Așa s-a intitulat articolul, reflectat anul trecut în revista „FHM“, grație căruia am absolvit Academia Metaxa – practic, o vacanță activă de patru zile petrecute la Samos și la Atena, cu un grup nostim compus din cehi, slovaci etc. Reiau mai jos articolul respectiv, la care am adăugat câteva fotografii dintr-o pașnică Atenă, una în care nimic nu anunța manifestațiile ulterioare.

Băutura cunoscută pretutindeni, de la Spyros Metaxa încoace, mustește de istorie. O istorie a Eladei, care se găsește chiar pe marca Metaxa, printr-o întâmplare pe care ți-o dezvăluie volubilul CEO de la Metaxa, Panos Sarantopoulos, de cum ai trecut pragul Casei Metaxa. Astfel, în anul de grație 1888, industriașul Spyros Metaxa conducea o echipă de muncitori care săpa, la Pireu, fundația celei ce avea să devină prima distilerie a renumitei case de producție. Unul dintre lucrători a descoperit o monedă veche, pe care era gravată silueta faimosului luptător de la Salamina. Om cinstit, i-a înmânat-o lui Metaxa. Acesta, impresionat de gravură, a decis să împrumute din dârzenia luptătorului care a triumfat în fața perșilor și a transformat desenul în simbol al antreprenoriatului său.

De fapt, de ce s-a apucat Spyros Metaxa, la vârsta de 40 de ani, de businessul cu băuturi? Pentru că, în secolul XIX, licorile numite coniac sau brandy pârjoleau cerul gurii. Or, Metaxa își dorea ceva aromat, care să răsfețe palatinul.

Așa s-a născut, în 1888, distileria de la Pireu (azi se găsește lângă Atena, la Kifissia). În scurt timp, afacerea s-a extins, deschizându-se fabrici la Istanbul și Odessa. Iar momentul de glorie a venit când Metaxa a trecut Oceanul – la 1900 au fost consemnate primele exporturi către Statele Unite – iar băutura și-a câștigat

renumele de „brandy-ul zburător“.

Dar unde a găsit Spyros Metaxa aromele care să individualizeze băutura produsă sub numele familiei sale de mătăsari? În primul rând, în boabele de struguri de pe o insulă aflată la margine de continent, beneficiind de un climat grație căruia azi, ca și acum două veacuri, soiul Muscat este atât de aromat: la Samos. Poți începe să te familiarizezi cu ceea ce e Metaxa, băutura care pare să cuprindă soarele Greciei

Printre creațiile familiei de licori se numără Metaxa 5stars (1), de culoarea mierii negre, Metaxa 7 stars (2), de culoarea aurului vechi, produs maturat mai mult de

șapte ani, Metaxa 12 stars (3), cu nuanțe de chihlimbar și bronz, Metaxa Private

Reserve (4), de culoarea chihlimbarului, ediție limitată, și Metaxa AEN (5), din

grecescul aen, adică pentru eternitate; există doar 1.888 (anul fondării brandului) de sticle conținând misteriosul amestec din butoiul numărul 1 cel al lui Spyros

Metaxa.

Metaxa e un elixir cu proprietăți magice, amestecând distilarea vinului din struguri foarte copți cu vinuri de arhivă, petale de trandafir și un extract secret de plante mediteraneene. Rezultă produsul cu un gust care începe unde alte licori se termină.

Ne întoarcem la 1909, an în care Spyros Metaxa părăsea această lume. Afacerea sa era preluată de familie, adică de fii, dar și de soția sa, Despina, o femeie puternică, modernă, înaintea vremurilor sale. Moștenirea lui Spyros se vede cu ochiul liber dacă ai privilegiul de a vizita pivnița Casei Metaxa. Vei da acolo de butoiul

Numărul 1, al fondatorului Metaxa, de Numărul 2, dedicat energicei Despina, care a răzbit într-o perioadă în care continentul era mai mult decât conservator, și de Numerele 3 și 4 – botezate după Elias și Alexandros, frații lui Spyros, cei care au contribuit la extinderea în plan internațional a celebrei băuturi.

Constantinos Raptis, al 5-lea Metaxa Master din istoria prestigioasei case de producție, pescuiește, cu ajutorul unei bărcuțe, în Golful Corint. Dar numai în timpul liber. Care e foarte puțin, întrucât de peste un sfert de veac lucrează peste normă la Metaxa. Iar Costas profită chiar și de timpul liber, deoarece îl ajută să stea în natură, care e fundamentală pentru profesia pe care a îmbrățișat-o. „Totdeauna m-am simțit aproape de natură. Interesul meu pentru oenologie a început încă din tinerețe, când am simțit chemarea vinului! Pentru mine, vinul este modul sublim prin care poate fi savurat probabil cel mai nobil dar, fructul viei“,

zice Costas.

Devotamentul său pentru Metaxa datează din urmă cu peste 25 de ani, când, sosit de pe băncile Universității din Atena (unde se specializase în chimie și în oenologie) s-a angajat la Casa care duce mai departe valorile lui Spyros Metaxa. A meritat? Fără doar și poate. Deoarece în calitate de Metaxa Master, este nu doar singurul care știe secretul combinării distilatului cu plante aromatice. Nu e doar cel care alege cu propriile mâini petalele de trandafir. E, mai presus de toate, singurul

care știe și a gustat ce se găsește în butoaiele originale Nr. 1, 2, 3 și 4 Metaxa, cele ale familiei fondatoare. Și are, ca prerogative, și rarul privilegiu de a realiza băuturi care sunt rodul amestecării aromelor în stil personal – Costas Raptis este cel care a realizat, practic, băuturi exclusiviste ce pot fi savurate de magnați și lideri politici de pe toate meridianele.ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − eight =