Am fost în weekend la o „Cină în familie”, în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, și vreau să vă spun de ce susțin România Meseriașă: pentru că e în interesul meu.


Nu pentru că aș participa la vreo campanie de „endorsment”, nici vorbă de așa ceva.
Pur și simplu, astfel de acțiuni creionează țara în care aș vrea să trăiesc. În care 59 de viitori bucătari și ospătari – elevi de clasa a X-a și a XI-a din județul Gorj – au pregătit o cină surpriză pentru o sută de invitați, sub coordonarea mentorilor Chef Cezar Munteanu, Nicoleta Pălăduță (Hotel Kolping), Adrian Farcaș (Teleferic Grand Hotel).
Cina a fost programată în cea de-a patra săptămână a Taberei Meseriașilor din Țara lui Andrei, organizată de OMV Petrom. Cei 59 de elevi din școli profesionale și licee tehnologice din județul Gorj au urmat cursuri de dezvoltare personală și profesională, pentru a fi cât mai bine pregătiți pentru viitorul lor parcurs profesional în domeniul ospitalității. Zece elevi din seria bucătarilor și ospătarilor participanți în Tabăra Meseriașilor vor primi din partea OMV Petrom o bursă de studiu în valoare de 500 de lei pe lună, pe parcursul anului școlar 2018-2019. Anul acesta, în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei au fost pregătiți aproape 240 de elevi și 40 de profesori din 23 de școli profesionale și licee tehnologice din județul Gorj.
Bun, acestea sunt niște detalii tehnice care să vă facă să înțelegeți că în România au loc proiecte importante legate de viitorul profesional al unor tineri. Dincolo de aceste detalii tehnice, însă, sunt oamenii.
Am fost la restaurantul D.O.R. din Bran – îl știți, cel cu copacul instagramabil! – și i-am privit cu viu interes pe tinerii care au absolvit acest proiect.

Le-am remarcat nivelul de pregătire, le-am zărit emoția – mai ales cea din momentul în care și-au văzut părinții, aduși ca o surpriză după o săptămână de cursuri intensive ale viitorilor ospătari și bucătari.

Dar mai cu seamă, m-am bucurat să le văd în ochi satisfacția de a fi apreciați pentru modul în care au pregătit și servit meniul: duo din cod și somon, sparanghel cu sos de lămâie și infuzie de pătrunjel; pulpă de rață confiată, cremă de păstârnac, morcov și sos caramel Armagnac; mousse au chocolat et café.

Toate acestea au fost, sunt și vor fi posibile pentru că un proiect OMV Petrom, din cadrul programului România Meseriașă, susține dezvoltarea învățământului profesional din România.
Iar interesul meu, pentru că aici voiam să ajung, e să trăiesc într-o țară meseriașă. În care oamenii din servicii, ca din orice alt domeniu, să fie pregătiți ca în țările civilizate.

Când am descoperit Țara lui Andrei, prin intermediul unui om devotat binelui – Mona Nicolici, Head of Sustainability la OMV Petrom SA – scriam așa: meseriașii adevărați sunt cei care tac și fac. Întâmplător, cred despre meseriași exact ce spunea Oscar Wilde despre gentilomi: știu să cânte la cimpoi, dar se abțin. Adică îi prețuiesc pe meseriașii care rezolvă punctual problema pentru care au fost chemați fără să-și ofere serviciile în chestiuni care le depășesc, teoretic, aria de competență. În România e, însă, și o problemă de reputație: meseriașii autentici, care fac lucrurile prompt și trainic, nu prea au expunere, deoarece sunt cei care tac și fac, or, cei vocali sunt, din nefericire, mult mai prezenți. Mai cred că meseriașul adevărat, fie că e tinichigiu, tâmplar ori barmanul care punea suflet în cocktail-urile pe care ți le sugera doar privindu-te, are o pregătire, o specializare, dacă nu chiar o vocație. De unde și concluzia că școlile profesionale sunt necesare.
De asta susțin România Meseriașă.

– Mă puteți urmări și pe pagina de Facebook horiaghibutiu.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ten + 3 =