Al doilea film regizat de Florin Șerban, „BOX”, are premiera de televiziune mâine, 10 aprilie, la HBO, de la ora 20.00, și promite să facă vâlvă precum „Eu când vreau să fluier, fluier”.

La prima proiecție mondială, din cadrul influentului festival de la Karlovy Vary, „BOX” a stârnit nu doar aclamații, ci și interesul specialiștilor, care i-au acordat premiul criticii.

După cum observă chiar autorul noului film românesc, acesta nu se vrea a fi deloc un „Rocky 24”. E destul contact, cinstit, necosmetizat hollywoodian, pentru amatorii nobilei arte a pugilatului, în film apare chiar și un nume de referință al boxului românesc (ceea ce a atras după sine și o controversă, reflectată în presa sportivă), dar noua creație a ui Florin Șerban e despre altceva: ce părere aveți despre un film care are ringul doar ca fundal, iar vedeta e transformarea, având drept combustibil dragostea interetnică, dintre două persoane pe care numai simțul umorului exacerbat al hazardului le-ar aduce împreună? Hazardul sau harul creator al neliniștitului regizor Florin Șerban, deja la al doilea film în căutarea extraordinarului în ordinar.

Florin Șerban, un cineast răsfățat de festivalurile internaționale de film
Florin Șerban, un cineast răsfățat de festivalurile internaționale de film

„Rafael și Cristina sunt doi oameni care nu ar fi trebuit să se întâlnească vreodată. El: 19 ani, etnie romă, lucrează într-o spălătorie de mașini și vrea să devină un mare boxer. Ea: 34 de ani, etnie maghiară, lucrează ca actriță în teatrul din localitate, căsătorită, trece printr-o criză profesională și personală. Două destine diferite, două lumi paralele care se confruntă cu dileme asemănătoare. În ciuda diferenței de vârstă dintre cei doi, Rafael și Cristina au în comun aceeași nevoie disperată de afirmare. De-a lungul filmului, fiecare învață în felul său lecția maturizării și a compromisului, unul cu sânge și lacrimi, celălalt cu tăceri adânci și zâmbete discrete.”, consemnează prezentarea filmului.

„BOX” ni-i aduce în față pe debutantul Rafael Florea și pe deja reputata actriță Hilda Peter (trebuie s-o știți din „Katalin Varga”, dar și din piese renumite). E un tandem pe cât de inedit, pe atât de reușit.

Abia aștept să revăd acest „Eu când vreau să iubesc, iubesc”, noul film al lui Florin Șerban, chiar mâine seară. Nu vă ascund, „Blog de ziarist” a fost și partener media la premiera cinematografică, din octombrie 2015. Numiți-o vanitate sau cum doriți, dar când am văzut titulatura acestui blog pe afiș, am trăit o emoție similară celei de-acum 25 de ani, când îmi găseam semnătura tipărită pe hârtie de ziar.

11227972_891535877566548_7915555912617790717_o

„BOX” a primit premiul criticii – FIPRESCI – la Festivalul de la Karlovy Vary  și a fost selectat în competiția oficială a Festivalului de Film de la Toronto, precum și în cea a Festivalului de Film de la Salonic.

„BOX” este o coproducție FANTASCOPE, AUGENSCHEIN FILM PRODUCTION, MPM FILM, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, EURIMAGES, cu participarea FILM UND MEDIENSTIFTUNG NRW, AIDE AUX CINEMAS DU MONDE, CENTRE NATIONAL DU CINEMA ET DE L’ IMAGE ANIMEE, MINISTERE DE AFAIRES ETRANGERES, INSTITUT FRANCAIS, HBO ROMANIA, în cooperare cu ZDF/ARTE şi Societea Română de Televiziune.

– Mă găsiți și pe Facebook horiaghibutiu.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ten − ten =