Semnalez, cu emoție, apariția volumului „Nu cred în sfârșitul lumii” (Articole, amintiri, interviuri), coordonat de criticul literar Marius Chivu. E o carte neprețuită, alcătuită din texte care o evocă pe cea care a fost Antoaneta Ralian (1924-2015), ilustră traducătoare, intrată la loc de cinste în panteonul literaturii române.

bookpic-5-nu-cred-in-sfarsitul-lumii-42171

Am deosebita onoare de a fi fost inclus în acest volum, cu un chestionar la care mi-a răspuns distinsa doamnă a literelor, ocazie cu care mi-a mărturisit că „posteritatea te dă repede uitării” – e și citatul pe care l-a ales Marius Chivu pentru a-și intitula prefața.

IMG_7932

Volumul de față (Editura ART) stă mărturie că, în ceea ce o privește pe „de departe cea mai productivă și mai apreciată traducătoare de limbă engleză de la noi” (caracterizarea îi aparține autorului acestei antologii), în privința posterității, Antoaneta Ralian s-a înșelat: e cu totul vie în memoria iubitorilor de carte de la noi, contribuția dumneaei, într-o viață dedicată actului cultural, fiind inestimabilă.

Mi-e imposibil să-i uit căldura vocii și umorul de cea mai fină esență britanică – așa îmi stăruie în minte după o convorbire desfășurată prin intermediul unui telefon fix, gen de comunicare pe care îl considera „uman”, în defavoarea dialogului online („nu-mi plac conversațiile pe sticlă!”).

Îl felicit pe Marius pentru această carte și mă gândesc cu profundă gratitudine la Antoaneta Ralian, o femeie care n-a fost doar îndrăgostită iremediabil de literatură, a fost însăși literatura.

– Mă găsiți și pe pagina de Facebook a blogului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + fifteen =