Gânduri despre Gândul în jurnalul unui ziarist fără jurnal.

Axați-v-ați pe-online!

Plecarea redactorului-șef  Florin Negruțiu și a senior editorului Cristian Tudor Popescu de la Gândul lasă presa și mai săracă decât era. Sunt atâția ziariști de valoare – îmi vin în minte, la prima strigare, Mihnea Măruță, Viorel Ilișoi…  –  care au plecat (sau li s-a facilitat plecarea) din presă încât în curând vor fi mai numeroși decât cei care au rămas.

N-am să comentez ce s-a întâmplat ieri în grupul de presă (întâmplător, am aflat dintr-o sursă credibilă, dar „off the record”). Deplâng cele două despărțiri, atât din perspectiva produsului, cât și publicului – ambii sunt jurnaliști pur-sânge, pe care sper să-i putem reciti în altă parte. Cred, deopotrivă, că sunt de apreciat refuzurile lor de a da detalii. http://www.paginademedia.ro/2015/07/florin-negrutiu-paraseste-conducerea-editoriala-a-gandul-info-cristian-tudor-popescu-si-a-anuntat-si-el-plecarea-in-ultimul-editorial-din-gandul/ În egală măsură, deplâng însă strategia șefilor de presă care s-au axat, fără un model de business solid, pe online, ba au și trâmbițat supremația acestui suport mediatic, în detrimentul „perimatului” tipar. Mai știți explozia de bucurie de când Gândul a închis ediția tipărită (autorul nu era jurnalist, ci vedetă, i se poate ierta citatul „Am urât presa scrisă pe hârtie pentru zeii falşi pe care i-a creat. Pentru monştrii sacri ai pastei de pix. Monştrii sacri şi bronzaţi. Bronzaţi de atâta plâns pe umerii sărmanilor zilei. Am urât presa scrisă pe foi, pentru că de multe ori a vândut influenţă şi nu informaţie.”)?

O, de atunci, Gândul online, cu suculentele sale porno-cross-promo-uri și cu titlurile bombastice bune de declamat în fundul pieței, zona nefiscalizată, a creat numai zei veritabili. A vândut numai informații, nici pomeneală de influență!…

Nu tiparul îl regret, fiți pe pace, știu în ce an ne aflăm și cât costă o asemenea întreprindere spinoasă. Însă modul de a se face presă ca în print (verificarea, editarea, responsabilitatea civică, puterea cuvântului scris apăsat – unde sunt?!) e pe cale de dispariție, iar asta nu e subiect de bucurie precum cea a dentistului care l-a ucis pe leul Cecil!

Ehei, axați-v-ați pe online să vă axați! Angajați șoricei de tastatură de tastatură care scot petele de rugină de pe cuțite inox cu zeamă de lămâie și le numiți articole?! Luați atunci și niște guzgani din subsolurile articolelor în locul lui Negruțiu și al lui CTP, că oricum vitejii anonimi credeau că se pot trage de șireturi, din buncărele lor cu IP-uri de postaci de partid, cu ziariștii! Vor veni, n-am nicio emoție, trei la zece lei, ca legăturile de ridichi! Și vor face trafic, audiență, vizualizări, iar niște rătăciți de la Sales, incapabili să înțeleagă actul jurnalistic, vor „endorsa” cu plăcere subprodusele copy-paste, spre satisfacția grasă a „advertizatorilor” (barbarismul ăsta, în romgleza din businessul journalistic, vrea să îi denumească pe publicitari!).

O fi online viitorul, aud asta de peste tot. Din păcate pentru calitatea presei, e și prezentul.

Gata, vă rog să-l citiți pe CTP! http://www1.gandul.info/puterea-gandului/cinema-dacia-14651897

Marinela Rață: au grapinizat burtiera :))))))

Captură realizată de ziarista Marinela Rață pe contul personal de Facebook
Captură realizată de ziarista Marinela Rață pe contul personal de Facebook

Băsescu pe B1: de ce a candidat Ponta la prezidențiale? De prost!

http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-20328150-traian-basescu-b1-inceput-imi-scriu-memoriile-voi-supara-multi-oameni.htm

Liviu Avram: Moment poetic. Victor Ponta îmbrăcat în zale

http://adevarul.ro/news/politica/moment-poetic-victor-ponta-imbracat-zale-1_55b9106ff5eaafab2c111f9c/index.html

Almanahul jurnalistului fără jurnal

Va fi dramatic la Belgrad: Steaua – Partizan 1-1

http://www.gsp.ro/international/liga-campionilor/foto-steaua-partizan-1-1-retur-de-foc-la-belgrad-454989.html

CNN: cercetări privind posibila încetinire a bolii Alzheimer…

… și AFP: o videoinfografie despre boala de care suferă 36 de milioane de oameni…

BBC: Boss-ul de la Microsoft, față în față cu Windows 10

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

nine + 16 =