Fiind un tip onest de felul meu, n-am să mă dau mare că știu răspunsul la întrebarea din titlu. De fapt, habar n-am! În schimb, sunt e persoană curioasă, cum cred că ești și tu. Culmea e că aș putea afla răspunsul chiar de la tine, chit că poate nu ți-ai pus până acum această problemă. Dar dacă ți-aș spune că sunt convins că știi de ce au oamenii bărbie, iar doar scriindu-mi asta printr-un comentariu pe blog, Facebook sau Twitter, întreaga lumea ar putea afla de la tine nu doar că ești curiosul curioșilor, ci și cel mai concludent răspuns la această chestiune, m-ai crede? Pe bune, e mult mai simplu decât pare!

HAI SĂ NE JUCĂM DE-A CURIOZITATEA!

Pe scurt, azi se împlinesc 30 de ani de când John Hendricks înființa în SUA prima televiziune din lume dedicată programelor non-ficțiune, având drept scop satisfacerea curiozității omenești legate de universul înconjurător. Parte a campaniei aniversare, Discovery Channel, brand prezent în România de 18 ani și al cărui portofoliu cuprinde în țara noastră 15 posturi de televiziune, marchează cele trei decenii prin lansarea unei aplicații pe Facebook.. Numită Curiosity mApp și disponibilă începând de azi, aplicația ce va realiza o hartă digitală a curiozității oamenilor din Europa de Sud-Est (țările participante la acest joc sunt România, Bulgaria, Serbia, Slovenia și Croația). Spun joc fiindcă, asemenea unui concurs de cultură generală de la televizor, oamenii vor avea la dispoziție 10 categorii (Explorarea Universului, Aventură & Supraviețuire, Rasa umană, Terra, Istorie, Lumea animalelor, Invenții & tehnologie, Medicină, Religie, Mașini) față de care să-și manifeste curiozitățile.

CE ȘTII DESPRE RASA UMANĂ?

Eu am ales secțiunea Rasa umană, iar pentru a stabili cine e cel mai curios român, puteam alege oricare din următoarele întrebări:

S-a descoperit dovada existenței Chupacabra?Vom ajunge să trăim până la 200 de ani?De ce au oamenii bărbie?Ce înseamnă combustia spontană?Ce este psihologia amintirilor false?

De ce înșală oamenii?

 

Rasa umana (1)

Mie mi-a plăcut „De ce au oamenii bărbie?”, chiar cred că e unul dintre acele lucruri genial de simple pe care le-ar putea întreba și un copil ajuns la vârsta curiozităților de orice fel, numai că noi, cei mari, nu suntem totdeauna pregătiți să răspundem!

CUM PARTICIPI, CE ȘI CUM CÂȘTIGI?

La concursul „De ce au oamenii bărbie?” participă oricine postează un comentariu pe blog la acest articol sau pe Facebook-ul meu. Am onoarea și plăcerea de a-l selecta pe cel mai curios român ce va răspunde la categoria Rasa umană, printr-un mecanism de o simplitate dezarmantă: va fi premiat cel mai curajos răspuns! În ce constă premiul? În privilegiul de a fi prezent pe harta curiozității Discovery – imaginea ta va fi prezentată în cadrul categoriei Rasa umanp, în momentul afișării statisticilor. De asemenea, vei primi “materiale” dedicate pentru Facebook (un cover photo și un profile picture de „Curiosul curioșilor în categoria Rasa uman”ă și, dacă mai e cazul,  considerația mea și a celei celei mai reputate comunități de curioși din lume – Discovery! Prieteni, vă aștept, îndrăzniți să fiți curioși!

