Să fie Fake News o invenție a evului digital? Nicidecum, știrile false sunt vechi de când lumea, iar uneori, chiar un exercițiu de creativitate.
Să fiu iertat dacă voi menționa chiar facerea lumii drept un posibil Fake News. În esență, dacă împărtășești valorile Genezei, enunțul „La început Dumnezeu a creat cerurile şi pământul“ e cât se poate de credibil. Dacă însă ar fi fost o relatare jurnalistică, ar fi păcătuit prin puținătatea surselor, mai precis, prin faptul că aflăm aceste lucruri dintr-o singură sursă, adică de la Moise, ceea ce și înaintea apariției manualelor de jurnalism, dar mai ales după, e cam puțintel. Și susceptibil, în esență, de a fi Fake News.
Știți cine a dat prima Fake News? Ne dezvăluie Papa Francisc, Suveranul Pontif care a vizitat recent România: șarpele biblic a conceput și distribuit primul Fake News. Sursa e de încredere (vă rog să ignorați pasajul de mai sus și bicisnica suspiciune legată de acuratețea relatării lui Moise) – Facerea: „Şarpele însă era cel mai şiret dintre toate fiarele de pe pământ, pe care le făcuse Domnul Dumnezeu. Şi a zis şarpele către femeie: „Dumnezeu a zis El, oare, să nu mâncaţi roade din orice pom din rai?”. Iar femeia a zis către şarpe: roade din pomii raiului putem să mâncăm; numai din rodul pomului celui din mijlocul raiului ne-a zis Dumnezeu: „Să nu mâncaţi din el, nici să vă atingeţi de el, ca să nu muriţi!”. Atunci şarpele a zis către femeie: „Nu, nu veţi muri! Dar Dumnezeu ştie că în ziua în care veţi mânca din el vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul”.
O minciună demnă de primul Fake News: Adam și Eva n-au murit pe loc, dar nici bine nu le-a fost.
Dar la anul 44 î. Ch., campania propagandistică deșănțată a lui Octavian față de rivalul său Marc Antoniu ce a fost altceva decât o succesiune de Fake News bine răspândite?
Sau ce spuneți de anul 1493 și despre avalanșa de știri mincinoase care au apărut după ce Gutenberg a inventat tipăriturile, de se umpluse Europa de lucrări botanice care te învățau cât e de bună de băut cucuta?
Ori cum vă sună Marea Farsă Lunară din anul de grație 1835, când tabloidul american „The New York Sun” a publicat o serie de șase articole bazate pe descoperirile unui astronom, Sir John Herschel, care știa de existența vieții pe Lună – articolele erau bogat ilustrate, cu oameni-liliac care zburătăceau de minune pe satelitul natural al Pământului?
Și a crezut cineva poveștile din „National Enquirer”, „Star magazine” sau „The Globe”, publicațiile de supermarket care scriau negru pe alb despre „Copilul venusian din Wisconsin – imaginile pe care Guvernul nu vrea să le vezi”, până când și-au pierdut cititorii și au dat-o pe vedete, iar de atunci toată lumea le-a crezut, fiindcă despre vedete orice e plauzibil?
După ce știrile false au conviețuit pașnic cu cele reale vreme de veacuri în spațiul public, în epoca modernă, anul 1996 reprezintă un moment de cotitură – atunci a apărut prima emisiune care și-a asumat Fake News-urile. Se chema „The Daily Show with Craig Kilborn” (nume mari aveau să continue treaba pe Comedy Central luni seara, de la Jon Stewart la Trevor Noah) și parodia oamenii din politică prin Fake News splendid ticluite.
În 1998, tot în America, altă bornă istorică: cotidianul satiric „The Onion” a trecut on-line și astfel s-au răspândit pe tot globul Fake News de toată frumusețea. Iar modelul a făcut prozeliți, inclusiv în România, dacă vă întrebați care a fost una dintre sursele de inspirație pentru publicații gen Times New Roman și cum au apărut delicioase minciuni sfruntate de genul „Armata Română a trimis soldaţi şi ajutoare în Tahiti în loc de Haiti”, crezute de multă lume.
Azi, de la abracadabranta fabrică de Fake News de expresie canadiană World Daily News Report până la publicații britanice precum Daily Squat ori Daily Mash, o lume întreagă desăvârșește arta știrilor false, transformându-le într-o veritabilă specie jurnalistică în care intră creativitate, umor, simț al selecției știrilor relevante. Iar rezultatele dau roade imediat, adică știrile sunt preluate te miri pe unde de către mijloace de informare în masă care nu și-au pus problema că ar fi născociri. Unele fac o pizmuibilă carieră internațională, așa cum s-a întâmplat cu minciuna „Kim Jong-Un, desemnat de către The Onion cel mai sexy pământean”. Publicații asiatice serioase ca „People’s Daily” (China) ori „The Korea Times” (Republica Coreea) n-au avut nicio ezitare și au înghițit farsa pe nemestecate, republicând-o.
Tot în zilele noastre, Fake News și-au câștigat dreptul de a figura la loc de cinste alături de suratele lor reale și documentate, căci oglindesc, în cheie parodică, aspecte de zi cu zi. Iată o mostră simpatică din „The Onion”: „Cum să găsești cea mai ieftină mâncare, în tomberoanele din spatele restaurantelor din Los Angeles”. Sau din World Daily News Report: „Un saudit a fost condamnat la o mie de lovituri cu biciul după ce a făcut sex oral cu o cămilă aflată în proprietatea unui angajat al său” (tema sexului interspecii e recurentă).
Iată de ce a publica azi Fake News nu este chiar atât de nociv – cei care practică acest stil jurnalistic o fac cu toată seriozitatea, doar că au decis să slujească fapta de presă de cealaltă parte. Pentru toți ceilalți, există o veche rugăciune, adaptată de Papa Francisc.  Am putea-o intitula „Rugăciunea jurnalistului cinstit”. Iat-o:
„Doamne, fă-ne uneltele păcii tale.
Fă-ne să recunoaștem răul care se strecoară în comunicarea ce nu creează comuniune.
Fă-ne în stare să înlăturăm otrava din judecățile noastre.
Ajuntă-ne să vorbim despre ceilalți precum frații și surorile.
Tu ești credința și încrederea noastră; fă ca vorbele noastre să fie sămânța binelui pe lume:
unde e zarvă, fă-ne să ascultăm;
unde e confuzie, fă-ne să inspirăm armonie;
unde e ambiguitate, fă-ne să să aducem claritate;
unde e excludere, fă-ne să împărtășim;
unde e senzaționalism, fă-ne să aducem sobrietatea;
unde e superficialitate, fă-ne să punem întrebări adevărate;
unde e vătămare, ajută-ne să sădim încredere;
unde e atac, fă-ne să aducem respect;
unde e miniciună, fă-ne să aducem adevărul.
Amin.”

Serios, nu e Fake News.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 4 =