Cum am trecut de la țigările care fac fum și scrum la gustul tutunului  adevărat prin încălzire

Într-o dimineață însorită, dar rece, de primăvară, dintre acelea în care dârdâi în sacou pentru că nu ți-ai luat pardesiul, am intrat în posesia unui kit IQOS, care promitea un gust autentic de tutun obţinut prin încălzire.

Nu întâmplător am pomenit starea vremii – la noi în UE, pentru fumători, prognoza meteo a ajuns un topic de conversație recurent, întrucât se fumează doar afară. Dar de anul trecut, de la interzicerea fumatului în incinte, acest obicei a devenit mai complicat. Așa că posibilitatea de a testa o variantă alternativă mi s-a părut salutară.

Ziua 1. Iau acasă kit-ul IQOS și-l studiez cu legitimă curiozitate: practic, sub aceste denumiri se găsește un sistem tehnologic avansat. Pe scurt, oferă gustul  tutunului adevărat prin încălzire, fără ardere, fără foc, fără scrum și cu mai puțin miros. Îmi amintesc de un prieten care și-a luat o mașină după ce întrerupsese șofatul ani de zile și de momentul în care i-a venit să lase baltă autoturismul și să plece pe jos acasă – i se părea, brusc, prea complicat. Meditez la toate astea seara, trăgând dintr-o țigară tradițională, în timp ce scap scrum pe jos, iar când o sting, se răspândește un miros neplăcut prin bucătărie.

Ziua a 2-a. Mă familiarizez cu dispozitivul. Asta înseamnă că intru pe site, ca să nu-mi scape vreun detaliu al noii tehnologii – așa fac și când am un smartphone nou, mă obsedează să nu ratez vreo chichiță, trebuie să precizez că nu sunt excesiv de îndemânatic! Răsucesc pe toate părțile dispozitivul albastru închis, de dimensiunile unei țigări, asemănător cu un stilou, în care se introduce un fel de ţigaretă mai mică și, ei bine, îl consum. Adică nu aspir printr-o țigară electronică, deşi rezultatul este tot un vapor și încep să mă obișnuiesc cu gustul plin, aș zice masculin, al tutunului care nu arde.

Ziua a 3-a. Scot noul gadget în lume! La a doua cafea cobor cu colegii fumători, dar mă duc un pic mai departe, să nu mă vadă cineva așteptând să treacă cele aproximativ 10 secunde, cu ochii pe dispozitivul portabil. Luminița dispozitivului se oprește din clipit, asta înseamnă că a atins temperatura propice. Număr pufurile, vreo 14, până când o luminiță portocalie mă avertizează că mai am două pufuri și se oprește de la sine. Cu totul, durează circa 6 minute, cam ca la o țigară obișnuită.

Ziua a 4-a. Deja am experiență – adică pun dispozitivul la încărcat înainte să iau liftul inteligent, calculând că până ajung jos (așa-i la corporație, ai un pic de așteptat dacă lucrezi la un etaj superior), va fi gata de utilizat. Calculul e corect, doar că jos introduc țigareta în dispozitiv cu filtrul, așa cum și fumătorii normali mai aprind țigara în partea greșită. Mă panichez subit – aoleu, dacă l-am stricat?! Intru repede pe site de pe telefon, constat că n-am comis nimic iremediabil, reîncarc și totul revin la normal.

Ziua a 5-a. Folosesc IQOS cu nonșalanță și îi explic unui coleg curios cum funcționează. Da, e simplu, nu e niciu savantlâc (mă rog, dacă ignorăm anii de studii avansate care au pregătit încălzirea la temperatură constantă etc). Nu, nu se folosesc țigări normale, acelea au alt filtru, iar tutunul lor arde, pe când tutunul acesta este pregătit special, doar se încălzește. Iar aceste ţigarete nu pot fi fumate fără dispozitiv, sunt astfel concepute încât tutunul din ele să nu fie ars.

Mă satisface acest produs, care arată ca o jumătate de țigară tradițională? Da, câtă vreme fumatul durează la fel. În plus, îmi place designul pachetelor și faptul că ocupă mai puțin spațiu în buzunar – chiar jumătate, doh! Colegul meu vrea să vadă ce gust are tutunul consumat astfel. Îi dau fără grijă, să înţeleagă şi el diferenţa!

Ziua a 6-a. N-am ajuns chiar un expert, dar totul a devenit mult mai simplu. Exprimentez consumul în incintă, nu pare să deranjeze pe nimeni, nici pe prietenii mei nefumatori și mă interesez care sunt locurile din oraș în care mă pot bucura liniștit de noul meu gadget.

Ziua a 7-a. Îmi amintesc de scrumiera portabilă pe care mi-a luat-o prietenul meu (întâmplător, mi-e și cumnat) când a venit dintr-o vacanță din America, după ce a observat că la noi scrumierele din spațiul public nu sunt chiar atât de dese, și o caut în cămară. Consum IQOS de parcă aș face-o de-o viață, mi-a intrat în reflex. Seara, bag o țigară obișnuită – fumul îmi intră în ochi ca în adolescență! Verific cartușul, mai am trei pachete, pentru un utilizator începător, mă descurc binișor!

  • acest text a fost inspirat de IQOS, un dispozitiv pentru fumătorii adulţi al cărui utilizator sunt de câteva luni.

(P)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen + 20 =