„Dosarele Bach”, un spectacol regizat de Alexandru Darie pe muzica lui Adrian Enescu, în interpretarea trupei Zoli Toth Project, va fi pus în scenă miercuri, 2 septembrie, la teatrul Bulandra (ora 20.00, sala Toma Caragiu).

Show-ul care reunește atâtea nume sonore se va desfășura sub egida evenimentului cultural al anului în România, Festivalului George Enescu.

Scriam cândva că apropierea de compozitorul Adrian Enescu „e o oportunitate să-l cunoaşteţi pe Celălalt Enescu, omul cu a cărui muzică poate aţi crescut, ca şi mine. Și veţi putea conchide că marea muzică românească reclamă şi lansarea unui Festival Adrian Enescu”.

Recomand călduros acest spectacol, a cărui naștere a fost povestită de regizorul Ducu Darie pe site-ul Festivalului Enescu: „Într-o bună dimineață primesc pe neașteptate vizita marelui meu prieten și compozitor Adrian Enescu, care-mi spune că a scris o muzică fusion inspirată de compozițiile lui Johann Sebastian Bach. Să ascult și să văd dacă mă inspiră pentru un spectacol.

Ramân singur. Ascult. Ascult și sufăr un șoc.

O muzică de o modernitate sfâșietoare, teme cunoscute ale lui Bach, dar și contrateme, subteme surprinzătoare scoase la lumină din măruntaiele complicatelor partituri ale geniului, impecabil interpretate live de Zoli TOTH Project. O lume când tristă, când explodând de bucurie și ironie, plină de viață. M-am gândit instantaneu că această muzică cinematografică poate da naștere unui “film noir” ce poate face legătura între trecutul baroc și viitorul nostru imediat. M-am gândit să fac o imensă bandă desenată, combinând actori în carne și oase, desene și muzica live.

Așa s-a născut The Bach Files, în care un detectiv particular caută într-o metropolă uitată, plină de fum și de smog, creuzet al tuturor lumilor și posibilităților, o descedentă a marelui compozitor, un suflet pierdut. O poveste tulburătoare despre iubire, despre lupta dintre bine și rău, despre căutarea de sine. Un film pe viu, în care actorii, tranformați în imagini alb-negru, se suprapun peste fragmente animate ale desenelor și elementelor scenografice create de Octavian Neculai. Un film 2D creat cu elemente 3D. Un spectacol subordonat și condus în exclusivitate de muzică. Pentru mine, cel puțin, o premieră.”

Zoli Toth, unul dintre interpreții spectacolului „Dosarele Bach”
Zoli Toth, unul dintre interpreții spectacolului „Dosarele Bach”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × five =