E o după-amiază de duminică însorită și rece de octombrie, cu oameni îmbrăcați prea subțire, tărăgănându-și pașii de promenadă pe lângă Cercul Militar Național de parcă ar vrea să imprime și timpului scurs până luni cadența lor trândavă, când cobor pe Constantin Mille spre Palatul Universul. Aici o voi întâlni pe influenta coregrafă madrilenă Eva Sanchez Martz. A sosit la București pentru ALT Concurs, o competiție de coregrafie la care e în juriu, dar și pentru ateliere destinate tinerilor dansatori.

Știu despre madrilena în vârstă de 34 de ani că e printre cei mai respectați coregrafi din lume. A absolvit psihologia și științele sociale. Predă dans contemporan pentru cei dornici de specializare în artele scenice, pe care Eva le-a dus pe culmi nebănuite. Mai devreme, a dat reprezentații cu Cirque du Soleil. Și mai devreme, la 18 ani, a lăsat pianul pe care l-a studiat asiduu, la Conservatorul Regal, în favoarea dansului. Mult-mult mai devreme, la cinci ani, a fost dată la balet, însă, până în 1998, a atras-o muzica.

Și iat-o în București, în sălița renovată de la etajul cinci a Palatului Universul, filmând numărul conceput de ea însăși, avându-l drept protagonist pe Eduardo Vallejo Pinto.

Eduardo Pinto

Evoluția acestuia – un melanj sacadat în care intră secvențe de dans și de pantomimă, exerciții de respirație și de contorsionism, totul în travesti – smulge ropote de aplauze asistenței. La final, o caut pe Eva și îi spun că e o onoare să o cunosc. Sunt eu, băiatul cu care s-a împrietenit cu o seară mai devreme pe Facebook și căruia i-a răspuns la chestionarul cu 12 întrebări. În timp ce îi strâng mâna, îi observ puloverul larg și înțeleg noima unui răspuns de mai jos: când de atâția ani corpul ei, numai fibră, e principalul său vehicul de comunicare, propensiunea pentru haine care permit mișcarea liberă a trupului se traduce, din limbajul non-verbal, prin următorul paradox: îmi place atât de mult să vă arăt ce fac cu trupul meu încât ador să-l ascund sub straie neglijente. Prieteni, Eva Sanchez Martz.

Eva Sanchez Martz

 De ce te temi cel mai tare?

De pierderea celor dragi.

Care e prima ta amintire?

Parfumul mamei mele.

Pe cine admiri cel mai mult și de ce?

Într-un anumit fel, admir pe toată lumea!

Ce îți place la înfățișarea ta?

Bluzele lălâi.

Care e cel mai prețios lucru pe care îl deții?

Mama.

Cine ar juca rolul tău într-un film?

Ex-ul meu.

Ce-ți reproșezi cel mai des?

Nimic major.

Ce ai fi făcut la fel de bine profesional, dacă n-ai fi ales actuala carieră?

N-am habar.

Cum ți se spunea când erai mică?

N-am avut porecle.

Care e cea mai mare realizare a ta?

Faptul că sunt fericită.

Care e cel mai frumos lucru care s-a spus despre tine vreodată?

“Ar trebui să faci un serial de comedie inspirat din viața ta”.

Cum ai dori să-și amintească  posteritatea de tine?

Cu amabilitate.

Fotografii: evamartz.com și ALT Concurs

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eleven + 14 =