„The Labyrinth III – Gulliver’s Hair” s-a numit concertul la care am asistat aseară la Qreator by IQOS, în cadrul SoNoRo Festival, care se desfășoară în București, Timișoara, Cluj și Brașov până pe 13 noiembrie. Așa cum spune Răzvan Popovici, directorul executiv al festivalului, a XII-a ediție e jucăușă, sub semnul „HIDE&SEEK”.
Așa a fost și concertul la care am asistat aseară, la Qreator by IQOS: un joc de-a v-ați ascunselea prin marea muzică, anticipată în felul următor de programul pe care l-am parcurs înainte să plec spre Qreator, ineditul și nonconformistul spațiu care avea să găzduiască seara muzicală: George Friderich Händel – „Allemande” în re minor pentru pian solo, Giles Farnaby – „His Humour” pentru pian solo, John Dowland – Selecții din „Lachrimae or Seaven Tears” pentru vioară, violă și două violoncele, Jörg Widmann – „Air” pentru corn solo. Nu în ultimul rând, „dansuri și melodii irlandeze și alte minunății pământești și cerești cu Gilles Apap și prietenii săi”.
Eram curios cum va suna concertul în holul mare de la parterul Qreator – știam de acustica impecabilă din Camera de Muzică, dar în rest nu mai asistasem la vreun eveniment muzical aici. Ei bine, cred că i-ar fi plăcut și fostului guvernator care și-a dat numele, Oromolu, acestei vile, pe vremea în care lumea subțire a Bucureștiului interbelic frecventa acest spațiu care acum e demn de mileniul trei, dar păstrează și parfumul de odinioară.
De ce s-a numit tocmai „Părul lui Guliver” concertul? Firește, de la o secvență din scrierile lui Jonathan Swift, în care liliputanii se puteau juca de-a v-ați ascunselea în podoaba capilară a năstrușnicului călător.
„Minunățiile pământești” anunțate în program au fost, grație instrumentiștilor – m-am bucurat să-l zăresc între ei pe strălucitul tânăr Sabin Penea – conduși de celebrul concertmaistru francez Gilles Apap, chiar minunății! Imaginați-vă publicul care a înconjurat scena (s-a stat în picioare, eram atât de aproape de instrumentiști că le puteam citi portativele!) aplaudând frenetic după dansurile românești ale lui Bela Bartok, apoi chiar în timp ce erau interpretate vesele dansuri irlandeze! Am ascultat bucăți muzicale contemporane cu Gulliver cel din poveste, polci irlandeze, ba și miniaturi în care virtuozul Apap, responsabil și cu buna-dispoziție a publicului, își acompania vioara fluierând!
Concertul din cadrul festivalului SoNoRo de la Qreator by IQOS a fost cel mai inspirat mod de a-mi petrece seara de duminică. En bref, o încântare!

  • Mă găsiți și pe pagina de Facebook a blogului.
  • Un proiect inspirat de Qreator by IQOS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 4 =