Doi membri ai echipei „România, te iubesc” de la PRO TV ne introduc în culisele emisiunii care poate schimba legi

Îi respect în mod deosebit pe Paula Herlo și pe Rareș Năstase, doi dintre membrii unei echipe care în urmă cu 19 sezoane a resetat standardele jurnalismului de investigație de la TV. Dincolo de seriozitatea pe care o impune, așa cum observă Rareș, munca de investigație, oamenii de la „România, te iubesc!” își fac job-ul în condiții, aș zice, împovărătoare: pe umerii cui n-ar apăsa greu audiența uriașă? Sau succesul de a vedea că ceea ce ai făcut poate mișca lucrurile într-o țară pe care o iubești chiar dacă îi tot testezi rezistența la schimbare?

Paula Herlo

Paula și Rareș sunt jurnaliști cărora nu li s-a tocit curiozitatea – acesta e motivul pentru care i-am invitat să ne introducă în culisele unei emisiuni ce, de un deceniu încoace, dezvăluie adevăruri cutremurătoare – ați văzut duminică „România căruntă”? – schimbă legi și, nu în puține rânduri, oferă și soluții.

Rareș Năstase. Foto: PRO TV

1. Cum e să ai succes?

Paula Herlo: Lejer, deorece am atât cât să nu-mi cauzeze. Pentru mine succesul e legat de echilibru, de faptul că fac ceea ce-mi place.
Rareș Năstase: Sunt mulțumit că am un job care îmi permite să ajung în locuri în care nu poate ajunge oricine. Și nu mă refer doar la deplasarile în interes de serviciu, ci și la timpul liber. Nu percep succesul, nu am măsurat niciodata succesul. Sunt tare mulțumit când văd copiii ăștia mici care cresc atât de frumos, pornesc ca un pont, și se transformă în anchete, reportaje și campanii la Știrile PRO TV, care apoi pot schimba mentalități, legi, obiceiuri rele. În același timp, îmi văd și copiii de acasă, cărora vreau să le deschid ochii și să-i educ așa cum sper că e bine. Succes, în cazul meu, înseamnă să găsesc împlinire în acel echilibru dintre viața profesională și cea de familie. și până acum l-am găsit și îl alimentez tocmai din tot ce aduce la pachet meseria asta.

2. De ce sunteți jurnaliști?

Paula Herlo: Pentru că atât s-a putut. Glumesc. Pentru că e o meserie care m-a ales într-o perioadă în care mă pregăteam să devin inginer textilist. M-am dus la interviu mânată de curiozitate și iată-mă azi, aici.
Rareș Năstase: Pentru că am luat un microb în al doilea an de facultate, făceam Dreptul la Timișoara, și de atunci nu m-am mai făcut bine. Am început la radio, apoi am ieșit pe teren, și munca asta dă dependență. Mie cel puțin mi-a dat și deocamdată nu mă văd făcând altceva. E mixul acela de adrenalină, sete de cunoaștere, dorința de a mișca lucrurile.

3. Ce a făcut Internetul din profesia voastră?

Paula Herlo: Ne-a dat legatura directă cu telespectatorii. Suntem într-un permanent live cu ei.
Rareș Năstase: Mediul online vine și cu bune, și cu rele. Ești permanent conectat la… lumea întreagă, poți afla rapid tot ce se întâmplă la mare distanță, ești în contact cu omul-telespectator, martor la evenimente, așa că ai sursa de informație și de documentare. Dar mediul online are în pachet și fake news, manipulare, propagandă, informație eronată. Internetul transformă și felul în care ne desfășurăm noi activitatea, mă refer la modul în care ajungem să livrăm informație, tot ce filmăm și producem: intervenții live pe Facebook, relatări, interviuri, informație suplimentară pe site-ul emisiunii sau pe cel personal. E vorba de noi forme în care aducem munca noastră sub ochii celor care ne citesc și ne vizionează materialele. Și în online ai și feedback rapid de la oameni, mult mai rapid ca pe TV.

