În primele șapte decenii prodigioase ale unei vieți tumultuoase, Gigi Căciuleanu a făcut mai cu seamă ceea ce, cunoscându-l, sunt convins că va face și după 13 mai (cînd va face 70 de ani): o cronică artistică a vieții, pe care o scrie frumos apelând la trupul său. Asta am scris recent despre cel mai de seamă dansator român, coregraf de talie mondială și om de spirit universal.

Sub titlul L’OGiGi: Linii_Trasee_Semne_Sensuri, Teatrul Național „I.L. Caragiale” București îl omagiază pe ilustrul artist Gigi Căciuleanu, care va împlini sâmbătă 70 de ani.

După cum informează Teatrul Național, au fost programate două evenimente axate în jurul personalității artistice de excepție a artistului Gigi Căciuleanu: azi, 11 mai 2017, ora 20:00, Sala Studio – spectacolul  D’ale noastre , probabil cel mai atipic spectacol inspirat din opera lui Caragiale; o producţie artistică complexă, un carousel coregrafic a cărui ilustrație muzicală eterogenă trece prin Mozart, Vivaldi, Bethoven și ajunge până la DJ Vasile și Vlaicu Golcea.

„D`ale noastre” de Gigi Căciuleanu

Regia și coregrafia: Gigi Căciuleanu
Scenografia: Corina Grămoșteanu
Muzica originală: Lucian Stan, Marius Mateşan, Dan Handrabur, Cristina HandraburCristian Stanciu, Vlaicu Golcea, Mitoș Micleuşanu.
Light design: Silviu Alexandru Andrei

Cu: Ioana MarchidanIoana MacarieAna VișanBianca BorLari GiorgescuȘtefan LupuArcadie RusuAdrian Nour, Alexandru Călin, Diana Spiridon, Relu Dobrin, Andrei Iancu.

„Am vrut să re-scriu pe limba mea, cea a teatrului coregrafic, ceea ce îmi inspiră tumultoasa lume a lui Caragiale al nostru. Nu o piesă anume, nu una sau mai multe dintre nemiloasele sale schiţe sau poveşti, nu unul sau mai multe din acerbele sale momente, ci impresia generală pe care toate acestea la un loc mi le inspiră.
Un Caragiale revizitat în ziua de azi în care absurdul ionescian a devenit logică cotidiană. Un spectacol în care mi-am propus să explorez această lume a noastră cea de toate zilele, plină cu de-ale noastre. Nu numai cele românești ci, în general, cu cele de-ale noastre: omeneşti” – Gigi Căciuleanu

Duminică, 14 mai 2017, ora 11.00, la Sala Pictura, Gigi Căciuleanu va putea fi văzut în ipostaza de conferențiar, în cadrul evenimentului

L’Om GiGi:  Linii_Trasee_Semne_Sensuri

Liniile pot fi trasate, pe hârtie, pe un ecran, pe o tablă de școală, adică pe orice suprafață plană transformându-se astfel în litere, în cuvinte sau desene. Dar pot fi trasate și în cele patru dimensiuni, ale continuumului spațiu-timp. Devenind atunci dinamică și vitalitate. Pașii noștri desenează trasee pe podele și străzi; roțile le desenează pe planurile zbuciumate ale geografiei. Avioanele lasă urme tridimensionale pe cer. Toate acestea reprezintă semne vizibile și descifrabile pentru cine posedă cheia necesară ca să o facă. Devenind niște ustensile ale comunicării între ființe observatoare și gânditoare.

Iar pentru cei care doresc, îi oferă și sensuri (mai mult sau mai puțin ascunse!), lectura cărora depinde de pregătirea celui care dorește să sape și să găsească… Metafore.

Dansul este, pe lângă atâtea altele, și linie, și traseu, și semn, și sens. Toate acestea legând între ele niste puncte/clipe.

Dacă ar fi să dau o definiție conceptului de Coregrafie, atunci aș numi-o: drumul cel mai frumos și interesant dintre două puncte imaginate.

Așa se face că Poezia se privește în oglinzile Dansului.” – Gigi Căciuleanu

–  Mă găsiți și pe pagina de Facebook horiaghibutiu.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − eight =