Adrian Enescu s-a stins anul trecut pe 19 august, în aceeași zi în care, în anul 1881, se năștea George Enescu.

Atunci când văduva lui Adrian Enescu ne amintește acest detaliu, în mansarda de la Cărturești Verona, unde ne aflăm pentru lansarea cărții „Adrian Enescu 4ever” (Editura Tracus Arte, 2017) la un torid sfârșit de august, se lasă un frig demn de miezul lui februarie.

Actrița Adina Popescu-Enescu a vorbit puțin ieri – iar în carte s-a mărginit să pună un motto simplu și sfâșietor: „de ce?”. Audiența a răsplătit-o cu aplauze prelungi, care au omagiat atât o femeie puternică și foarte frumoasă, cât și demnitatea cu care își însoțește ireparabila pierdere.

Înainte de Adina vorbesc invitații lansării. Mai întâi, vizibil mișcat, muzicologul Alexandru Șipa, cel care s-a îngrijit de acest volum care strânge în paginile sale mărturii ale celor care l-au cunoscut și admirat pe Adrian Enescu. Apoi, cu voia dumneavoastră, eu („Adrian Enescu 4ever” include patru din textele mele – un interviu, un chestionar, o cronică de teatru și recenzia albumului postum), nu mai puțin emoționat, evocându-l pe cel pe care l-am numit Celălalt Enescu și căruia îi port o vie amintire, cuvenită unui artist marcant al României, dar și unui, așa cum mărturisesc cu un tremolo în glas imposibil de camuflat, veritabil prieten.

Alături de Alexandru Darie, Alexandru Șipa, Lucian Avramescu și Bedros Horasangian
Alături de Alexandru Darie, Alexandru Șipa, Lucian Avramescu și Bedros Horasangian

Urmează ilustrul om de teatru Ducu Darie, poetul și jurnalistul Lucian Avramescu, reputatul publicist Bedros Horasangian, cunoscutul jurnalist muzical Ștefan Naftanailă, marile actrițe Ileana Popovici și Rodica Mandache – o galerie de oameni care i-au fost apropiați și cu care cel mai influent compozitor român al ultimelor decenii a colaborat.

Ducu Darie
Ducu Darie
Lucian Avramescu
Lucian Avramescu
Publicul de la Cărturești
Publicul de la Cărturești

Muzica a lipsit de la această lansare. Dar a fost prezentă în noi și va rămâne în sufletele noastre, așa cum se întâmplă și cu Adrian Enescu.

IMG_20170819_123621207

Vă invit să citiți „Adrian Enescu 4ever” și, mai ales, să ascultați marea muzică, pe care Adrian Enescu a slujit-o cu un har irepetabil.

  • Mă puteți găsi și pe pagina de Facebook a blogului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five + 9 =