Jurnalul unui ziarist fără jurnal elogiază azi un excelent comentariu, „De ce trebuie să moară presa care omoară oameni”, scris de talentatul domn Delcea.

 

Pentru un pumn de vizualizări

Comentariul „De ce trebuie să moară presa care omoară oameni” e cel mai bun articol al verii nu doar pentru că autorul său, Cristi Delcea de la „Adevărul”, e cel mai talentat tânăr jurnalist din România. Nici măcar pentru că ziaristul stă câteva ore cu textul în față înainte de a-l publica, deoarece, dincolo de un bun-simț pe care îl întâlnești fortuit la gazetari, Cristi are acea îndoială care face diferența dintre un text elaborat, cumpănit, verificat, și unul vărsat contratimp pe Internet.

Cum putem înghiți gogoșile unor pseudo-ziariști, care induc publicul autohton în eroare zicând că toată țara e în doliu, iar după șase click-uri și cinci slalomuri printre reclame mincinoase care refuză să se închidă, vezi că s-a prăpădit un actor obscur care a dus tava într-un serial de succes pe alt continent acum trei decenii?! Mai grav, cum putem să mai considerăm că e vorba despre presă, când reprezentanții ei ne induc în eroare ca pe niște țânci? Când se joacă de-a v-ați ascunselea cu viața și cu moartea unui compatriot, respectiv Gabriel Cotabiță, pentru un pumn de vizualizări? Beneficiul îndoielii, responsabilitatea civică, limba literară, flama pentru profesie nu se numără printre trăsăturile șoriceilor de tastatură tocmiți să dea țării, de fapt patronului, cît mai multe accesări.

Recordmanii traficului de pe Net, plătiți de mijloace de informare în masă pentru a dezinforma deliberat, nu sunt jurnaliști. Sunt autori de șarade șchioape, compilatori de ghicitori dubioase, cititori recenți și pe sărite ai unor almanahuri desuete, reciclatori de informații prăfuite la culegerea cărora au contribuit la fel de mult precum au făcut-o Victor Ponta și Gabriel Oprea la elaborarea tezelor de doctorat. http://adevarul.ro/news/societate/de-trebuie-moara-presa-omoara-oameni-1_55981e81f5eaafab2c3cd654/index.html

„În scurt timp” vom citi o știre. Sunteți amabili să ne spuneți și când?

E la modă în rândul groparilor presei tradiționale, neșcoliții copy-pasteri de informații ciuntite și răstălmăcite cu care fac sute de mii de vizualizări, să pretindă că „știrea” lor a apărut în urmă cu puțin timp. Dar, în calitate de cititor rătăcit, ai putea crede că „în urmă cu puțin timp” (față de când? Atunci când s-a uitat autorul „știrii” pe contul de Facebook al unei așa-zise vedete?!)  ar putea fi oricând, ca în caricatura cu robinetul din deșert de care atârnă anunțul „curg peste cinci minute”.

O astfel de informație, din Cancan, e scrisă și cu respectul față de limba română al unui picat la Bac: „Bruneta si-a scos la inaintare posteriorul bine lucrat la sala desport. Reactia prietenilor virtuali atunci cand au gazut imaginea, a fost pe masura”.

Bruneta care „și-a scos posteriorul la înaintare”. Foto: contul de Facebook al vedetei
Bruneta care „și-a scos posteriorul la înaintare”. Foto: contul de Facebook al vedetei

Mi-ar plăcea să-l aud pe autorul acestor imbecilități povestind familiei că a avut o zi grea la serviciu. http://www.cancan.ro/showbiz/showbiz-intern/imaginea-cu-roxana-vancea-care-a-creat-isterie-printre-fani-cum-a-fost-surprinsa-in-urma-cu-putin-timp.html

Dați câte un link, să ajungă la toată lumea!

Indiciile care sugerează că Jon Snow n-a murit. „Gata cu săbiile și cu caii, aș vrea să mă tund”. Oare?

Melodiile anului 2015, până acum

Țară, țară, vrem musulmani!

Fidel Castro trăiește

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × three =