Spectacolele de la Sala Mică a Teatrului Național București sunt altfel, din simplul motiv că noua generație are un spațiu special în care să se manifeste. Practic, prin programul 9G la TNB – recenta premieră „Do you love me?” e a 12-a piesă inclusă în repertoriul Sălii Mici – tinerii artiști până în 35 de ani, absolvenți ai facultăților de profil și neangajați în instituții de spectacol, au șansa de a juca pe scena Teatrului Național.

„Do you love me”, un spectacol de Iris Spiridon. Foto: TNB
„Do you love me/”, un spectacol de Iris Spiridon. Foto: TNB

Și cum valorifică tinerii această oportunitate? Făcând, precum Irin Spiridon, nefăcute! Bunăoară, un horror muzical în care actorii cântă piese celebre și interpretează multiple roluri: Răzvan Krem Alexe (Lee, Louis, tăticul), Ioana Mărcoiu (Catherine Linton, Sally Caroll, spiritul fetiței moarte), Ghighi Eftimie (omul cu mâna dreaptă roșie, preotul), Andrei Radu (Heathcliff, Lestat) și Vlad Bîrzanu (Henry, Peter Pan). Dar iată cum își descrie tânăra Iris Spiridon realizarea: Un spectacol-concept teatral și muzical despre dragostea care rămâne dincolo de moarte. Personajele din literatură reinterpretate au pătruns în cultura contemporană și prin muzică, artiști cunoscuți dedicându-le melodii devenite celebre. Heathcliff și Catherine, Louis și Lestat, Michael Jackson și Peter Pan sunt câteva dintre personajele pe care le vom întâlni (într-o formă sau alta) în același cimitir abstract. Sunt niște povești de dragoste întunecate, niște clipe de viață, legate între ele prin tema fricii de separare care se produce prin moarte. Este un tribute emoțional adus personajelor și songurilor preferate. Este joaca de a ne imagina că le-am putea vedea în carne și oase. Și, nu în ultimul rând, plăcerea ușor morbidă de a ne imagina cum ne-am putea lua rămas bun de la cei pe care îi iubim. Sau, pur și simplu, nevoia de a înțelege ce putem face cu iubirea care rămâne în urmă.”

Aș începe surprizele plăcute oferite de acest spectacol cu alegerea… coloanei sonore. Veți descoperi un inteligent și rafinat melanj de piese ale unor artiști ultra-cunoscuți, dar care, într-un fel sau altul, au rămas cu totul deosebiți, de la Nick Cave & Bad Seeds (piesa „Do you love me?” e interpretată de toți actorii la debutul și la finalul spectacolului) la Kate Bush, de la Jay-Jay Johansson la Michael Jackson, de la Kate Bush la Soko ori Sting.

În egală măsură, veți savura fragmentele din romanele ce compun acest puzzle literar-muzical, clasicele „La răscruce de vânturi” de Emily Bronte sau „Interviu cu un vampir”  de Anne Rice. Apoi, vă vor epata vocile actorilor-cântăreți-dansatori, ceea ce nu e atât de surprinzător, până la urmă – Krem a devenit cunoscut mai degrabă muzicii, iar Ghighi Eftimie e antrenorul muzical pentru acest spectacol (o mențiune specială pentru proful de percuție Lucian Maxim, cel care cântă live la baterie și la fierăstrău, asigurând sonoritățile aferente repertoriului horror).

Lucian Maxim, live pe scena Sălii Mici a Teatrului Național
Lucian Maxim, live pe scena Sălii Mici a Teatrului Național

Nu în ultimul rând, vă vor tulbura dialogurile ori monologurile, bine legate regizoral, din acest cimitir unde în loc de pietre tombale sunt borcane cu chipuri de artiști.

Pentru toate aceste motive, îi acord nota 10 acestui spectacol, și nu doar pentru încurajare, cât și programului 9G la TNB. „Do you love me?”, spectacol de referință din acest program, e concludent pentru noul val al teatrului românesc. Unul care nu se ferește să provoace, însă n-o face de dragul de a intriga, ci sub auspiciile unui act artistic promițător.

1 COMENTARIU

  1. […] Îi acord nota 10 acestui spectacol al lui Iris Spiridon, și nu doar pentru încurajare, cât și programului 9G la TNB. „Do you love me?”, spectacol de referință din acest program, e concludent pentru noul val al teatrului românesc. Unul care nu se ferește să provoace, însă n-o face de dragul de a intriga, ci sub auspiciile unui act artistic promițător. Cronica integrală, AICI. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − 6 =