MY DISCOVERY

În timpul interviului cu Ed Stafford
În timpul interviului cu Ed Stafford

Relația mea cu Discovery Channel e veche de când a apărut acest post în țară. Telespectator înrăit al acestei stații, am avut atât de multe emisiuni favorite încât nici măcar spațiul aparent nelimitat de pe blog nu le-ar încăpea. Ca ziarist, am avut și șansa de a-i întâlni, și de a vă face apoi și pe voi să îi cunoașteți (oare nu asta e misiunea jurnaliștilor, de a fi ochii celor care nu pot ajunge acolo unde au șansa de a fi presa?) pe eroi în carne și oase. De la Gary Humphrey și Bill Wu, „2 nebuni pe 4 roți” cu care am făcut o cursă dementă de offroad la Sărata Monteoru ori la aventurierul extrem Ed Stafford, pe care l-am intervievat la București, până la Bear Grylls, care mi-a dat lecții de supraviețuire lângă Londra, toți mi s-au părut așa cum îmi imaginasem. A, să nu uit: îmi plac și versurile trupei Bloodhound Gang, „You and me baby we ain’t nothin’ but mammals/ So let’s do it like they do on Discovery Channel!”…

Alături de legendarul Bear Grylls, căruia îi mulțumesc și azi că mi-a găsit în pădure capacul aparatului foto!
Alături de legendarul Bear Grylls, căruia îi mulțumesc și azi că mi-a găsit în pădure capacul aparatului foto!

 

9 COMENTARII

 1. Barbat fiind, inclin sa cred ca barbia exista pentru a o impinge in fata atunci cand vrei sa vada lumea ca ai un caracter puternic. Daca as fi femeie, poate ca m-as gandi ca e parte dintr-o montura frumoasa pentru buzele date cu ruj.

 2. e locul cel mai potrivit pentru o gropita – in cazul barbatilor, cel putin (exhibit A – Timothy Dalton:)
  in cazul bebelusilor, in etapa diversificarii, barbia are marele avantaj ca mai opreste putin din piureul de fructe care s-ar duce direct pe piept:) lucru folositor de altfel si cand ai implinit 40 de ani, ai trecut de ceva vreme de etapa diversificarii si multumesti ca s-au inventat detergentii care scot 99 de pete, cu sau fara masina de spalat.

 3. Barbia pentru mine mi se pare acea parte a corpului care emana seriozitate si mandrie,la toate defilarile la care am participat auzeam „Sus barbia!”,si sa nu mai spunem ca scoate in evidenta feminitatea femeilor,buzele pline si rujate,si barba baietilor care intoarce fetelor capul.

 4. Sincer -: pentru ca barbatii sa-si sprijine capul in palma si sa priveasca visatori la orice dududie bine facuta care se plimba prin fata lor!
  – pentru ca femeile sa-si sprijine capul in palma si sa viseze la ” Fat Frumos” plin de bani si cu masina!

 5. Pe lângă rolul estetic al bărbiei,sprijinul pe care ni-l oferă cănd suntem obosiți sau plini de griji și îndrăgostiți, aș spune că:
  Bărbia e de folos omului atunci când întâlnește lucruri prea mari,ce nu pot fi pătrunse de mintea sa ,de o complexitate ce-l depășesc,iar lui (omului)nu îi rămâne nimic altceva decât să stăruie cu gândul la necunoscut și să îi contemple profunzimea. 🙂

 6. Pai, in primul rand sa stabilim ce e barbia–>numim „in popor” „barbie” acea parte a corpului uman ce se afla in partea din fata a maxilarului inferior, in al doilea rand ea are forma aprox.de semicerc putin crestat in varf, intrand in alcatuirea mandibulei, desupra fiind dintii care in partea din fata iau forma aproximativa a barbiei aflandu-se mai in spate decat ea, deci barbia, pe langa rolul ei estetic , are rolul in protectia dintilor din fata in urma loviturilor frontale datorita faptului ca este iesita mai inspre afara si in determinarea formei frontale a maxilarului datorita faptului ca ea in partea superioara este unita de dintii frontali…sper c-am nimerit :))))))

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

six + 7 =