Gherasim Țic, profesor de limba engleză și de viață pentru nenumărați elevi care îl poartă în gând cu gratitudine, își lansează mâine al patrulea său roman. Lansarea oficială va avea loc la ora 17.00, la Cenaclul Literar „Octavian Goga“ din strada Jean Louis Calderon numărul 39 din București.

fata

L-am revăzut, emoționat peste poate, pe Teacher, așa cum îi spuneam cu drag toți elevii, în această dimineață, la aproape 31 de ani de la absolvirea Școlii generale 75 din București unde mi-a predat engleza și mi-a deschis apetitul pentru marea literatură. Căci neobositul dom’ profesor Țic  – va împlini luna viitoare 83 de primăveri – ne-a fost mai mult decât un dascăl cu vocație: ne-a fost prietenul mai mare, călăuzitor prin pagini minunate de literatură engleză și română, omul ce ne deschidea ferestre spre o libertate neîngrădită în ani de socialism multilateral eșuat.

spate

Calitățile de profesor, narator și romancier cu totul special ale octogenarului de azi, având o căutătură de peruzea nealterată de trecerea timpului, sunt întrecute doar de destinul său excepțional: la doar 21 de ani, în luna mai 1952, a fost condamnat la 20 de ani de muncă silnică pentru activitate contrarevoluționară. Avea să execute 12 ani, în sinistre temnițe comuniste, de la Jilava, Capul Midia și Baia Sprie până la Gherla.

Teacher privește în urmă conform unui dicton latinesc: fără ură și fără răzbunare. Și reînvie epoci apuse, realizând, așa cum observă Geo Călugăru în prefața romanului ce va fi lansat oficial mâine după-amiază, „o convingătoare radiografie a societății românești, cuprinse între 1929 (…) și anii instaurării regimului comunist, ce a dus la naționalizarea mijloacelor de producție (1948) și începutul colectivizării (plenara din martie 1949)“.

Vă las plăcerea de a descoperi un scriitor original, a cărui operă amintește, remarca îi aparține istoricului literar Ion Dodu Bălan, de scrierile unui Rebreanu sau ale unui Agârbiceanu. Spicuiesc din prezentarea noului volum:  „Romanul «Destinul familiei Roibu», scris de talentatul prozator Țic Gherasim, se distinge prin originalitatea modalității de creație, împletind elementele mai multor tipuri de romane: istoric, sui generis, politic, social și de dragoste – frumoasa poveste de iubire dintre Oana și Ovidiu Roibu rămâne coloana vertebrală a întregului roman și va rezista tuturor obstacolelor vieții. Romanul impresionează prin portretizarea fizică și morală a personajelor variate tipologic ca temperament, prăgatire profesională și opțiuni politice într-o societate aflată în plin proces de transformări sociale. Personajul principal, Ovidiu Roibu, precum și întreg clanul Roibu, nu renunță la principiile și valorile în care crede și care îi guvernează viața.“

interior

După ce îi voi citi cărțile, voi publica și un interviu cu Gherasim Țic, dedicat tuturor elevilor  care au trecut prin mâinile acestui ardelean ce și-a păstrat dârzenia în pofida vremurilor, dar și celor dornici să descopere un om între oameni.

1 COMENTARIU

  1. felicitari pentru articol! emotionant, l-am citit fara rasuflare, m-a purtat pe bancile scolii ( tot nr 75 am absolvit si eu ) , si ma bucur ca l-ai perceput pe domnul profesor exact asa Cum mi-a marcat si mie adolescenta. Magnific, chiar as vrea sa il reintalnesc si sa-i multumesc personal pentru ca Exista! stii cumva cum as putea da de dansul, pana la o noua lansare de carte?
    cu stima,
    Catalina Micu
    0734400077
    catalinamicu@yahoo.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × two =