laviedadele03

E multă nerăbdare în rândurile cinefililor înainte de ceea ce ar putea fi filmul anului, „Adèle: capitolele 1&2“, prezentat de Independența Film și care rulează în cinematografele noastre din 1 noiembrie 2013. De menționat că filmul lui Abdellatif Kechiche poate fi văzut și la „Les films de Cannes a Bucarest“, încântătorul festival din cadrul căruia am văzut aseară „Le passé“ de Asghar Farhadi, o peliculă la finele căreia am rămas făr-de-cuvinte, prin urmare, și fără cronichetă!

Azi vă prezint câteva dintre expresiile actrițelor Adèle Exarchopoulos și Lea Seydoux, deopotrivă, fiindcă fotografiile fac mai mult decât nenumărate cuvinte și, apoi, pentru că încă n-am văzut filmul cineastului, care ne explică, în câteva vorbe, de ce a ecranizat o bandă desenată.

Preiau din caietul de presă:

De ce ați ales să adaptați banda desenată Le Bleu est une couleur chaude, a Juliei Maroh, pentru al cincelea dvs. film, La Vie d’Adèle – Chapitres 1 et 2?

Este o adaptare foarte liberă a acestei benzi desenate. Dar ceea ce a declanșat dorința mea, dorința mea de a face La Vie d’Adèle – Chapitres 1 et 2, este o combinație de doi factori: lectura benzii desenate și un proiect de film pe care îl aveam de mai mult timp în minte.

Am avut, de fapt, după ultimul meu film, L’Esquive [2003], un proiect de scenariu despre viața unei profesoare de franceză pasionate de teatru. Ceea ce m-a interesat a fost să dezvolt un personaj feminin care își face munca cu pasiune și care vrea să transmită ceva. În același timp, își asumă repercusiunile asupra profesiei sale, a ceea ce trăiește în viața sa privată – iubirile, necazurile, despărțirile. Am stat alături de mulți profesori, bărbați și femei, în perioada filmărilor pentru L’Esquive. Am fost impresionat de modul în care își trăiesc vocația. Erau adevărați artiști,

aveau dorința de citi, de a picta, de a scrie… Ne amintim cu toții un moment crucial din viața noastră de elevi, când un profesor pasionat ne ducea să vedem un anumit film, sau ne îndemna să citim o anumită carte și, probabil, a trezit în noi o anumită vocație. Dar scenariul meu niciodată nu s-a finalizat cu adevărat. Când am dat peste acest desen animat, Le Bleu est une couleur chaude / Albastru este o culoare caldă, ce spune povestea de dragoste absolută între două femei și, în același timp, povestea unei fete care devine profesoară, am văzut cum aș putea să fac să se întâlnească aceste două proiecte.

laviedadele06laviedadele08

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × one =