Slap, slap, slap! Tarsaitul trandav al slapilor unui lungan desirat zgarie tacerea unei Cai a Victoriei lichefiata de caldura bucuresteana (la asfintit, spre sfarsitul lui iulie, oricum tot orasul pare pustiit). Vlajganul, altminteri destul de trendy imbracat, adica degajand aerul acela de sic-neglijent dupa care se topeau gagicile pe vremea mea, ajunge in dreptul vitrinei unui magazine de high-class. Va face window-shopping? Ei, as! Sprijinindu-se cu mana dreapta de geam, isi scoate cu stanga slapul drept si-si examineaza tacticos talpa, peste care colbul Capitalei a lasat niscaiva urme, ba se zareste si un calcai care n-a mai intalnit de un veac o piatra ponce, cam in discrepanta cu tinuta altfel ingrijita. Ce sa-i fi provocat curiozitatea subita? O pietricica sacaitoare? O ciuperca-suvenir de la strand, care nu trece decat cu alifiile din reclamele tv? N-apuci sa te dumiresti, observator distrat al episodului, ca protagonistul o ia din nou la picior, agale. Slap, slap, slap!…

Mi-am amintit de aceasta imagine frunzarind unul dintre site-urile pe care le citesc cu placere, slate.com. Mai précis, dand peste un manifest impotriva slapilor, semnat de criticul Dana Stevens. Articolul a facut o frumoasa cariera online, bucurandu-se de 4.286 de comentarii. A provocat vii reactii, dupa cum va puteti imagina. Ceea ce mi-a retinut atentia a fost faptul ca autoarea nu priveste flip-flops-ii ca pe o chestiune de gust, ci ca pe una de cultura. S-ar cuveni, zice autoarea, sa facem distinctia intre public si privat, intre exterior si interior, si enumera cateva locuri, si doar acelea, in care ar trebui purtati slapii: la plaja, la piscina, in curtea propriei case, eventual la un Laundromat (ma rog, la noi nu e cazul, tot romanul si-a luat masina de spalat cu buletinul, n-are nevoie sa mearga intr-un loc special amenajat).

Ulterior, pe alt site, un anume William Janover i-a dat replica Danei Stevens, incercand sa le ia apararea adultilor care poarta slapi. A admis ca sunt 1.500 de cuvinte bine scrise, ba si niste informatii utile (stiati ca Obama a fost primul presedinte american fotografiat in slapi, e drept, in Hawaii? Dar faptul ca aceste incaltari erau purtate pe actualul teritoriu al Egiptului inca din anul 4.000 I.Ch.?), dar atat. In rest, contraargumentele seamana cu cele din baza paginii, adica de la comentariile cititorilor: e clar ca asta n-a trait in Arizona si in California etc.

Departe de mine dorinta sau putinta de a face lumina in aceasta tarasenie. Voi zice doar ce cred eu.

Iar eu cred ca slapii, flip-flops, havaianas, cum vreti sa le ziceti, n-au ce cauta in oras. Pot intelege bucuria de a-ti simti piciorul gol si liber, dar refuz sa accept ca trebuie sa vada si altii, care respecta conventia de a aparea imbracat si incaltat in public, niste slapi in alte locuri decat cele deja enumerate. Personal, cred ca e la fel de deplasat sa depasesti perimetrul plajei in slapi, ca si o femeie, care a facut plaja topless pe sezlong, unde a putut-o vedea oricine, si care pleaca in sanii goi spre hotel sau spre statia de autobuz.

Nu ma consider obtuz si nici pudibond. Insa despre slapi cred ca nu e practic sa fie purtati in oras (draciile alea aluneca, nu vrei sa patesti asta pe peronul metroului); te expui la riscuri inutile (devii tinta miscatoare si ademenitoare pentru patrupedele needucate!); nu e prea igienic si nici orasul nostru, oricare de fapt, nu e atat de curat incat sa povestesti cum fac conationalii nostri reveniti din vacanta petrecuta in Occident: frate, am purtat o saptamana conversii aia albi si m-am intors cu ei imaculati, dupa o zi prin tara, erau praf! In plus, daca ai picioare urate, slapii ti le fac si mai urate. O pedichiura fara cusur, la fete, risca sa aminteasca, in slapi, de nasele care se dau de ceasul mortii inaintea nuntii sa-si aleaga papuci decoltati ca sa li se admire oja.

Apoi, stiu dintr-un dialog purtat intre Olguta si Danut, din „La Medeleni“, ca degetele de la picioare sunt  caraghioase. Exact asta cred, oricat ar fi de ingrijite sau frumoase, ele sunt tot caraghioase atunci cand se ivesc in locul si contextul nepotrivit.

Pana la urma, e o forma de respect sau, cel putin asa percep eu, de lipsa de respect. Sa vad slapi tarsaiti prin oras ma duce cu gandul, paradoxal, la acele gazde care te pun sa te descalti. Ai mochete de pret, luate cu sacrificii de la poarta fabricii din Cisnadie? Atunci pregateste, omule, niste botosei, ca vizitatorii Pelesului, dar nu-ti pune musafirii sa-si expuna sosetele! Hai sa nu ne comparam nici ciorapii, decat pe toboganele din malluri cand inca n-am implinit noua ani, si nici degetele de la picioare in afara plajelor ori strandurilor, bine?

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − eleven =