Csf? N-ai csf! Trebuia să apară și o piesă a milenarilor în care emoticoanele să primească un rol principal, așa cum, de fapt, au și în viața de toate zilele. Această piesă e #EmojiPlay și am văzut-o la avanpremieră, jucată marți, la Teatrul Excelsior.
Spectacolul de teatru coregrafic #EmojiPlay e delicios, deoarece, pe lângă transpunerea în dans a emoticoanelor – ba și a semnelor de circulație, sigur n-ați mai văzut așa ceva! – se bazează pe ironia, spiritul ludic și lirismul legendarului Gigi Căciuleanu. Emoticoanele prind viață, flirtează în pași de dans, se îmbină cu hieroglife din „visuals”, se exprimă abreviat, așa cum a început să facă toată lumea prin intermediul smartphone-urilor. Iată mostre de abrevieri inventate anume pentru acest spectacol: VDVTM (vai de viața mea), ABOM (aș băga o mămăligă), SMTPJDR (să mă tăvălesc pe jos de râs)!!!
L-am văzut pe neobositul Gigi duminica trecută, ca spectator la „Regele Lear” de la TNB; apoi, pe scena Sălii Mari a Teatrului Excelsior, culegând aplauze alături de DansActorii care au marea șansă de a-i deveni discipoli. În public sau pe scenă, radiază, fascinează, emană o energie debordantă – e un artist de talie internațională, cu care mă bucur că sunt contemporan.
Dincolo de un show vivant și deconectant, #EmojiPlay e o meditație a unui artist care scrutează cu preocupare lumea în care trăiește. „S-ar putea ca vorba scrisă să dispară! şi odată cu aceasta şi mecanismele gramaticale de combinare lirerarà a cuvintelor? Iar cărţile (sau mai bine zis ecranele noastre) sa înceapă să semene din ce în ce mai mult cu pereţii piramidelor pline de ideograme părând naive, dar cu atât mai codificate si cu multiple semnificaţii, cu cât mai sofisticate, cu atât mai ascunse. Ajunge-vom oare, mai curând decât o bănuim, să nu comunicăm decât prin acest fel de imagini, să scriem numai prin semne, ca să uitam până la urmă de existenţa literelor şi a sintaxei? Viitorul apropiat să se închidă oare bucla înspre îndepărtata antichitate ca să nu mai comunicăm decât prin hieroglife, aidoma celor de pe pereţii din piramidele foarte anticulului Egipt? Să nu mai citim ci, mai degrabă să descifrăm?”. Așa se întreabă Gigi Căciuleanu, iar noi, o odată cu el, asistând la acest spectacol special, aș zice chiar unicat, al stagiunii bucureștene.
Vă recomand această mostră de divertisment deloc superficial. Am cuvinte de laudă pentru DansActorii spectacolului (Ana Vișan, Irina Strungăreanu, Adrian Nour, Alex Călin în alternanță cu Bianca Bor și Vlad Troncea), precum și pentru echipa de producție: Lelia Marcu-Vladu (asistentă coregrafie), Les Ateliers Nomad (scenografie video și animație), Pro – DJ Event (coloana sonoră), Cristian Petru Șimon și Andrei Ștefan Florea (light design), Petru Roșu (consultant). O notă aparte pentru costumele realizate de Corina Boboc – interesantă joacă de-a alb traversat discret de roșu și, respectiv, negru în ținutele DansActorilor, iar croiala poznașă a volanelor și a vestelor seduce.
#EmojiPlay de Gigi Căciuleanu e o producție a Teatrului Excelsior în parteneriat cu Gigi Căciuleanu Romania Dance Company.
- Mă puteți găsi și pe pagina de Facebook a blogului.
[…] Spectacolul de teatru coregrafic #EmojiPlay e delicios, deoarece, pe lângă transpunerea în dans a emoticoanelor – ba și a semnelor de circulație, sigur n-ați mai văzut așa ceva! – se bazează pe ironia, spiritul ludic și lirismul legendarului Gigi Căciuleanu.Emoticoanele prind viață, flirtează în pași de dans, se îmbină cu hieroglife din „visuals”, se exprimă abreviat, așa cum a început să facă toată lumea prin intermediul smartphone-urilor. Iată mostre de abrevieri inventate anume pentru acest spectacol: VDVTM (vai de viața mea), ABOM (aș băga o mămăligă), SMTPJDR (să mă tăvălesc pe jos de râs)!!! Cronica integrală, AICI […]
[…] de teatru coregrafic #EmojiPlay e delicios, deoarece, pe lângă transpunerea în dans a emoticoanelor – ba și a semnelor de […]