Am avut privilegiul de a participa, în capitala Poloniei, la finala est-europeană a concursului S.Pellegrino Young Chef 2018, competiția care desemnează Cel mai bun tânăr Chef (participanți până în 30 de ani). Dincolo de o (re)inițiere în lumea fine dining-ului, zilele petrecute la Varșovia au fost încântătoare, din motive pe care mă grăbesc să le enumăr:

Alături de Adi Hădean și de Florin Scripca alias Chef Foa, la finala varșoviană a concursului Cel mai bun tânăr Chef est-european

compania românească de care m-am bucurat – Chef Foa a fost membru în juriu, iar Adi Hădean fusese mentor anul trecut în această selectă competiție mondială; am ieșit la o cină festivă, unde am deschis cu o supă de anghinare cu creveți și am avut o plăcută surpriză la felul principal – piept de rață cu piure de morcovi, legume verzi și sos de piper; am cinat splendid la gala finală, în ambianța amuțitoare a Castelului Regal din Varșovia; am asistat la întrecerea celor 10 finaliști (polonezi, unguri, sârbi, sloveni, niciun român printre ei, din considerente care merită dezvoltate separat – am făcut-o, dacă mai țineți minte, anul trecut pe vremea asta, după ce am fost la finala mondială de la Milano) și am avut ce învăța din procedurile de gătire sofisticate, din reducțiile, infuziile și afumările la care sunt supuse preparatele înainte de a fi montate în farfurii – mici opere de artă ce ar merita fiecare câte o poveste.

Finaliste de la Varșovia ale concursului Cel mai bun tânăr Chef – S.Pellegrino Young Chef 2018

Cina de gală regală a finalei concursului Cel mai bun tânăr Chef de la Varșovia

Am să vă mai fierb un pic la foc mic, amânând momentul în care voi dezvălui ce e preparatul câștigător. În schimb, îngăduiți-mi să vă prezint meniul de la cina din timpul galei finale. A fost produs de Atelier Amaro, primul restaurant din istoria Poloniei recompensat cu o stea Michelin, și poartă numele ilustrului Chef polonez Wojciech Modest Amaro, el însuși mentor în competiția S.Pellegrino – l-am cunoscut, e simpatic, ce mai, un rockstar al gătitului, ca Foa al nostru. Cina s-a numit Calendarul Naturii și a cuprins 5 momente (a se citi feluri de mâncare) din cea de-a 42-a săptămână a anului.


– păstrăv de mare cu sorb și polen, în formă de fagure.
– varză călită, în frunză de șofran și sos de alune.
– somn cu țelină și nap-porcesc.
– căprioară cu ienupăr și măcrișul iepurelui.
– vinete cu soc american și halva.

Iar Cel mai bun tânăr Chef din Europa de Est e…

Cel mai bun tânăr Chef din Europa de Est va participa anul viitor la finala mondială de la Milano

… polonezul Marcin Popielarz (Chef la restaurantul Bialy Krolik, adică Iepurele Alb, din Gdansk), care a gătit halibut afumat cu castravete și sos de mărar – farfuria prezentată în întreaga ei splendoare.

Farfuria câștigătoare a finalei regionale est-europene a concursului Cel mai bun tânăr Chef

Cu acest produs va merge anul viitor la Milano, între 11 și 13 mai, alături de 20 de tineri reprezentând tot atâtea zone geografice din întreaga lume, luând parte la marea finală (ediția a treia) pentru titlul de cel mai bun tânăr Chef din lume. Conform regulamentului, fiecare învingător zonal participă la Milano cu aceeași farfurie cu care a triumfat (se pot aduce mici îmbunătățiri, dar nu sunt admise schimbări de ingrediente ale preparatului principal)
În treacăt fie spus, am testat toate produsele, care mai de care mai sofisticate, din finala regională, de la deconstrucția unei supe acre sileziene de secară până la porumbelul unguresc cu cartofi, sfeclă și morcovi. Dau credit total juriului, în pofida faptului că mă cucerise fantezia pescărească maghiară urzită de Rodrigo Sandor, un Chef din Szeged pe care l-am cunoscut anul trecut în finala milaneză și căruia Adi Hădean i-a fost atunci mentor.
Până la Milano, revenim la bucătăria românească. Una care va trebui să-și trimită odată și-odată un reprezentant în finala mondială. Nu va fi în ediția de la anul a concursului Cel mai bun tânăr Chef, dar trag nădejde că va fi cândva și deja sunt niște băieți pe care îi am sub observație. Va fi bine!

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 4 =