fentat” felul principal. Sigur, asta se poate realiza în mai multe moduri, cum ar fi:

  • Pândește oportunitățile! Și restaurantele scumpe au promoții, meniuri alternative, happy hours. Le poți afla printr-un simplu Like, iar Newsfeed-ul tău îți va oferi notificări legate de oferte pe care nu trebuie să le ratezi. În plus, sunt restaurante care oferă compensații la anumite comenzi. Bunăoară, la lăudatul (pe bună dreptate, de către TripAdvisor) „The Artist”, care e departe de a fi ieftin, am comandat trei feluri și am primit cinci, două fiind din partea casei. Per total, ieși în câștig. Iar ce nu poți comanda, cere la pachet.
  • Du-te tot timpul pregătit – asta înseamnă că ai accesat site-ul/ contul de Facebook al restaurantului și ai putut alcătui propriile tale opțiuni de acasă, astfel, vei ști cât te poți întinde evitând răsfoirea disperată a meniului în căutarea discount-urilor. Și citeșete recenziile (cu precauție, destule sunt contrafăcute) consumatorilor, poți afla din ele că un preparat foarte scump nu merită banii, așa că te poți limita la ceva mai cumsecade ca preț.
  • Sari peste antreu, desert, vin. Sau, ziceam, peste felul principal și comandă ceva ușor: la „Joseph by Joseph Hadad”, alt restaurant cu ștaif, am combinat niște antreuri și am plecat sătul.
E greu să te dispensezi de  plăcerea unui desert, dar sunt situașii în care „pour la bonne bouche” poate să rămână felul principal
E greu să te dispensezi de plăcerea unui desert, dar sunt situații în care „pour la bonne bouche” poate să rămână felul principal

– articolul a apărut în ediția de iarnă a revistei „Esquire”

– mă găsiți și pe Facebook horiaghibutiu.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

fourteen − fourteen =