Nu prea mă duc la sală. Dar când mă duc, știe tot Facebook-ul.

Glumesc, desigur. Iar glumița asta de pe Net nici nu e foarte actuală – în epoca Facebook, am lăsat-o mai moale cu sala.

Îmi amintesc de prima mea experiență la o sală de fitness. Am dat de un instructor extrem de locvace, din cauza căruia mi-a pierit orice chef să trag de fiare, lăsând la o parte detaliul că nici nu știam cum s-o fac, în ce ordine etc. Omul mi-a ținut, vreo jumătate de oră, o mică lecție de anatomie aplicată, pe parcursul căreia frica mea, că mă va asculta să vadă dacă am fost atent, creștea progresiv. Ei bine, am avut dreptate. La sfârșit, m-a întrebat de triceps și, spre rușinea mea, n-am știut unde e plasat. Apoi, m-a lăsat în plata Domnului restul ședinței, în care, pe rând, am tras de niște corzi prea grele, era să cad de pe banda de alergare și m-am chinuit ultimele minute să deschid tabloul de monitorizare a bicicletei, la care credeam că e simplu, pe înțelesul oricărui idiot. Știam că sudoarea înseamă, de fapt, că plânge grăsimea – n-am apucat nici măcar să asud de efort, ci doar de precipitare, fiindcă trecea timpul și nu mă descurcam cu instalațiile alea.

Ulterior, într-o perioadă de show off a existenței mele, am reînceput să mă duc la o sală, destul de șic. Tot nu pricepeam rostul oglinizlor – în fond, știam destul de bine cum arătam, de aceea eram acolo! Dar deja știam una-alta, înțelesesem că aerobic, fitness și cardio sunt niște simple denumiri care să justifice faptul că țopăielile mele costă ceva. N-am făcut progrese uluitoare, nu tu pătrățele, nici 6 packs, dar măcar autoimpusa obligație de a merge bisăptămânal la sală îmi ordona programul.

La sala asta altminteri șmecheră, modernă și spațioasă, altele erau provocările: fetele care vorbeau la telefon și ocupau toate bicicletele la care jinduiam eu; băieții excesiv de prietenoși și defilarea nudurilor din vestiar; bogăția olfactivă din același loc jilav; cele mai nasoale casete în care să-ți lași hainele, alea de după ușă, cele bune fiind deja luate; muzica bubuitoare de la un post de radio prea comercial; aerul condiționat care-mi îngheța sufletul; instructorii blazați,vădit ocupați să stea de vorbă cu niște băieți de cartier mai răsărit, experți în taclale monosilabice și hăhăială; limonadele fără lămâie, dar cu mult zahăr, ca să scap de febra musculară.

Am rememorat toate astea, numai pentru contrast, săptămâna trecută, după ce am trecut pragul unei săli din zona Ambasadei Chinei, 1T1 Fitness.. Primul element frapant e legat de spațiu, luminos și oferind o priveliște specială. Sala e într-o clădire nouă dintr-o zonă rezidențială, totul e foarte discret, aici scapi de spaima că ar putea apărea poze cu tine defilând în costumul lui Adam, precum bietul Emil Boc. De fapt, cam acesta e și profilul pe care-l țintește sala: politician care nu vrea priviri indiscrete, businessman care merge la sala din centru în drum spre casă ori, până la urmă, oricine vrea să se bucure de atenția plenară a instructorului care e și expert în nutriție.

IMG_4500

Aici, totul e personalizat, după gustul tău, din acest motiv i-am și zis „sală de fitness made to measure“. În cele două ședințe la care am fost până acum, nici n-a fost cazul să se pună în funcțiune aerul condiționat, ceea ce e preferabil, întrucât nu riști un șoc termic plecând dintr-un loc rece ca gheața în plină zăpușeală. De cheie la vestiar n-am avut nevoie, deoarece lucram doar eu. Practic, acesta e locul unei experiențe inedite și exclusiviste: nu ai doar întreg studioul la dispoziția ta, incluzând vestiarul, ci și antrenorul tău personal. Care te poate face să descoperi că, dacă ești îndrumat pertinent, de către o persoana potrivită, sala poate însemna și plăcere, nu doar muncă însoțită de scrâșniri. Iar odată cu plăcerea de a reveni și cu un program constant, mai răsare și câte un mușchiuleț, pe ici, pe colo… Și, frapant de simplu, ca în multe alte domenii, dacă muncești cu cap, muncești mai puțin!

IMG_4504

Am ascultat muzica pe care am vrut-o eu, iar în ora de exerciții, am fost îndrumat pas cu pas în circuit. N-am făcut febră musculară, n-am dat nas în nas cu niciun băiețaș nerăbdător să lucreze la aparatul pe care pusesem ochii, nu m-au plictisit, ci dimpotrivă, observațiile și sfaturile instructorului.

Așa că mă mai duc!
UPDATE 2 septembrie 2014: Trecând pe acolo, am aflat că pană la sfârșitul săptămânii viitoare au o promoție: primești o săptămână gratis la un pachet de o lună. Suni la 0733827740, îți faci o programare la o întâlnire unde ți se explică acest concept de fitness, vizitezi sala fără niciun angajament, iar dacă dorești să continui, beneficiezi de oferta de mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eight − 2 =