Undeva, în Samos, au trăit, filozofat și belferit Pitagora și Epicur… de insula egeeană și-a legat numele matematicianul și diplomatul Ion Ghica (1816-1897), prim-ministru, președinte al Academiei Române și Prinț de Samos…Elada, o, da!

…ajungi la Samos, insulă muntoasă țâșnind din Marea Egee, după un zbor de 40 de minute de la Atena. Vrei un sejur romantic sau o sexy-escapadă? Ești unde trebuie. Vei avea o experiență rurală, dar de cinci stele, la Doryssa Seaside Resort (toate fotografiile sunt de acolo). Nu e un hotel, ci un ansamblu de bungalow-uri și căsuțe, practic, o replică a unui sat din Samos. Așa că, printre palmieri, în timp ce te îndrepți leneș spre piscină sau plajă, dai ba peste o bisericuță, ba peste o brutărie arhaică.

ImageRetrage-te aici un weekend, un anotimp, o viață. Intervale în care descoperi comorile locale: struguri ai soiului Muscat. Din care se fac poate cele mai aromate vinuri din lume, care, la rândul lor, contribuie la ceea ce în 1888 se chema coniac (până au rezervat francezii numele), apoi brandy (s-a adjudecat și numele ăsta), iar acum îi zice, simplu, Metaxa. Bucură-te de Samos ori de gogoșile cu brânză, alune și miere cu care te îmbie cultivatorii înscriși toți în colectivă! Și de strugurii crescuți natural (irigația e interzisă), doar cu expunere la soare, briză, minerale din sol și muncă grea, în familie…

ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

samos1

* Articol publicat în august 2013

 

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen + four =