4. Care e cel mai bun material pe care l-ați avut la „RTI”?

Paula Herlo: N-am unul preferat, dar îmi amintesc de cel mai recent de care am fost mândră: Fenomenul Pitești. Reeducarea prin tortură. Am avut șansa să vorbesc cu supravietuițorii acestui experiment social, să trăiesc prin poveștile lor o perioadă îngrozitoare din istoria României.
Rareș Năstase: Suntem în al 10-lea an, am început cel de-al 19-lea sezon de anchete și reportaje. Sunt aproape 300 de ediții, adica vreo 600 de materiale. Unele au schimbat legi, altele au rezolvat situații rușinoase, tergiversate. Altele au fost pur și simplu bine documentate, filmate, au avut un mesaj cu impact, au trezit emoție, au stârnit multe reacții. Toate materialele noastre au și o finalitate, căutăm și soluții, nu prezentăm doar niște probleme. Revenim acolo unde e cazul, de câte ori este nevoie.

5. Nu vă paște pericolul de a vă lua prea în serios datorită popularității acestei emisiuni?

Paula Herlo: Ba da. Și uneori chiar mă iau prea in serios, dar tot eu mă iau de ciuf și mă readuc la realitate. Cred că sunt o persoană care știe exact cine e și mai ales cine nu e.
Rareș Năstase: Nu văd să existe acest pericol, dar suntem conștienți că avem o responsabilitate, prin prisma meseriei, nu neapărat a emisiunii. Chiar simți de multe ori că tu trebuie să fii un model, schimbarea să vină de la tine, și apoi să pretinzi altora să schimbe ceva. Și eu cred că noi asta facem. Munca de investigație, reportajul de televiziune impun seriozitate. Dar mirajul acestei meserii este că azi ești sobru, ai în față drama unor oameni, vorbești despre subiecte grele, și abordezi subiecte care te marchează, iar mâine …râzi cu interlocutori extrem de savuroși, personaje cu povești inedite. Contează să îți faci treaba profesionist și să ai simțul răspunderii.

6. Ce subiect v-ar plăcea să faceți, dar nu v-a ieșit până acum?

Paula Herlo: Nu-l spun, pentru că încă mai sper să-mi iasă. Îl țin la sertar și din când în când îi mai adaug marfă. Îmi lipsește, însă, documentul oficial care ar putea sa-l transforme în subiect adevărat.
Rareș Năstase: Mi-ar plăcea să filmez și povești cu spionaj și contraspionaj prin Africa. Sau sub ochii noștri.

7. Cine e cel mai bun reporter din țară?

Paula Herlo: Nu știu care e cel mai bun, dar cunosc mulți foarte buni. Iar parte din ei sunt in jurul meu în fiecare zi: colegii mei de la emisiunea „România, te iubesc!”.
Rareș Năstase: Colegii mei de la „România, te iubesc!” și de la Știrile PRO TV.

8. V-ați descurca onorabil ca freelanceri?

Paula Herlo: Îmi place să cred că da. În 20 de ani de meserie am adunat în mintea mea atât de multă informație și atât de multă experiență, încât aș putea să dezvolt ceva care să mă ajute să mă descurc.
Rareș Năstase: Da, nu știu dacă și piața e pregătită pentru noi. 🙂 Să nu uităm însă că o investigație bună înseamnă de cele mai multe ori și resurse financiare importante. Îți poți face treaba profesionist și ca freelancer, avem destule exemple, în presa de azi, însă nu trebuie ignorată puterea brandului, ce scrie pe legitimația de presă și tot ce aduce acea legitimație. Când eram mic, visam să mă fac regizor de film. Nu am ajuns, dar câteodată, la emisiune, mă simt ca un regizor: noi ne producem materialele, începem de la documentare, până la montajul final, alături de colegii cameramani și editori de imagine.

9. Dacă Știrile Pro TV sunt prima voastră sursă de informații dimineața, când vă treziți, spuneți-mi-o pe a doua.

Paula Herlo: Blogurile unor jurnalisti pe care îi admir.
Rareș Năstase: Online, site-urile de stiri, dar și paginile de socializare ale altor jurnaliști de la noi și din străinătate.

10. Cui i-ați spus azi te iubesc?

Paula Herlo: Copiilor, cand s-au trezit.
Rareș Năstase: Soției, când am ieșit pe ușă, și copiilor, când i-am lăsat la școală.

  • Mă puteți găsi și pe pagina de Facebook a blogului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + 2 =