1. Citesc cu lăcomie excelenta evocare a lui Iosif Sava, făcută de „Weekend Adevărul“ (bravo, Mihai Mincan!). Zice acolo soția irepetabilului om de cultură, referindu-se la una dintre utopiile acestuia: „Iosif Sava credea că muzica trebuie să se desfășoare pe marile stadioane. Așa ura va dispărea definitiv“. Se sperie și gândul că Daniel Barenboim ar fi vrut să dirijeze Wagner la Ierusalim pe o arenă, iar nu într-o sală de festival muzical. Ce s-ar fi auzit din zona „Ultras“ a galeriei de melomani numai a pace n-ar fi sunat!…
  2. Pentru că mai sunt doar câteva zile din festivalul George Enescu, evenimentul cultural al anului în România, lansez o propunere către Primăria Sectorului 3, vizând următoarea ediție a prestigiosului eveniment. Cu ani în urmă, aflându-mă în orașul austriac Linz, am constatat cu plăcere că festivalul Anton Bruckner (pare-mi-se era și o competiție de coruri acolo) era transmis în direct în parcurile din oraș. Întrucât în boxele Parcului Alexandru Ioan Cuza se poate auzi repertoriul Bee Gees, propun ca măcar o data pe săptămână, vara, să se retransmită aici concertele de la Colțea, iar o data la doi ani, Festivalul Enescu. Deranjează pe cineva dacă prindem, printre tufe sau la arteziană, dansul unguresc al lui Brahms dirijat live, la bis, de Mariss Jansons ?
  3. Nimic dramatic, doar ironic: au pus cruce presei. La o manifestație anti-Roșia Montană a apărut o pancartă în formă de cruce, pe care stă scris: RIP Presa, RMGC, 2014. În același timp, reprezentanții presei de la noi, adică toți cei care n-au apucat să fugă încă în PR, își poartă crucea cu resemnare. Pentru ei, nu se luptă nimeni, ca în America, unde Matt Drudge proclamă că bloggerul de 17 ani trebuie să aibă aceeași libertate de expresie cu Wolf Blitzer și invers. Orișicât, la noi, bine că măcar pancartele nu s-au tabloidizat. Cum era să apară scris „Vezi aici cine dezinformează!…“ ori „Ai să te crucești ce dădeau aseară Antenele și EVZ în timpul protestelor…“.
  4. Mihaela Călinoiu,sau Mișu cum o știe toată lumea, are o postare delicioasă pe Facebook, în care e vorba despre niște persoane în etate, care constată, la un moment dat, că vârsta înaintată conferă avantajul de a putea tutui pe oricine. Simt nevoia să completez: e doar un arc peste timp, adică dreptul pe care ți l-ai pierdut după copilărie, acela de a tutui oricând, redevine al tău la bătrânețe. În schimb, eu abia aștept să îmbătrânesc, pentru a nu mai fi tutuit deloc! Sau, mă rog, doar de către copii, cum am făcut și eu, în urmă cu aproximativ 40 de ani, când l-am întrebat pe distinsul profesor și director al Institutului de Economie Mondială: „Tu ești, mă, șeful lui tata?!“. Sărmanul Costin Murgescu (cine n-a auzit de ilustrul economist, poate afla lucruri interesante parcurgându-l pe istoricul Lucian Boia…) a îngăimat „îl învăț și eu ce pot!“…
  5.  De unde vine tot aurul de pe lumea asta? Cercetătorii de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics cred că ar proveni din coliziunea unor stele moarte, care pot produce, după șoc, aur cam cât vreo zece Luni ( a se citi satelitul natural al Pământului). Dacă ar ști bietele stele cam ce fac pământenii cu aurul rezultat, și-ar dori o moarte cât mai discretă…
  6. O amintire nostimă a lui Larry Page, de pe vremea în care nu era CEO la Google, ci doar unul dintre șefuleți, peste vreo 30 de suflete (aveau însă deja peste un million de utilizatori). Cum-necum, într-o bună zi, numărul lor de telefon a fost postat din greșeală pe pagina de Net. Ce a urmat demonstrează că e mult mai simplu să gestionezi milioane de utilizatori virtuali decât să te poți descurca, având doar 30 de oameni, cu un telefon care sună încontinuu.
  7. Un blog afiliat publicației „New Yorker“ contabilizează valurile de măscări revărsate pe Twitter după ce Nina Davuluri, o americană de origine indiană din Syracuse, a devenit Miss America 2014. Se impune crearea, de urgență, a unui premiu cuvenit și celui mai dezgustător trol de Internet (trolul, știți bine, e acea creatură anonimă imundă reproducându-se în subcultură, cu o moralitate fluidă și având tot timpul ceva murdar de comentat). Iar Mister Internet Troll 2014 este…!

*ghibuțism: s.n., cugetare scrisă de autorul acestui blog într-o formă concisă, memorabilă, după ce și-a căscat ochii și urechile în jurul său și al planetei sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

one + 17 =